Kobus Lorsé – Kobus de Zigeuner

0
Kobus Lorsé - Kobus de Zigeuner
Kobus Lorsé - Kobus de Zigeuner

Kobus Lorsé – Kobus de Zigeuner

(7 maart 1945, Rotterdam – 15 juli 2019, Rotterdam)
Bijnaam: Kobus de Zigeuner

Ooit was hij schoorsteenveger. Maar sinds de helft van de jaren negentig van de vorige eeuw bouwt Kobus Lorsé zijn criminele reputatie op.

Hij leidt één van de grootste drugsbendes in het land, handelt in cocaïne en hasj met grote namen uit de onderwereld, zou tegenstanders hebben laten liquideren en staat te boek als vluchtgevaarlijk.

De Rotterdammer Lorsé noemde zichzelf zigeuner. De kettingrokende analfabeet vestigt zijn naam in de misdaad in 1994 als justitie op hem jaagt. Dit omdat hij één van de grootste drugssyndicaten in Nederland leidt.

Zelf zegt Kobus dat hij in de ambulante handel zit. Hij verdient zijn geld met de aan- en verkoop.

Zestien uur per dag werken dat is het volgens Kobus. ‘Ik handel in fietsen, kleding, ananas, lampen, zonnebanken, in alles. Schoenen ook, maar niet in hasj. Dat zijn leugens.’

Daarom bezit hij ook een uitgebreid netwerk van handelsfirma’s. De bedrijven houden een stroom aan goederenverkeer op gang.


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website.

‘Verhalen’ over Lorsé

Over Lorsé doen vele en vele verhalen de ronde. Bijvoorbeeld dat hij voor andere criminelen klusjes opknapte, zoals wanbetalers overtuigen om te betalen.

Zo zou een man in een vleeskoelcel aan een haak zijn opgehangen en daarna zijn bewerkt met een kettingzaag.

Ook is hij bevriend met de beroemde en beruchte Mercedes-dealer John van Dijk uit Rotterdam. Van Dijk heeft ooit 260.000 gulden op zijn rekening gestort.

Dat was volgens Kobus een vriendendienst: ‘John is als een broer, ik heb wel duizend auto’s voor hem omgezet en er 500 teruggehaald bij mensen die niet betaalden.’

Lorsé krijgt de auto’s voor de inkoopprijs. ‘Ik kon pakken wat ik wilde. In auto’s van vijf, zes ton kon ik zó bij hem wegrijden.’

Een oud recherchechef over Lorsé: ‘Hij investeerde in slecht lopende bedrijven en dwong daarmee af dat de mensen die hij hielp, voor hem drugstransporten gingen doen. Man, het was echte penoze. Topoverleg vond altijd plaats in het garagebedrijf van John van Dijk. Dan kwamen daar de criminelen als Johan V. – de hakkelaar – , Klaas Bruinsma, Kobus Lorsé in hun dure auto’s met beveiligers. Maar Kobus was echt een gevaarlijke man. Hij was meedogenloos; iedereen was bang voor hem. En Kobus was beresterk.’  (Bron: ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’, 16 jli 2019, PZC.nl)


De Surinaamse connectie

Tussen de goederen zitten waarschijnlijk ook grote hoeveelheden drugs. Al in de jaren tachtig heeft Lorsé een bedrijf in Suriname.

Het drijft handel in hout en goud met onder meer Ronnie Brunswijk. Brunswijk is de ex-rebellenleider tegen het regime van Bouterse. Ronnie staat het hoofd van een groep boslandcreolen uit het oosten van Suriname.

Ook doet Lorsé aan de andere kant van de wereld zaken. Hij zit met een netwerk van Pakistaanse hasjhandelaren waar ook de ‘Hakkelaar’ Johan Verhoek en de Utrechter Bertus Kwarten mee werken.

Op 17 mei 1991 is in de haven van Rotterdam een partij van 357,5 kilo cocaïne onderschept op het Deense schip ‘Elisabeth Boye’. Deze partij wordt door het zogenoemde CoPa-team toegeschreven aan Kobus.

Hij zou de partij samen met Desi Bouterse en Iwan Graanoogst hebben gesmokkeld. Op 15 mei 1994 ontsnapt Lorsé op het laatste moment aan een arrestatieteam door tegen het verkeer in weg te rijden. Hij wordt korte tijd later toch gearresteerd.


Kroongetuige vermoord?

In het onderzoek voegt justitie anonieme informatie die Lorsé in verband brengt met verschillende liquidaties.

Zo zou een lijfwacht van Lorsé, die op het punt stond een kroongetuigedeal met justitie te sluiten, zijn doodgeschoten. Justitie kan Lorsé echter niet voor moord vervolgen.

Helio Stewart
Helio Stewart

De officieren van Justitie Witteveen en Van der Hoeven sluiten in september van 1993 overeenkomsten met de getuigen.

Dit om de verdachten De Brakeleer en Helio Stewart verklaringen te laten afleggen over de betrokkenheid van onder andere Kobus Lorsé bij grootschalige cocaïnehandel.

In ruil voor de verklaring van de in Marokko verblijvende De Brakeleer zou geen actieve opsporing in zijn richting plaatshebben.

Beide getuigen leggen uitgebreide verklaringen af bij de politie. Stewart wordt vervolgens nog voordat Lorsé en de andere verdachten worden aangehouden in Schiedam doodgeschoten op 6 december 1993.

Volgens justitie importeerde Lorsé heroïne, hennep en hasj uit Suriname, Nigeria, India en Marokko, handelde hij in xtc en harkte daar miljoenen mee binnen.

Lorsé zelf zegt dat hij goede contacten heeft met de regering in Suriname. Hij verklaart tijdens zijn berechting dat hij in februari 1991 in Suriname drie dagen besprekingen heeft gevoerd met de Surinaamse legercommandant Iwan Graanoogst. Dit over het opzetten van een nieuwe cocaïnelijn naar Nederland.


Iwan Graanoogst: de link met Bouterse

Volgens Lorsé zou Graanoogst hem verteld hebben dat ‘de militairen af wilden van de kleine jongens die maar hoeveelheden van 100 kilo cocaïne afnamen en liever met mannen zoals Lorsé zaken wilden doen’.

De voormalig lijfwacht van Lorsé, Helio Stewart, legt een identieke verklaring af. Behalve Graanoogst noemde Stewart ook de naam van Desi Bouterse.

Enkele jaren later duikt er een brief op uit mei 1991 waarin Graanoogst in een brief van het Korps Militaire Politie Suriname aan Lorsé schrijft dat ‘de bureaustoelen voor het militaire hoofdkwartier zijn aangekomen’.

In een andere brief die opduikt bedankt de politieke partij van Bouterse, de Nationale Democratische Partij, Lorsé voor de schenking van een Mazdabus en een soundunit.


Veroordeling en hongerstaking

In 1995 wordt Lorsé voor de drugshandel veroordeeld tot 12 jaar cel. In hoger beroep wordt dat zelfs 15 jaar. Daarbij krijgt hij ook nog een boete van één miljoen euro. Hij moet zijn straf uitzitten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Na vijf jaar gaat Lorsé in hongerstaking. Hij vindt het regime te zwaar en wil naar een andere gevangenis. Als hij daar eenmaal zicht op heeft, komt bij de Criminele Inlichtingen Dienst (CID) een tip binnen: er waren ontsnappingsplannen.

De Servische maffiabaas en militieleider Zeljko ‘Arkan’ Raznatovic was erbij betrokken. Het nieuws haalt het NOS-journaal. Maar Lorsé, die nog altijd wordt gelinkt aan twee liquidaties in 1985 en 1986, moet in Vught blijven zitten.

In 2001 maakte justitie bekend de zaak van de twee moorden tegen de drugsbaron te seponeren. Over de reden wordt gezwegen. In 2003 komt Lorsé vervroegd vrij.

Dit na tussenkomst van het Europese Hof voor de rechten van de mens dat vindt dat de omstandigheden van zijn gevangenschap wel wat menselijker hadden mogen zijn. Dit betreft onder andere de vele dagelijkse visitaties.


Veroordeeld voor wapenbezit in 2015

In oktober 2015 wordt Lorsé veroordeeld voor zes maanden cel voor verboden wapenbezit. Hij hoeft de straf niet uit te zitten, omdat hij al langer in voorarrest zat. In eerste instantie was 30 maanden gevangenisstraf geëist.

Lorsé heeft volgens het Openbaar Ministerie veel meer wapens in zijn bezit dan waarvoor hij veroordeeld is. Er zijn echter onvoldoende bewijzen om hem deze straf toe te kennen, besluit de rechter.


Heeft Kobus Lorsé zijn schoonzoon John Wassink vermoord?

‘Ik heb mijn schoonzoon níet vermoord!’
Kobus Lorsé

John Wassink
John Wassink

Het laatste misdrijf van Lorsé waarvoor hij is veroordeeld is de moord op zijn schoonzoon John Wassink die is getrouwd met de dochter van Lorsé.

Het lichaam van de 45-jarige Wassink is op 28 juli 2014, ingepakt in een blauw zeil, drijvend gevonden in het Marktkanaal tussen Oosterhout en Terheijden.

Een zakelijke partner van Wassingk, Eduard F. (42), ook bekend als Brutus, komt die zomer vast te zitten op verdenking van moord op de Belg Jelle Leemans. Eenmaal in het huis van bewaring beschuldigt hij Lorsé van de moord op Wassink.

Lorsé was de avond van de verdwijning één van de laatsten die Wassink heeft gezien. De beschuldiging leidt tot groot tumult binnen de familie.

Kobus Lorsé en zijn dochter besluiten naar buiten te treden met een groot interview in Panorama.  Herin  leggen ze uit dat er juist reden is om de compagnon van Wassink te verdenken van de moord. (Bron: Zigeunerkoning Kobus Lorsé overleden, www.crimesite.nl, 15 juli 2019)


Motief voor de moord op Wassink

Wassink woont bij zijn autohandel aan het Spectrum in Roosendaal in een stacaravan op het terrein van het bedrijf.

Lorsé bezoekt zijn schoonzoon op de avond voor de moord en is één van de laatsten die Wassink levend heeft gezien. Wassink leefde al geruime tijd apart van Kobus’ dochter.

Onderzoek wijst uit dat hij in de nacht van vrijdag op zaterdag, op 26 juli 2014, met twee schoten om het leven is gebracht in zijn slaapkamer. Er is ook nog een poging geweest om het bloed weg te boenen.

Kobus Lorsé wordt gezien als de dader. Het motief is volgens het Openbaar Ministerie een ruzie tussen Wassink en Lorsé’s dochter zijn over het garagebedrijf en hun beider kinderen.

De rechtbank oordeelt dat er sprake was van doodslag en noemde het een ‘laffe en kille daad’. De rechtbank legt hem twaalf jaar gevangenisstraf op.

Lorsé lijdt aan longkanker en is volgens diens advocaat Ed Manders ‘heel ziek’. Kobus woont in juli 2018 het strafproces tegen hem bij.

‘Hij wil per se verklaren. Het gaat wel om mijn schoonzoon en kleinkinderen’, geeft Manders namens Lorsé de rechtbank mee. (Bron: Drugsbaron en moordenaar Kobus Lorsé (73) aangehouden, PZC.nl, 29 juli 2018)


Sporen die leiden naar Lorsé

In de stacaravan van Wassink vindt de politie bloedsporen. Het wapen waarmee hij is vermoordt is gevonden in het tuinhuisje van Wassink in Roosendaal.

Behalve van de wapenhandelaar zat het DNA van Kobus erop. ‘Logisch, ik heb het wapen zien liggen, beetgepakt en weggelegd. Maar niet gebruikt’,  is zijn verklaring.

Ook op Wassinks matras, een glas en een bivakmuts zijn zijn sporen aangetroffen. Eenzelfde redenatie maakt de rechter bij het matras van John Wassink.

Het slachtoffer lag op het matras toen hij is doodgeschoten. Ook op het matras is DNA van Kobus te vinden. ‘Logisch weer, ik sliep af en toe bij mijn schoonzoon.’ aldus Kobus.

De rechters achtten bewezen dat Lorsé in de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 juli 2014 heeft vermoord.

Kobus heeft zijn schoonzoon volgens de rechters, terwijl hij op zijn bed ligt, vermoord met twee pistoolschoten in het hoofd en de borstkas.

Lorsé gaat tegen het vonnis in beroep en slaat na zijn veroordeling op de vlucht. Hij wordt op 29 augustus 2018 in Roosendaal aangehouden na een bliksemactie van de politie.


De laatste dagen van Kobus de Zigeuner

Begin 2019 besluit de rechter dat Lorsé vanwege zijn slechte gezondheid naar huis mag om daar de laatste dagen van zijn leven door te brengen. Hij overlijdt op woonwagenkamp De Kievit in Rotterdam-Beverwaard.

Oud-rechercheurs treuren er niet om. ‘Hij was een echte gangster: meedogenloos’, zeggen ze. ‘Hij was geen lieverdje’, reageert Kobus’ oudste zoon Bertus. ‘Maar voor zijn kinderen en kleinkinderen was hij een goede man.’ (Bron: ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’, www.bndestem.nl, 16 juli 2019)


Geef een reactie