Kijken naar horrorfilms is goed voor je ter voorbereiding op pandemie

Kijken naar horrorfilms is goed voor je zegt onderzoek
Kijken naar horrorfilms is goed voor je zegt onderzoek

Kijken naar horrorfilms is goed voor je zegt onderzoek

Ben je verzot op films en series die gaan over het einde der tijden, vol met horror en zombies? Dit zou je er wel eens doorheen kunnen slepen als er een echt crisis is.

Dat zeggen in ieder geval onderzoekers van de universiteit van Chicago, Pennsylvania State en Aarhus. Lees meer…


Lees hier ->>> meer interessante onderzoeken over gezondheid op deze website.


Kijken naar horrorfilms is goed voor je zegt onderzoek


Het is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Kijk je veel enge films en series, dan ben je beter voorbereid op het echte werk. Je bent gewoon minder bang dan de mensen die de enge films overslaan.

Bij een goede enge film kruip je in de huid van de hoofdpersoon. Deze maakt van allerlei dingen mee en zo bereid je je onbedoeld voor op een rampscenario. Het is een soort plaatsvervangend oefening, je bouwt ‘ramp’-ervaring op via series of films.

In eerste instantie was dit natuurlijk een werkhypothese van de onderzoekers. Om te kijken of het nog waar was ook, deden ze onderzoek onder ruim 300 mensen.


We found that fans of horror films exhibited greater resilience during the pandemic and that fans of “prepper” genres (alien-invasion, apocalyptic, and zombie films) exhibited both greater resilience and preparedness.

Bron: Coltan Scrivner, John A. Johnson, Jens Kjeldgaard-Christiansen en Mathias Clasen: “Pandemic Practice: Horror Fans and Morbidly Curious Individuals Are More Psychologically Resilient During the COVID-19 Pandemic.”


Zie hier de Top 10 beste korte horrorverhalen cf The Guardian.


Horrorkijkers ook beter voorbereid op pandemie

Om te onderzoeken of hun hypothese klopte, vroegen de onderzoekers aan 310 vrijwilligers welke films ze keken. De volgende vragen gingen over of ze goed ze waren voorbereid op de coronacrisis, hoe bang ze waren voor de crisis en of ze depressief of boos waren.

Het bleek dat de kijkers horrorfilms beter in hun vel zitten  tijdens de coronacrisis dan anderen. Ook bleken ze beter voorbereid te zijn. Denk bijvoorbeeld over het in huis hebben van voedsel en wc-papier. Als laatste bleken de horrorliefhebbers zich meer interesse te hebben in en zich ook beter te informeren over deze pandemie.

De uitkomsten zijn natuurlijk gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht en een aantal karaktereigenschappen zoals neurotische trekjes.


Kijken naar horrorfilms is goed voor je zegt onderzoek
Kijken naar horrorfilms is goed voor je zegt onderzoek

Ons advies: kijk horrorfilms en series. Zie hier ->>> op deze website  de beste 100 horrorfilms om alvast wat te oefenen.


Bron en meer informatie: Coltan Scrivner, John A. Johnson, Jens Kjeldgaard-Christiansen en Mathias Clasen: “Pandemic Practice: Horror Fans and Morbidly Curious Individuals Are More Psychologically Resilient During the COVID-19 Pandemic.” PsyArXiv, 30 juni 2020, doi:10.31234/osf.io/4c7af.


Zie hier de Top 10 beste low-budget horrorfilms.