, , ,

Last van depressies? Ga rotsklimmen als nieuwe behandeling

Last van depressies? Ga rotsklimmen als nieuwe behandeling

Last van depressies? Ga rotsklimmen

Kijk, dat zijn nog eens onderzoeken die je nieuwsgierig maken. De universiteiten van Arizona en Erlangen-Nuremberg sloegen de handen ineen om de effecten van boulderen op de mens te onderzoeken. In de klimsport is een boulder een korte, vaak erg moeilijke, route op een relatief kleine rots, steen of kunstmatig gebouwde muur. Het beklimmen van rotsen bleek voor de Sombermansen onder ons een prima remedie. Lees meer…Last van depressies? Ga rotsklimmen als nieuwe behandeling


Last van depressies? Ga rotsklimmen

Voor het onderzoek werd een groep van 100 mensen geselecteerd met lichtere en zwaardere depressieklachten. In een periode van acht weken klommen en klauterden de gedeprimeerde deelnemers drie uur per week. De helft van de mensen mocht direct beginnen en de andere groep moest nog even wachten voordat ze klimmuur mochten bestijgen.

De mooiste effecten van het rotsklimmen voor deze mensen, waren dat hun zelfvertrouwen een boost kreeg en dat ze samen (moesten) werken met anderen en daarmee weer vertrouwen kregen in de ander. Ook het idee dat ze ‘iets’ bereikten, een doel, of letterlijk de top, gaf hen een extra goed gevoel.


Bouldering, in many ways, is a positive physical activity. There are different routes for your physical activity level, and there’s a social aspect along with the feeling of an immediate accomplishment when bouldering.

Eva-Maria Stelzer, Universiteit van Arizona


Om de effect van het rotsklimmen op een depressie te kunnen meten werd gebruik gemaakt van Beck’s Depression Inventory en de Symptom Check List Revised, ook bekend als SCL-90-R. Volg de linkjes om zelf te bekijken wat deze testen inhouden. Bij de groep die niet direct mocht beginnen met klimmen verbeterde de Beck’s Depression score met 1,4 punt. Bij de klimmers was dit gemiddeld 6,27 punt!


Zie hier: Tien tips: hoe overleef je de herfst op een prettige manier?


Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je behandeling voor depressie inruilt voor enkel en alleen bouldering. Nee, het is wel de bedoeling dat je de normale behandeling blijft ondergaan en dat het geklim en geklauter de perfecte aanvulling is op de versnelling van het proces om van je depressie af te geraken.


Bron en meer informatie: Bouldering Envisioned as New Treatment for Depression, La Monica Everett-Haynes and Lilly Berkley, University Communications, University of Arizona, 24 mei 2017


Lees hier->>> meer over depressies en wat te doen op de site


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie