Je gedachte kwijt? Nieuw onderzoek heeft een verklaring
Je neemt de telefoon op en je wilt wat gaan zeggen, maar op het suprême weet je echt niet meer wat dat nu was. Het lijkt allemaal van doen te hebben met de elektrische signaaltjes in je hersenen. Neurowetenschapper Adam Aron van de Universiteit van California in San Diego heeft het allemaal uitgezocht.
Je gedachte kwijt? Nieuw onderzoek heeft een verklaring
Ja, het is af en toe strontvervelend. Wil je iemand iets vertellen, dan ben je het weer vergeten. Maar de Universiteiten van California en Oxford weten raad. De onderzoekers veronderstellen namelijk dat hetzelfde systeem in onze hersenen wat zich bezighoudt met stoppen van bewegen van bijvoorbeeld onze armen ook verantwoordelijk is voor het stoppen van cognitie.
De ziekte van Parkinson
Deze resultaten geven waarschijnlijk ook meer inzicht in de ziekte van Parkinson. Deze ziekte kan spiertrillingen verstoren en vertragen. Het zou heel goed kunnen zijn dat het brein van een Parkinson-patiënt heel vaak op de rem trapt.
Dit onderzoek concentreerde zich op op ons ‘brain’s stopping system’ oftwel het hersen – stop – systeem, en wel specifiek op de nucleus subthalamicus. Dit is een hersenkern van het centrale zenuwstelsel, die onder de thalamus ligt. Hier liggen weer een goot aantal zenuwcellen (neuronen) die ons centrale zenuwstelsel aansturen.
Gaat het mis in onze nucleus subthalamicus, dan worden er allemaal signaaltjes niet of verkeerd doorgegeven en dat zorg dan weer voor Parkinson of het op het laatste moment vergeten van wat je wilde zeggen.
Let wel, dat stop systeem is wel heel erg belangrijk. Zo kunnen we op het laatste moment voorkomen dat we de straat oversteken omdat er met een bloedgang zo’n irritante Golf GTI ons van de sokken wil gaan rijden.
Bron: Jan R. Wessel, Ned Jenkinson, John-Stuart Brittain, Sarah H. E. M. Voets, Z. Aziz en Adam R. Aron, Surprise disrupts cognition via a fronto-basal ganglia suppressive mechanism, Nature Communications, 18 april 2016