Klimaatverandering laat gletsjers sneller smelten dan gedacht

0
Klimaatverandering laat gletsjers sneller smelten dan gedacht
Klimaatverandering laat gletsjers sneller smelten dan gedacht

Klimaatverandering laat gletsjers sneller smelten dan gedacht

Het blijft toch bijzonder dat er mensen rond lopen die denken dat het allemaal wel meevalt met ons klimaat. Een nieuw onderzoek wijst namelijk uit dat gletsjers 369 miljard ton sneeuw en ijs per jaar verliezen. Meer dan de helft gaat verloren in Noord-Amerika. Dit maken we op uit een artikel in het tijdschrift Nature. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over ons klimaat op deze website…


Klimaatverandering laat gletsjers sneller smelten dan gedacht

Zie hier ->>> Top 10 Grootste gletsjers ter wereld op deze website.


In de meest nauwkeurige en uitgebreide meting van smeltende gletsjers tot nu toe, ontdekten onderzoekers dat duizenden samengedrukte sneeuwmassa’s 18% sneller smelten dan wat onderzoekers in 2013 berekenden.

Dit zou betekenen dat de gletsjers vijf keer sneller smelten dan we rond 1960 verwachten. Deze versnelling wordt veroorzaakt door de opwarming van de aarde en daarmee stijgen de zeetemperaturen.

De huidige gletsjers in Centraal-Europa, de Kaukasus, West-Canada, gaan deze eeuw niet overleven. Met behulp van satellietbeelden en -metingen observeerden de onderzoekers 19.000 gletsjers. Ze ontdekten dat de gletsjers in het zuidwesten van Azië de enige zijn die niet krimpen en dit komt door de lokale klimaatomstandigheden.

We weten natuurlijk al heel lang dat de opwarming van de aarde verschrikkelijke gevolgen kan hebben voor ons leven op aarde. Deze problemen worden voornamelijk veroorzaakt door menselijke activiteiten zoals het verbranden van steenkool, methaan, kooldioxide en andere broeikasgassen. Onderzoekers maken zich vooral zorgen over Antarctica en Groenland, die grote hoeveelheden ijs verliezen.

Uit de studie blijkt ook dat de invloed van gletsjers op zeeniveau groter is dan gedacht. De zeespiegel stijgt voornamelijk omdat de oceanen in de wereld warmer worden en dit zorgt ervoor dat het water uitzet en gletsjers over de hele wereld smelten.

Smeltende gletsjers hebben ook gevolgen hebben voor kuststeden, waar mensen sneller last hebben van overstromingen en andere risico’s als stormen. Gelukkig wonen wij in Nederland niet aan de kust en hebben wij niet zo snel last van storm?! Door de klimaatverandering en het warmer worden van de aarde warmer, is er meer ijsverlies dan groei. Hete zomertemperaturen zijn de belangrijkste reden dat gletsjers sneller krimpen. Hoewel er natuurlijk ook nog zelf geschoolde ‘klimaatsceptici en ontkennertjes zijn’, is er toch geen ontkennen meer aan?


Zie hier: Welke landen zijn het meest verantwoordelijk voor klimaatverandering?


Zie hier de top 10 kostbaarste klimaatrampen 2021.


Bron en meer informatie: M. Zemp, M. Huss, E. Thibert, N. Eckert, R. McNabb, J. Huber, M. Barandun, H. Machguth, S. U. Nussbaumer, I. Gärtner-Roer, L. Thomson, F. Paul, F. Maussion, S. Kutuzov & J. G. Cogle: Global glacier mass changes and their contributions to sea-level rise from 1961 to 2016 in Nature, Volume 568, Pagina’s 382–386, 2019


Wist je dat de hoogste gletsjer van de Mount Everest snel smelt…


Geef een reactie