Klimaatverandering: bomen groeien een extra maand terwijl de aarde opwarmt

0
Klimaatverandering: bomen groeien een extra maand terwijl de planeet opwarmt
Klimaatverandering: bomen groeien een extra maand terwijl de planeet opwarmt

Klimaatverandering: bomen groeien een extra maand terwijl de aarde opwarmt

Onderzoekers die hardhout in het noordwesten van Ohio bestuderen, zeggen dat een eeuw van opwarming hun jaarlijkse groeiseizoen met gemiddeld een maand heeft verlengd. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over natuur op deze website.


Klimaatverandering: bomen groeien een extra maand terwijl de aarde opwarmt

Bron: journals.plos.org


De wetenschappers van de Ohio State University vergeleken recente waarnemingen met gedetailleerde aantekeningen. Aantekeningen die een lokale boer in de 19e eeuw begon te maken.

Tussen 1883 en 1912 maakte boer Thomas Mikesell nauwgezette aantekeningen over de lokale boomgroei, neerslag en temperatuur in zijn geboortestad Wauseon, Ohio.


Zie hier de 10 kostbaarste klimaatrampen 2022.


Onze planeet is sinds de industriële revolutie zo’n 200 jaar geleden met 1,1°C opgewarmd. Met het meeste daarvan in de afgelopen decennia, zeggen onderzoekers. De waarnemingen van Mikesell zijn een bijna unieke dataset voor opwarming zijn om te vergelijken met de moderne tijd.


Bladeren ongeveer 15% langer aan bomen

Hoofdauteur prof. Kellen Calinger-Yoak reisde tussen 2010 en 2014 zelf naar Wauseon in de lente en de herfst. Dit om zeven verschillende soorten hardhout te monitoren.

Ze zei dat bladeren ongeveer 15% langer aan bomen bleven dan in de tijd van Mikesell. Soorten reageerden op verschillende manieren op warmere temperaturen – de meeste behielden hun bladkleur langer in de herfst, maar sommige kwamen vroeg uit.

Bomen zijn van vitaal belang bij het filterenn van planeetverwarmende koolstofdioxide uit de atmosfeer. De onderzoekers geven aan dat hogere, fluctuerende temperaturen bomen ook kunnen belasten op tot nu toe onbekende manieren.

Soorten reageerden anders op hogere temperaturen. Prof Calinger-Yoak suggereert dat er meer soortspecifiek onderzoek nodig is over de rol van het planten van bomen bij het beperken van klimaatverandering.


Bron en meer informatie: Kellen Calinger en Peter Curtis: A century of climate warming results in growing season extension: Delayed autumn leaf phenology in north central North America, Published: March 3, 2023 / https://doi.org/10.1371/journal.pone.0282635


Zie hier: welke landen zijn het meest verantwoordelijk voor klimaatverandering?


Geef een reactie