Kortste nummers in de Top 2000

Mercedes Benz - Janis Joplin - Kortste nummers in de Top 2000
Mercedes Benz - Janis Joplin - Kortste nummers in de Top 2000

Kortste nummers in de Top 2000

Het kan maar snel gedaan zijn en zonder aan kwaliteit in te boeten. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over muziek op deze website.


Kortste nummers in de top 2000


1. Mercedes Benz – Janis Joplin: 1 minuut, 45 seconden

Notering 2021: 1238

‘Mercedes Benz’ is geschreven door Janis Joplin met Bob Neuwirth en Michael McClure. Het nummer gaat over de afwijzing van het consumentisme. De tekst is geïnspireerd op de eerste regel van een lied geschreven door de beatdichter Michael McClure: ‘Come on, God, and buy me a Mercedes Benz’.

In de bar in Port Chester in augustus 1970 zingt Joplin de regel een paar keer en begint ze te improviseren, terwijl Neuwirth de nieuwe tekst op servetjes schrijft. Ze zingt de nieuwe versie die avond voor het eerst tijdens haar concert in het Capitol Theatre in Port Chester.

Bobby Womack beweert in zijn autobiografie dat Joplin werd geïnspireerd om met de teksten te komen nadat hij met hem een ​​ritje had gemaakt in zijn nieuwe Mercedes-Benz 600.


Zie hier de top 100 beste blues artiesten aller tijden met Janis Joplin in de lijst.


2. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – Beatles: 1 minuut, 56 seconden

Notering 2021: 1068

Dit nummer is geschreven door Paul McCartney, maar toegeschreven aan Lennon-McCartney. De tekst van het nummer introduceert de fictieve band die optreedt in het album en kondigt die band af aan het eind. Het nummer is ook uitgevoerd door verschillende andere artiesten, waaronder Jimi Hendrix en U2


Zie hier de top 500 beste albums aller tijden met Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band(Top 500) op één.


3. Eleanor Rigby – Beatles: 2 minuut, 37 seconden

Notering 2021: 429

Paul McCartney schreef de melodie en het eerste couplet alleen, waarna hij het lied aan de Beatles liet horen in de muziekruimte van John Lennon ’s huis in Kenwood. Lennon, George Harrison, Ringo Starr en Lennons jeugdvriend Pete Shotton luisterden terwijl McCartney het nummer speelde en droegen ideeën aan.

Harrison bedacht de ‘Ah, look at all the lonely people’. Starr droeg de regel bij ‘writing the words of a sermon that no one will hear’ en stelde voor om ‘Father McCartney’ zijn sokken te laten stoppen, wat McCartney leuk vond. Het was toen dat Shotton voorstelde dat McCartney de naam van de priester zou veranderen, voor het geval luisteraars het fictieve personage zouden aanzien voor McCartney’s eigen vader.

McCartney kon niet beslissen hoe het lied zou eindigen en Shotton stelde voor dat de twee eenzame mensen te laat bij elkaar komen terwijl Father McKenzie Eleanor Rigby’s begrafenis leidt. Destijds verwierp Lennon dit idee, maar McCartney zei niets en gebruikte het idee, en erkende later de hulp van Shotton.


3. Ain’t No Sunshine – Bill Withers: 2 minuut, 37 seconden

Notering 2021: 323

Withers kreeg inspiratie voor het nummer bij het zien van de film Days of Wine and Roses uit 1962. Withers werkte toen hij het nummer componeerde nog in een fabriek, waar toiletten voor Boeing 747s werden gemaakt.


Zie hier de beste muziek aller tijden: Rolling Stone Top 500.