John Mieremet
Johannes Mieremet
(Amsterdam, 10 mei 1960 – Pattaya, 2 november 2005)
Bijnaam: De Schele, vanwege zijn bril
Mieremet was tot aan zijn liquidatie in 2005 één van de kopstukken in de Nederlandse de onderwereld. Dit vaak in samen met zijn kompaan Sam Klepper.
100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website.
De kleine Mieremet groeit op in de Torresstraat in de Amsterdamse Mercatorbuurt. Op de lagere school handelt hij bijvoorbeeld al illegale handel in vuurwerk. Met zijn jeugdvrienden Sam Klepper, George van Kleef en Cees Houtman vormt hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw de zogeheten Houtman-bende. Zij houden zich bezig met overvallen en hasjhandel en hebben contact met drugshandelaar Charles Zwolsman.
In mei 1985 rooft de bende van Houtman drie miljoen gulden door het hoofdpostkantoor van Groningen binnen te rijden met een shovel. Later willen ze De Nederlandse Bank op het Frederiksplein in Amsterdam overvallen met een hoogwerker. Deze laatste overval weet de politie te voorkomen.
De groep krijgt van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) de bijnaam De Denkers. Dit omdat de overvallen nauwgezet worden uitgestippeld, soms met een maandenlange voorbereiding.
Eind jaren ’80 van de vorige eeuw treden Mieremet en Klepper in dienst van drugsbaron Klaas Bruinsma. Hier krijgen de heren de leiding over de divisie speelautomaten. Na de dood van Bruinsma maakt het duo naam als Spic & Span. Dit is een verwijzing naar de brute en grondige wijze waarop met tegenstanders wordt afgerekend. Volgens justitie zijn het bikkelharde killers en absolute topfiguren in het criminele milieu.
Mieremet, Klepper en Yab Yum
De voormalige Yab Yum-eigenaar Theo Heuft heeft het televisieprogramma Reporter verteld dat hij is afgeperst. Volgens Reporter zou dit blijken uit stukken die de gemeente onlangs inbracht. Zij starten een kort geding om het het bordeel te sluiten. In het dossier worden Sam Klepper en John Mieremet genoemd als de afpersers.
Heuft weigert naar eigen zeggen te betalen en doet aangifte bij de politie. Waarschijnlijk door gebrek aan getuigen blijft de zaak ‘op de plank’ liggen. Deze afpersing is voor Heuft een belangrijke aanleiding om zijn zaak te verkopen.
Criminele buurtjes in Neerpelt en de moord op Cor van Hout
Mieremet en Klepper wonen enige tijd naast elkaar in het Belgische Neerpelt. Zij zouden in 1993 betrokken zijn geweest bij de dood van drugshandelaar Michael Vane. De nalatenschap van Vane leidt tot een conflict met Heineken-ontvoerder Willem Holleeder die zich in 1996 bij hen zou hebben aangesloten.
Mieremet en Klepper houden zich ook bezig met de handel in softdrugs. Dit zou eveneens een verklaring kunnen zijn voor het conflict met Cor van Hout en Willem Holleeder. Gevolg hiervan zou zijn de aanslag op het leven van Van Hout en zijn gezin. Op 27 maart 1996 overleeft hij ternauwernood op 38-jarige leeftijd deze aanslag.
Holleeder zegt dat Klepper en Mieremet achter de aanslag zitten. In het boek van Astrid Holleeder, Judas, valt te lezen dat er volgens Willem een bedrag van 1 miljoen gulden moet worden betaald om het conflict op te lossen. Tot woede van Holleeder zou Van Hout dit volgens Astrid weigeren.
Klepper vermoord
Sam Klepper wordt op 10 oktober 2000 geliquideerd. In 2001 zit Mieremet ook enige tijd vast in verband met een aanslag op collega-crimineel Cor van Hout. Het zou gaan om een vergelding voor de moord op Klepper. In 2006 verklaren de criminele broers Van Lent voor de rechtbank dat Mieremet zelf zijn maat Klepper heeft omgelegd, en dat de aanslag op Van Hout dit moest maskeren.
Moest John Mieremet of Evert Hingst dood?
Op 26 februari 2002 wordt hij na een gesprek met zijn juridisch adviseur Evert Hingst op de Keizersgracht zelf neergeschoten door twee personen op een motorfiets. Mieremet wordt in zijn bovenbeen en buik geraakt. Achteraf beweert Mieremet dat hij door Hingst in de val is gelokt. Het motief is volgens hem een zakelijk geschil met Holleeder en vastgoedhandelaar Willem Endstra.
Mieremet: ‘Ik zeur niet over wat er is gebeurd. Wie de boksring betreedt, deelt uit en zal ook incasseren. Maar deze aanslag is voorbereid door mensen van wie ik dacht dat het vrienden van me waren.’ (Volkskrant, 3 november 2005)
Holleeder zou een deel van het geld hebben achtergehouden dat Mieremet aan de Joegoslavische crimineel Jotsa Jocic moest betalen wegens een mislukte aanslag op Cor van Hout. Met Endstra had hij een geschil over California Properties, een vastgoedbedrijf dat deels eigendom was van familieleden van Endstra, en deels van Mieremets vriendin Ria Eelzak.
Mieremet, Holleeder en Endstra
Na zijn herstel doet Mieremet een boekje open over de verwevenheid van de onderwereld met de vastgoedsector. In een beroemd geworden interview in de Telegraaf benoemt hij Endstra tot ‘bankier van de onderwereld. Daar voegt hij nog een aantal namen uit de onderwereld aan toe: ‘Sam Klepper en ik zijn een aantal jaren geleden door Willem Holleeder met Willem Endstra in contact gebracht. Ook andere jongens uit het milieu deden en doen volop zaken met Endstra, die bereid is grote bedragen te investeren in onroerend goed, zonder dat naar de herkomst van het geld wordt gevraagd. Je kunt hem zien als de bank van de onderwereld. En Holleeder als de bewaker.’
Hij vermoedt dat Endstra één van de opdrachtgevers van zijn mislukte liquidatie is, samen met Heineken-ontvoerder Willem Holleeder.
In augustus 2002 zou Mieremet hebben willen getuigen voor justitie. Hij zou verklaringen hebben willen afleggen over notoire criminelen en over witwastrajecten, en zou geen strafvermindering hebben bedongen.
De moord op Mieremet
Eind 2004 vertrekt Mieremet samen met Ferry de Kok naar Thailand. Ze vestigen zich in de buurt van badplaats Pattaya. Hij komt ook vaak in Thailand, waar hij een bedrijf in onroerend goed heeft opgezet. In februari 2004 bezoekt hij ook een thaiboksgala in de gevangenis voor langgestraften in Bangkok.
Na de liquidatie van zijn voormalige advocaat Hingst op 31 oktober 2005 geeft Mieremet een telefonisch interview. Hij vertelt het volgende aan misdaadjournalist John van den Heuvel. ‘Ze ruimen elkaar lekker op, geweldig!’, meldt Mieremet vanuit Thailand. Verder zegt hij dat hij er niet inhoudelijk op wil ingaan. ‘Nee, anders lig ik straks op de grond’.
Een paar dagen later is hij zelf aan de beurt. Een gehelmde man schiet de 44-jarige Mieremet twee keer in het hoofd en één keer in de buik. De moord vindt plaats in in de receptie van een in aanbouw zijnde vakantiepark in Nongrue bij Pattaya, Thailand. Mieremet is de financier van het vakantiepark.
Er volgen ook meerder slachtoffers…
Dezelfde dag komt in Amsterdam Osdorp ook een einde aan het leven van vastgoedhandelaar Cees Houtman. Houtman is de eerder genoemde oude bekende van Mieremet. Een week later is ook George van Kleef aan de beurt. ‘De Chinees’ wordt bij een jachthaven in Amsterdam-Zuid doodgeschoten. Wie achter de moorden zit is nog altijd onduidelijk, maar volgens Willem Endstra is dit het werk van Willem Holleeder.
Mieremet en Klepper hebben begin 2000 samen met Klepper twee graven naast elkaar gereserveerd op de Begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam. Toch wordt Mieremet uiteindelijk op 15 november 2005 te Neerpelt begraven.
2018 wordt De politie houdt eind 2018 de Amsterdammer Jurmaine B. aan. Hij zou betrokken zijn bij de moord op Mieremet. Men houdt ook Ozgür C. aan voor de moord, een Alkmaarder van Turkse komaf. De opdrachtgevers voor deze liquidatie zouden Willem Holleeder en Stanley Hillis zijn. Een inmiddels overleden Rus zou de daadwerkelijke dodelijke schoten hebben gelost. C. heeft eerder al eens terechtgestaan, maar dan voor de moord op Willem Endstra.
De rol van Hoovers als tipgever in de moord op Mieremet
Piet Hoovers bezit Thailand onroerend goed, horeca-ondernemingen en een Thai-boksschool. Ook organiseert hij feesten en kickboksgala’s. Kort voordat Mieremet wordt doodgeschoten heeft hij onenigheid met Hoovers. De Amsterdammer bezit in het Thaise Pattaya sinds 2002 een Hollands eetcafé met de naam ‘Hoek van Holland’. In de prostitutiebuurt, waar veel westerse mannen komen voor seks, verkocht hij volgens Het Parool kroketten, frikadellen en broodjes pindakaas.
Hoovers is ook verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op Mieremets. De Thaise vriendin van Mieremet verklaart direct na de moord aan de politie dat de twee ‘problemen’ hebben. Ze hebben ruzie over een stuk grond en/of een pand dat Mieremet zou kopen maar toch vanaf ziet.
Een aantal Nederlanders die in Pattaya wonen verklaren aan de politie dat Hoovers betrokken is bij de moord op Mieremet. Zo reist Hoovers normaal gesproken één keer per jaar naar Amsterdam, maar kort voor de moord gaat hij een aantal keer op en neer. Hoovers zou ook met ‘iets groots’ bezig zijn waardoor hij in geldproblemen komt. Ferry de Kok, die bij Mieremet in Thailand is, zegt dat Hoovers het ‘doormailde’ naar Amsterdam als Mieremet in Thailand is. Ook de echtgenote van Mieremet heeft van horen zeggen dat Hoovers mogelijk bij de moord op haar man betrokken was geweest.
Piet Hoovers komt op 17 juli 2017 zelf om het leven. Op die maandag wordt hij 54-jarige leeftijd een Thaise vrouw Tae dood gevonden in een woning aan de Ceintuurbaan in de Amsterdamse Pijp.
Schadevergoeding voor de weduwe van John Mieremet
De weduwe van Mieremet krijgt in 2018 nog een schadevergoeding van de staat. Deze vergoeding veroorzaakt nogal wat ophef veroorzaakt. Advocaat van Mieremt’s weduwe Ria, Mark Teurlings geeft aan dat het om 156.417,84 euro gaat. Reden voor die vergoeding is dat er kosten door de weduwe zijn gemaakt terwijl er niets binnenkwam.
‘Er heeft jarenlang beslag gelegen op alle gelden en zaken. Cliënte is alles kwijt geraakt. Maar tijdens die onzekere periode van beslag en schikkingsonderhandelingen die bijna 10 jaar heeft geduurd bleven de facturen voor de ondernemingen en panden binnen komen. Zij heeft afstand gedaan van alle gelden en de panden maar wij hebben afgesproken dat alle facturen die betrekking hadden op de nasleep van het beslag geregeld moesten worden. Daarnaast zit er een klein deel kosten van rechtsbijstand in het bedrag.’
Zo vader, zo zoon
(Bron: Crimesite.nl, 19 september 2018)
Zoon Barry Mieremet (1982) is in 2008 in België veroordeeld tot zeven jaar cel. Dit onder andere voor deelname aan een criminele organisatie, afpersing en gijzeling. Vijf jaar later is hij wederom verdachte. Nu van verboden wapenbezit.
Volgens het OM is hij de leider van een ‘nietsontziende’ bende. Zelf sloeg hij iemand in elkaar met een golfclub, onder toeziend oog van zijn vader en diens vriend annex bodyguard Ferry de K., zegt de aanklaagster.
Volkskrant, 10 april 2008 over Barry Mieremet
De rechtbank veroordeelt zijn ander zoon, Danny Mieremet (5 februari 1994), tot 300 dagen cel, waarvan 100 voorwaardelijk. Dit vanwege een mishandeling in het Twentse Tubbergen. Hij heeft een vrouw zo mishandeld dat zij een gebroken kaak en een gescheurd gehemelte oploopt.