Langste bergketens ter wereld – De top 10

0
De Andes: Langste bergketens ter wereld
De Andes: Langste bergketens ter wereld

Langste bergketens ter wereld

Deze bergketens zijn ontstaan doordat twee continentale platen tegen elkaar ‘aanbotsen’, of doordat een oceanische aardschol onder een continentale plaat schuift. Het laatstgenoemde proces heet subductie. Lees meer over langste bergketens ter wereld….


Lees hier ->>> meer over de natuur op deze website


Top 10 – Langste bergketens ter wereld


10. Himalayagebergte

Lengte: 2.400 kilometer
Breedte: 150 tot 280 kilometer
Hoogste piek: Mount Everest 8.851 meter

Himalayagebergte
Himalayagebergte

De Himalaya heeft een totale oppervlakte van rond de 600.000 km². Het gebergte vormt een boog van Pakistan in het noordwesten naar het zuiden over Nepal en Bhutan en ten slotte weer naar het noordoosten tot Arunachal Pradesh, waar de Himalaya overgaat in de Hengduan Shan.

In het noordwesten grenst de Himalaya aan de Karakoram (met de K2, de op één na hoogste top ter wereld), die weer vastzit aan de Pamir en de Hindoekoesj. Al deze gebergtes vormen onderdeel van hetzelfde systeem, de zogenaamde Alpide gordel, dat van West-Europa tot Zuidoost-Azië loopt en dezelfde geologische oorsprong heeft.


9. Appalachen

Lengte: 2.414 kilometer
Breedte: 160 tot 480 kilometer
Hoogste punt: Mount Mitchell (2.037 meter)

Gebied van de Appalachen
Gebied van de Appalachen

De Appalachian Mountains zijn een middelgebergte in het oosten van Noord-Amerika met afgeronde topzones. Het gebergte is Caledonisch, 400 miljoen jaar oud, van oorsprong en bevat vele steenkoolvelden. De Appalachian Trail is een lange-afstands-wandelpad dat zich over bijna de volle lengte van de Appalachen uitstrekt.


8. Oeralgebergte

Lengte: 2.500 kilometer
Breedte: 40 tot 150 kilometer
Hoogste berg: Narodnaja (1.894 m)

Oeralgebergte
Oeralgebergte

De Oeral is een gebergte dat in Rusland ruwweg van noord naar zuid loopt en het noordelijke deel de scheiding vormt tussen Europa en Azië op het Eurazische vasteland. Het is het langste gebergte van Europa. De breedte varieert tussen de 40 en 150 kilometer. De hoogste top is met 1894 meter de berg Narodnaja (‘Volksberg’) in het noorden.

Het gebergte is sterk geërodeerd en is rijk aan delfstoffen: ijzer, zilver, koper, uranium en edelstenen als diamant, smaragd, topaas en aquamarijn. De belangrijkste rivieren die in de Oeral ontspringen zijn de Oeral en de Petsjora aan de Europese kant en de Tobol en de Tavda aan de Siberische kant.


7. Atlasgebergte

Lengte: 2.500 kilometer
Hoogste berg: Toubkal met 4167 meter

Atlasgebergte
Atlasgebergte

Het Atlasgebergte is een gebergte in het noordwesten van Afrika. Het ligt ten zuiden van de westelijke Middellandse Zee en loopt van west naar oost door Marokko, Algerije en Tunesië.

Het gebergte is grotendeels het resultaat van een alpiene plooiing. De plooiing is het resultaat van de tektonische werking van de Afrikaanse plaat tegen de Euraziatische plaat. De hoogste toppen reiken tot boven 4.000 meter en op sommige van deze toppen is eeuwige sneeuw te vinden.

Volgens een oude Griekse mythe zou de krijger Perseus tijdens een van zijn reizen op deze plek zijn gekomen. Hij zocht een schuilplaats en vond deze bij Atlas, die Perseus echter niet wilde helpen. In een vlaag van woede liet Perseus hem het hoofd van Medusa zien, waardoor Atlas in een grote hoop steen veranderde. Deze hoop steen wordt gelijkgesteld aan het Atlasgebergte.


6. Kunlun

Lengte: 3.000 kilometer
Hoogste berg: Liushi Shan met 7.167 meter

Kunlun
Kunlun

De Kunlun is een gebergte in Centraal-Azië. Deze bergketen loopt van de samenkomst met de Pamir en Karakoram in het westen tot aan de overgang in de Qinling Shan in het oosten. De Kunlun vormt de scheiding tussen het Tibetaanse Hoogland in het zuiden en het Tarimbekken en Tsaidambekken in het noorden.

Ten noorden van de Kunlun liggen de Altun Shan (of Altyn-Tagh) en de Qilian Shan. In het zuiden liggen de Min Shan en het Bayan Hargebergte, dat de waterscheiding vormt tussen de stroomgebieden van de twee langste rivieren van China, de Jangtsekiang (blauwe rivier) en de Huang He (gele rivier).

Volgens het taoïsme ligt het paradijs van Xi Wangmu in het Kunlungebergte.


Top 5 – Langste bergketens ter wereld


5. Transantarctisch Gebergte

Lengte: 3.500 kilometer
Breedte:30 kilometer
Hoogste berg: Mount Kirkpatrick met 4.528 meter

Transantarctisch Gebergte
Transantarctisch Gebergte

Het Transantarctisch Gebergte is een bergketen in Antarctica die het continent in tweeën deelt. Het gebergte strekt zich uit langs de gehele lengte van Antarctica, van de Rosszee naar de Weddellzee. De naam Transantarctic Mountains is in 1962 gekozen op advies van het Amerikaanse Advisory Committee on Antarctic Names (US-ACAN).

Het Transantarctisch Gebergte is ongeveer 65 miljoen jaar oud. Dit is veel ouder dan andere bergketens op Antarctica, die voornamelijk vulkanisch van oorsprong zijn. De bergen bestaan voornamelijk uit zandsteen en doleriet, dat zich ongeveer 400 miljoen jaar geleden gevormd heeft.


4. Groot Australisch Scheidingsgebergte

Lengte: 3.500 kilometer
Hoogsteberg: Mount Kosciuszko: 2.228 meter

Groot Australisch Scheidingsgebergte
Groot Australisch Scheidingsgebergte

De Great Dividing Range, ook bekend als de Eastern Highlands, is de grootste bergketen van Australië. De keten loopt van de noordoostelijke punt van Queensland langs de oostelijke kustlijn naar Nieuw-Zuid-Wales, zo naar Victoria, om uiteindelijk te eindigen bij de centrale vlakte van Nationaal park Grampians.

De bergketen was het thuisland van enkele Aboriginalstammen zoals de Kulin, en was belangrijk voor de Europese ontdekking van Australië.

Een groot deel van de bergketen ligt in nationale parken en andere beschermde natuurgebieden zoals Alpine National Park, Nationaal park Blue Mountains, Nationaal park Heathcote-Greytown en Mount Worth State Park.


Top 3 – Langste bergketens ter wereld


3. Rocky Mountains

Lengte: 4.830 kilometer
Hoogste piek: Mount Elbert 4.401 meter

Rocky Mountains
Rocky Mountains

De Rocky Mountains vormen een groot hooggebergte in het westen van Noord-Amerika. De Rockies beslaan een gebied met een lengte van meer dan 4.000 kilometer. De bergketen loopt vanaf New Mexico door de Verenigde Staten naar het uiterste noorden van Brits-Columbia in Canada.

Het gebergte is 80 tot 55 miljoen jaar geleden gevormd door de Laramide orogenese. Erosie door water en gletsjers heeft het gebied sindsdien omgevormd tot diepe valleien en steile bergtoppen. Op het einde van de laatste ijstijd vestigden de eerste mensen zich in de Rockies.

Tegenwoordig zijn grote stukken van de bergketen beschermd als nationale parken en bosgebieden. De Rocky Mountains zijn een populaire vakantiebestemming voor wandelaars, kampeerders, bergbeklimmers, vissers, jagers en skiërs.


2. Groot Escarpment

Groot escarpment
Lengte: 5.000 kilometer

Groot Escarpment
Groot Escarpment

De Grote Escarpment (steile helling) loopt vanaf het hoge plateau van centraal Zuidelijk Afrika naar beneden in de richting van de oceanen die zuidelijk Afrika aan drie zijden omringen. Hoewel dit gebergte voornamelijk binnen de grenzen van Zuid-Afrika ligt, strekt het zich in het oosten uit naar het noorden om de grens te vormen tussen Mozambique en Zimbabwe. De keten loopt verder voorbij de vallei van de Zambezi-rivier om de Muchinga Escarpment in Oost-Zambia te vormen.In het westen strekt het zich noordwaarts uit tot in Namibië en Angola.

Verschillende namen worden toegepast op verschillende delen van het Groot Escarpment, waarvan de bekendste de Drakensberg is. De Schwarzrand en de rand van het Khomas Highland in Namibië, evenals de Serra da Chela in Angola, zijn ook bekende namen.


1. Andes

Lengte: 7.000 kilometer
Breedte: maximaal 160 kilometer
Hoogste berg: Aconcagua met 6.959 meter

Andes
Andes

La Cordillera de los Andes is een grote, langgerekte bergketen langs de westkust van Zuid-Amerika. Het berggebied is ongeveer 7000 km Deze bergketen loopt voor het grootste gedeelte parallel aan de kust van de Grote Oceaan.

De Andesketen situeert zich in zeven Zuid-Amerikaanse landen: Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia en Venezuela. De Andes kruist de evenaar en loopt zuidwaarts tot Vuurland. De Scotiarug, met onder andere Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden is een grotendeels onderzeese voortzetting van het gebergte. Deze verbindt de Andes met een grote boog met het Antarctisch Schiereiland in Antarctica.