, ,

Leeftijdsverschil binnen relatie: het doet er echt toe zegt onderzoek

Leeftijdsverschil binnen relatie

Leeftijdsverschil binnen relatie: het doet er echt toe zegt onderzoek

Ben je altijd al verliefd geweest op die oudere dame aan de overkant van de straat? Doe het niet! De kans dat je samen zult eindigen is niet zo groot. Waarschijnlijk kom je de zomer nog wel door, maar de winter wordt al tricky.

Ook hier geldt: schoenmaker blijf bij je leest van hetzelfde bouwjaar. Dat zeggen wij niet, maar dat blijkt uit een onderzoek van de Emory Universiteit uit Atlanta. Lees meer over de gevolgen van leeftijdsverschil binnen een relatie.

Leeftijdsverschil binnen relatie: het doet er echt toe zegt onderzoek

Het blijkt dat het leeftijdsverschil tussen partners een prima voorspeller is hoe lang een relatie zal duren. In een studie onder 3.000 mensen vonden Andrew Frances en Hugo Mialon van Emory University in Atlanta een mooi verband (relatie) over leeftijdsverschillen binnen een relatie.

Het zal je niet echt verbazen, maar hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de kans is dat je uit elkaar.

Een leeftijdsverschil van vijf jaar maakt al dat je 18 procent meer kans om uit elkaar te gaan dan als je in een relatie bent met iemand van ongeveer gelijke leeftijd. Wordt het leeftijdsverschil 10 jaar, dan stijgt dit percentage naar 39 procent. Is er een kloof van 20 jaar dan is een kans van wel 95% dat alles voortijdig eindigt.

Leeftijdsverschil binnen relatie: één jaar is het beste

Het meest succesvolle leeftijdsverschil is maximaal één jaar. De studie wees uit dat koppels die slechts een leeftijdsverschil van één jaar hadden een kans van drie procent had op echtscheiding.

Natuurlijk zijn er ook andere statistische factoren die het verschil maken in het wel of niet slagen van een relatie. Als de partners bijvoorbeeld al een kind hebben voordat ze gaan trouwen, dan is de kans 59 procent minder kans op een echtscheiding.

Ga je na het rouwen aan de slag met kinderen, dan maakt dat de kans 76 procent minder om uit elkaar te gaan. Zorg ook een beetje voor een gelijk opleidingsniveau. Verschillende niveaus van onderwijs zorgen er voor dat je 43 procent meer kans hebt om te scheiden.

Haal je de twee jaar samen, dan wordt de kans dat je het einde niet haalt 43 procent minder. Haal je de tien jaar, dan heb je weer 94 procent minder kans om te scheiden.

Een citaat van onderzoeker Mialon:

“It could just be that the types of couples with those characteristics are the types of couples who are, on average, more likely to divorce for other reasons.”


Antwoord o de vraag: hoe lang duurt de ideale knuffel?


Bron en meer informatie: A Diamond is Forever’ and Other Fairy Tales: The Relationship between Wedding ExpensesMarriage Duration, H.M. Mialon en A.M. Francis in Economic in Inquiry 53(4), 2015


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie