Kun je niet 10 seconden op één been staan? Kans op overlijden heel groot!

Kun je niet 10 seconden op één been staan? Kans op overlijden heel groot!
Kun je niet 10 seconden op één been staan? Kans op overlijden heel groot!

Kun je niet 10 seconden op één been staan?

Ben je van middelbare leeftijd en kun je 10 seconden op één been staan, dan heb je bijna twee keer zoveel kans om binnen tien jaar te overlijden. Dat zeggen wij niet, maar een aantal wetenschappers in Brazilië. Lees meer.


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Kun je niet 10 seconden op één been staan?

Het is niet zo heel moeilijk allemaal. De maar eens een korte balanstest en zie hoe je het er vanaf brengt. Deze balanstest is een mooie indicatie voor de snelheid van je lichamelijke achteruitgang.

In tegenstelling tot conditie, spierkracht en flexibiliteit, blijft het evenwicht relatief stabiel totdat iemand de 50 bereikt. Hierna begint je evenwichtsvermogen snel af te nemen.

Een team van Clinimex Medicina do Exercicio wilde weten of een evenwichtstest een betrouwbare indicator zou kunnen zijn voor iemands risico op overlijden.


Aardig: optimisme doet langer leven zegt onderzoek.


Ze gebruikten deelnemers van de CLINIMEX Exercise-studie. Deze is opgezet in 1994 om verbanden te beoordelen tussen verschillende mate van fysieke fitheid en het risico op een slechte gezondheid en overlijden door cardiovasculaire problemen.

De huidige studie, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, omvatte meer dan 1.700 deelnemers tussen 51 en 75 jaar oud. Ze waren gemiddeld 61 jaar oud bij hun eerste controle, tussen februari 2009 en december 2020. Ongeveer twee derde (68) %) waren mannen.


De balanstest

Als onderdeel van de controle moesten de deelnemers 10 seconden op één been staan ​​zonder enige extra ondersteuning. Ze werden gevraagd om de voorkant van de vrije voet op de achterkant van het tegenoverliggende onderbeen te plaatsen.


ook interessant: slap handje betekent slechte gezondheid en eerder overlijden zegt onderzoek.


Dit terwijl ze hun armen langs hun lichaam hielden en hun blik recht naar voren gericht. Onderzoekers lieten elke persoon het tot drie keer proberen op beide voeten.

Eén op de vijf (20,5%) slaagde niet voor de test en dit percentage steeg met de leeftijd: een verdubbeling met tussenpozen van vijf jaar vanaf de leeftijd van 51.

Van de 51 tot 55 jaar faalde bijna vijf procent. Acht procent faalde tussen 56 en 60 jaar. Achttien procent faalde tussen 61 en 65, en meer dan een op de drie (37%) faalde tussen 66 en 70 jaar.


Wist je dat vroeg met pensioen gaan je dood wordt zegt onderzoek.


Meer dan de helft van de 71- tot 75-jarigen kon de test niet voltooien, wat betekent dat mensen in deze leeftijdsgroep meer dan 11 keer zoveel kans hadden om te falen als degenen die 20 jaar jonger waren. Tijdens een monitoringperiode van zeven jaar stierven 123 (7%) mensen.

Risico op overlijden neemt toe met meer dan 80 procent!

Die sterfgevallen omvatten 32 procent sterven aan kanker, 30 procent sterven aan hart- en vaatziekten, negen procent aan luchtwegaandoeningen en zeven procent aan COVID-complicaties.

Het percentage sterfgevallen onder degenen die de test niet doorstonden, is significant hoger. 17,5 procent vergeleken met slechts 4,5 procent. Over het algemeen hadden degenen die de balanstest niet haalden een slechtere gezondheid.

Velen waren zwaarlijvig, hadden een hartaandoening of hoge bloeddruk en te veel vet in het bloed.


Aan de slag: door krachttraining leef je langer zegt onderzoek.


Na rekening te hebben gehouden met leeftijd, geslacht en onderliggende gezondheidsproblemen, vertoonde het onvermogen om 10 seconden lang niet ondersteund op één been te staan, een verband met een 84 procent verhoogd risico op overlijden door welke oorzaak dan ook binnen het volgende decennium.


Bevindingen misschien niet breder toepasbaar

“Dit is een observationele studie en kan als zodanig geen oorzaak vaststellen”, zegt studieauteur Dr. Claudio Gil Araujo. “Aangezien de deelnemers allemaal blanke Brazilianen waren, zijn de bevindingen misschien niet breder toepasbaar op andere etniciteiten en naties.” En informatie over mogelijk invloedrijke factoren, waaronder een recente geschiedenis van vallen, fysieke activiteitsniveaus, voeding, roken en het gebruik van medicijnen die het evenwicht kunnen verstoren, was niet beschikbaar.

“De balanstest van 10 seconden biedt snelle en objectieve feedback voor de patiënt en gezondheidswerkers met betrekking tot de statische balans”, voegen de onderzoekers toe. “De test voegt nuttige informatie toe over het sterfterisico bij mannen en vrouwen van middelbare en oudere leeftijd.”


Bron en meer informatie: Araujo CG, de Souza e Silva CG, Laukkanen JA, et al: Successful 10-second one-legged stance performance predicts survival in middle-aged and older individuals in British Journal of Sports Medicine Published, 21 juni 2022. doi: 10.1136/bjsports-2021-105360