, , , ,

Kinderen van hoogopgeleide ouders meer last van stress

Kinderen van hoogopgeleide ouders meer last van stress

Kinderen van hoogopgeleide ouders meer last van stress

Als ouders ‘gestudeerd’ hebben pakt dit niet altijd even goed uit op de kinderen. Dat kunnen we lezen Zwitsers-Duits onderzoek. Hierbij is het gehalte van stresshormoon cortisol in het haar van vrouwelijke eerstejaarsstudenten gemeten. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over stress op deze website…


Kinderen van hoogopgeleide ouders meer last van stress


Het zijn stresskipjes, de vrouwelijke eerstejaarsstudenten met hoogopgeleide ouders. Ze zijn mogelijk meer gestrest, omdat ze bang zijn dat ze de sociale status van hun familie in gevaar brengen als ze niet slagen.

In stressvolle situaties geeft het lichaam een ​​verhoogde hoeveelheid van het hormoon cortisol af. Als je een lange periode meer cortisol aanmaakt vanwege stress is dat te zien in je haar. Het bleek dat eerstejaarsstudenten uit academische huishoudens waarvan ten minste één ouder een universitair diploma had, hogere stressniveaus vertoonden dan die uit niet-academische huishoudens, hoewel ze op andere punten niet verschilden.


Zie hier de top 20 meest stressvolle landen om te rijden 2022.


Behalve het opleidingsniveau van hun ouders verschilden de proefpersonen weinig van elkaar. Naast het ‘haaronderzoek’ vertelden de onderzochte studenten ook hoe gestrest ze zich voelden. Als ze zelf over hun stressniveau vertelden bleek er geen verschil tussen de dames met hoog- of laagopgeleide ouders. Er moet zich dus iets op het onbewuste niveau afspelen.

Dit hogere stressniveau van kinderen met academisch geschoolde ouders komt overeen met bevindingen in sociologische studies. Kinderen van academici ‘moeten’ naar de universiteit, zelfs als hun academische prestaties naar verwachting niet succesvol zullen zijn, op basis van hun schoolcijfers.


Children of non-academics, on the other hand, can only win and are therefore probably less stressed.

Nina Minkley, Ruhr-Universität Bochum, Bochum, Duitsland


Bron en meer informatie: Preliminary Indications That First Semester Students From Academic Households Exhibit Higher Hair Cortisol Concentrations Than Their Peers From Nonacademic Households, Alex Bertrams en Nina Minkley in Frontiers of Psychiatry, 24 juni 2020


Zie hier de top 50 populairste namen voor kinderen in de Verenigde Staten 2021 ♀ & ♂.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie