Landen met beste balans privé en werk 2019 – Top 10: NL op één

0
Landen met beste balans privé en werk 2019 - Top 10: NL op één
Landen met beste balans privé en werk 2019 - Top 10: NL op één

Landen met beste balans privé en werk 2019 – Top 10: NL op één

Het is wel handig dat werknemers evenwicht vinden tussen werk en privéleven. Zo zijn ze ​​gelukkig en gezond en kunnen ze lekker hard werken. Zie hier de top 10 van landen met de beste balans tussen werk en privé volgens de OESO.


Landen met beste balans privé en werk 2019 - Top 10: NL op één
Landen met beste balans privé en werk 2019 – Top 10: NL op één

Lees hier ->>> meer interessante artikelen over werk op deze website…


De top 10 landen met beste balans privé en werk 2019


De Organisatie voor Economische Samenwerking & Ontwikkeling (OESO) heeft net haar 2019 Better Life Index gepubliceerd. De OESO heeft heeft deze lijst samengesteld op basis verschillende factoren. Denk aan het aantal uren werk, voor vrijetijdsbesteding en de tijd die je kunt doorbrengen met familie en vrienden. De OESO wijst er op dat gezinnen vaak de slachtoffers zijn van een negatieve werk-privédynamiek. Door lange werktijden heb je weinig tijd voor je gezin en ontspanning. Dit gaat weer ten kosten van het ‘welzijn’ van de gehele familie.


10. Zweden

Zweden scoort een 8,4. Slechts 1,1% werknemers werkt meer dan 50 uur of meer per week. Dat is veel lager dan het OESO-gemiddelde van 11% werknemers. Gemiddeld besteden Zweedse werknemers 15,2 uur per dag aan eten, slapen en vrienden en familie, spelletjes spelen. Werknemers genieten van zes weken betaalde vakantie.


9. Duitsland

Duitsland heeft dezelfde score als Zweden. Ongeveer 4% Duitse werknemers werkt 50 uur of meer. Werknemers met een volledige baan hebben 15,6 uur per dag voor zichzelf en vrije tijd. Dit is ruim boven het OESO-gemiddelde van 15 uur. Overigens zijn Duitse werknemer productiever dan werknemers in andere landen.


8. België

De Belgen met een volledige baan hebben 15,7 uur voor zichzelf, familie en vrienden. Slechts 4,8% werknemers werk meer dan 50 uur per week. België krijgt een score van 8,4.


7. Noorwegen

De Scandinavische landen behoren tot de beste op bijna elke schaal van menselijke ontwikkeling en welvaart. Slechts 2,9% voltijdse werknemers in Noorwegen haalt meer dan 50 uur per week. Noren genieten ook van een vrij hoge werkzekerheid. Werknemers in Noorwegen hebben 15,6 uur per dag voor vrije tijd en persoonlijke aangelegenheden. Het land scoort een 8,5 op de Better Life Index van de OESO.


6- Litouwen

Mensen in dit Baltische land verdienen lang niet zo veel als Noren of Duitsers. Maar Litouwers hebben een relatief betere balans tussen werk en privé. Ze scoorden 8,6 op de Better Life Index. Litouwen wordt ook wel een Baltische tijger genoemd vanwege de snelle economische groei.


De top 5 landen met beste balans privé en werk


5. Frankrijk

De Franse werknemers hebben 16,4 uur per dag om te eten en met familie en vrienden door te brengen. Ze werken daarmee gemiddeld minder dan 8 uur per dag. Ze scoren een 8,7 op de Better Life Index. De Franse wet heeft de werkweek vastgesteld op 35 uur.


4. Spanje

Ondanks de economische malaise staat Spanje aan de top als het gaat om een ​​evenwicht tussen werk en privéleven. Slechts 4% van de werknemers werkt 50 uur of meer.


De top 3 landen met beste balans privé en werk


3- Denemarken

Denemarken scoort een 9,0 op de Better Life Index. Slechts 2,9% van de werknemers in het land werkt langer dan 50 uur per week. De staat biedt kinderopvang aan kinderen tot zes jaar, zodat ouders rustig aan het werk kunnen. Zowel pappa als mamma krijgen 52 weken betaald zwangerschapsverlof.


2. Italië

In Italië besteden fulltime werknemers bijna 70% van hun dag (16,5 uur) aan vrije tijd en persoonlijke zaken als gezin. En slechts 4,1% werknemers werkt 50 uur of meer per week. Hiermee scoort Italië een 9,4 op de Better Life Index.


1. Nederland

Wij Nederlanders hebben volgens de OECD de beste balans tussen werk en privé. Onze werkweek is kort met gemiddeld slechts 30,3 uur. Het land heeft ook een gul ouderschapsverlofbeleid. Volgens de OESO werkt slechts 0,4% van de werknemers 50 of meer uur per week. Nederland scoort 9,5 op de Better Life Index.