Kleinste landen ter wereld – Een kleine top 10

0
Vaticaanstad, Kleinste landen ter wereld
Vaticaanstad

Kleinste landen ter wereld

Nederland is is ook niet groot met 41.543 km2, maar toch vele male groter dan de onderstaande landen. Zie hier de tien allerkleinste landen op onze aardbol.


Lees hier ->>> meer over landen op deze website.


Vaticaanstad, Kleinste landen ter wereld
Vaticaanstad

Top 10 – Kleinste landen ter wereld


10. Malta – 316 km2

Malta
Malta

De Republiek Malta, is een Zuid-Europese dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee. Het bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino, het kleinere Manoel Island en de kleine onbewoonde eilanden Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul’s Islands.

De geschidenis van Malta begint met de komst van de Feniciërs. Tijdens de Eerste Punische Oorlog kwam Malta in opstand tegen de Carthagers en gaven ze zich over aan de Romeinen. Het zou Romeins blijven tot de val van het Romeinse Rijk.

Malta exporteert industriële producten en heeft daarnaast scheepsbouw en toerisme als voornaamste bestaansmiddelen.


9. Malediven – 298 km2

Malediven
Malediven

De Republiek der Maldiven is een eilandengroep bestaande uit 1190 koraaleilanden, gegroepeerd in 26 atollen in de Indische Oceaan ten zuidwesten van India. De eilanden liggen verspreid over een oppervlakte van circa 90.000 km². Het grootste eiland is 5 km² groot en er zijn er maar negen die groter zijn dan 2 km². Tweehonderd eilanden zijn bewoond en nog eens 88 vormen toeristenoorden.


8. Saint Kitts en Nevis – 261 km2

Saint Kitts en Nevis
Saint Kitts en Nevis

De Federatie van Saint Christopher en Nevis of de Federatie van Saint Kitts en Nevis, is een federale staat in de Caraïbische Zee in Midden-Amerika. Ze bestaat uit de eilanden Saint Kitts (of Saint Christopher) en Nevis. Behalve deze twee eilanden behoort ook een aantal rotspunten tot de staat Saint Kitts en Nevis.

Saint Kitts en Nevis hebben een tropisch klimaat, maar de talrijke winden temperen dat. De temperatuur verandert weinig. Van mei tot november is er het regenseizoen, en wordt het land vaak getroffen door orkanen.


7. Marshalleilanden – 181 km2

Marshalleilanden
Marshalleilanden

De Republiek der Marshalleilanden zijn een eilandengroep. Sinds 1986 is het een onafhankelijke staat in de Stille Oceaan. Ze liggen ten noorden van Nauru en Kiribati, ten oosten van Micronesia en ten zuiden van het eiland Wake.

De eilanden zijn vernoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger-kapitein John Marshall. Marshall zette er in 1788 voet aan wal.

Website: www.marshallislandsresort.net


6. Liechtenstein – 181 km2

Liechtenstein
Liechtenstein

Het Vorstendom Liechtenstein is een dwergstaat in het midden van Europa. Het wordt begrensd door Zwitserland in het westen en zuiden en Oostenrijk in het oosten. Het bergachtige land is een wintersportoord en tevens een belastingparadijs.


Top 5 – Kleinste landen ter wereld


5. San Marino – 61 km2v

San Marino
San Marino

De Republiek San Marino, is een staat gesitueerd op het Apennijns Schiereiland aan de oostelijke kant van de Apennijnen. Het is een enclave omringd door Italië. Het land heeft een bevolking van ruim 30.000 inwoners.

De grondwet van San Marino, vastgelegd in 1600, is ’s werelds oudste nog steeds van kracht zijnde grondwet. De nationale economie steunt vooral op financiën, industrie, diensten en toerisme.


4. Tuvalu – 26 km2

Tuvalu
Tuvalu

De Polynesische archipel Tuvalu ligt in de Grote Oceaan ten zuiden van Kiribati en ten oosten van de Salomonseilanden. Het is een van de meest afgelegen landen ter wereld.

Tuvalu leefde naast de verkoop van postzegels en de verhuur van visgebieden vooral van ontwikkelingshulp. In 2000 echter werd voor 50 miljoen dollar het aansprekende internettopleveldomein .tv uitgebracht. Dit is ongeveer 4000 dollar per inwoner. De royalty’s die Tuvalu ontving van het Amerikaanse bedrijf Verisign voor het gebruik van het topleveldomein.


Top 3 – Kleinste landen ter wereld


3. Nauru – 21 km2

Nauru
Nauru

De Republiek Nauru is een eilandstaat en republiek in Micronesië in de Grote of Stille Oceaan. Het dichtstbij gelegen land is het eiland Banaba in Kiribati, 300 kilometer ten oosten van Nauru.

Met 9.642 inwoners, Nauruanen, is Nauru de kleinste republiek en de kleinste eilandstaat ter wereld en het kleinste land van Oceanië.

Wat veel eilanden in Oceanië drijvend houdt, is het toerisme. Volgens de ESCAP is het aantal internationale bezoekers naar Nauru erg laag. Het wordt geschat op ongeveer 700 bezoekers per jaar, waarvan het grootste deel uit zakenlui bestaat.


2. Monaco – 2 km2

Monaco
Monaco

Het Vorstendom Monaco is een dwergstaat aan de Middellandse Zee. Het land is verder aan de landzijde geheel omsloten wordt door Frankrijk. Het telt ruim 30.000 inwoners waardoor het de dichtstbevolkte onafhankelijke staat ter wereld is.


1. Vaticaanstad – 0.44 km2

Vaticaanstad
Vaticaanstad

De Staat Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het grondgebied van dit land wordt geheel omsloten door de stad Rome. het is daarmee een enclave binnen Italië is.

Vaticaanstad wordt volkenrechtelijk vertegenwoordigd door de Heilige Stoel en huisvest de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke Kerk. Staatshoofd van Vaticaanstad is de paus, die zijn officiële residentie heeft in het Apostolisch Paleis.