Je jonger voelen vermindert stress zegt onderzoek

0
Je jonger voelen vermindert stress zegt onderzoek
Je jonger voelen vermindert stress zegt onderzoek

Je jonger voelen vermindert stress zegt onderzoek

‘Je bent zo oud als je je voelt!’ Maar is dit ook echt zo? Een nieuwe studie laat zien dat dit misschien wel waar is! Onderzoekers in Duitsland zagen dat oudere volwassenen die zeggen dat ze ‘zich jonger voelen’ dan hun werkelijke leeftijd, minder tekenen van stress gerelateerde veroudering vertonen dan hun leeftijdsgenoten.


Lees hier ->>> meer over stress op deze website.


Je jonger voelen vermindert stress zegt onderzoek

Uit hun bevindingen blijkt dat volwassenen met een jeugdige kijk op het leven hen vele voordelen oplevert. Ze hebben sterkere cognitieve vaardigheden, minder ontstekingen, minder risico op ziekenhuisopname en ze leven ook veel langer. Dit alles in vergelijking met andere volwassenen die zich ‘oud’ voelen. Onderzoekers voegen eraan toe dat dit de theorie ondersteunt dat iemands subjectieve leeftijd voordelen biedt voor hun gezondheid en hen beschermt tegen stress.

Hoe ouder, hoe… Maar…

Je functionele gezondheid neemt af met het ouder worden. Toch zien we een grote variatie onder mensen met dezelfde leeftijd. Het resultaat is dat sommige mensen vrij gezond en gelukkig en zeer oud worden. Dit terwijl anderen heel veel zorg nodig hebben en vrij ongelukkig zijn.

Drie jaar lang zijn de gegevens verzameld van meer dan 5.000 deelnemers. De enquête, waarbij volwassenen boven de 40 jaar zijn geïnterviewd, omvatte vragen over de waargenomen stress en functionele gezondheid van elke persoon. de onderzoekers vroegen de deelnemers hoe hun gezondheid dagelijkse activiteiten zoals wandelen, aankleden en zelfs in bad gaan beperkten. De groep gaf ook aan wat hun subjectieve leeftijd was, door vragen als ‘hoe oud voel je je?’


Zie hier de top 20 meest stressvolle landen om te rijden 2022.


Resultaten tonen aan dat stress een belangrijke factor is, in hoe snel iemands gezondheid achteruitgaat. Degenen die meer stress in hun leven rapporteren, ervaren een sterkere achteruitgang in hun functionele gezondheid gedurende de periode van drie jaar. Bovendien zijn de effecten van stress nog erger onder oudere deelnemers.

Voel je als een kind!

Auteurs van het onderzoek zeggen dat hun bevindingen wijzen op mogelijke toe te passen strategieën die erop gericht zijn volwassenen te helpen zich jonger te voelen en daardoor langer en gezonder te leven. Daartoe behoren onder meer berichtencampagnes om leeftijdsdiscriminatie en negatieve stereotypen over ouderen tegen te gaan. Ook meer training voor stressmanagement zou beschikbaar moeten zijn voor oudere volwassenen.


Bron en meer informatie: Markus Wettstein e.a.: Feeling younger as a stress buffer: Subjective age moderates the effect of perceived stress on change in functional health in Psychology and Aging, mei 2021


Geef een reactie