Jongens denken dat ze slimmer zijn, maar meisjes werken harder en presteren meer
Ja, ja die jongetjes. Volgens een onderzoek in het blad Science over de jongens en meisjes heeft in de internationale media nogal wat stof doen opwaaien. Vanaf een een jaar of zes krijgen vele meisjes al last van een minderwaardigheidscomplex, zo werd geschreven. Ze zouden zich minder slim of intelligent voelen dan de jongens. Wie het artikel goed bestudeerd kan ook tot andere conclusies komen. Lees meer…
Jongens denken dat ze slimmer zijn, maar meisjes werken harder en presteren meer
Het lijkt er eerder op, bij bestudering van het artikel Gender stereotypes about intellectual ability emerge early and influence children’s interests in Science dat de meiden zich meer bewust zijn van hun kwaliteiten en dat ze weten dat met hard werken en aardig zijn ze het verst zullen komen.
Er werden voor dit artikel verschillende onderzoekjes gedaan. Bijvoorbeeld waar kinderen tussen de vijf en zeven jaar ‘aardig zijn’ mee associeerden: vrouwelijk of mannelijk. 80 procent van alle kinderen associeerden aardig met iets vrouwelijks. Als het gaat over slim zit het net wat ingewikkelder in elkaar. Jongens associëren op zesjarige leeftijd in 65 procent van de gevallen jongens met slim. Bij meisjes is de verdeling 50/50. Het lijkt er dus meer op dat de jongens zich overschatten, dan dat de meiden een minderwaardigheidscomplex zouden hebben. Zij snappen het misschien beter. Zoals eerder gezegd: overschat jezelf niet, werk hard en wees gewoon een beetje aardig.
Mannen overschatten zichzelf!
Lees bijvoorbeeld het artikel: Men think they’re smarter than they are, so they study science, says researcher. Hierin wordt nog maar eens duidelijk gemaakt dat mannen zichzelf nogal eens willen overschatten.
Bron en meer informatie: Lin Bian, Sarah-Jane Leslie en Andrei Cimpian: Gender stereotypes about intellectual ability emerge early and influence children’s interests in Science, 27 januari 2017