Lelijkste dieren ter wereld: de top vijf met film

0
Lelijkste dieren ter wereld
Lelijkste dieren ter wereld

Lelijkste dieren ter wereld: de top vijf met film

 

In de lelijkste dieren ter wereld top 5 had op één natuurlijk het duo Geer & Goor moeten staan, maar die kent iedereen al. Daarom hebben we andere minder schone beestjes uitgezocht. Wel eens gehoord van de Blobvis, het Vingerdier (bah!), het Spookdier, de Axolotl en de Naakte Molrat? Dat is onze lelijkste dier Top Vijf. Natuurlijk met wat info van Wikipedia. Suggesties iemand?

Lelijkste dieren ter wereld
Lelijkste dieren ter wereld

De lelijkste dieren ter wereld

1. Blobvis

De blobvis, of Psychrolutes marcidus voor intimi, is een vis die in diepe wateren voor de kusten van het vaste land van Australië en Tasmanië leeft.

Lelijkste dieren ter wereld
Lelijkste dieren ter wereld

Deze blobberige vis blijft in het water hangen omdat zijn lichaam voor een groot deel uit een soort gelatine bestaat met een dichtheid iets lager dan die van water. Onze vriend blobvis wordt zo’n 30 centimeter en leeft op een diepte van 600 tot 1200 meter.

2. Vingerdier

Het vingerdier, aye-aye of officieel Daubentonia madagascariensis is een halfaap die voorkomt op Madagaskar. Het is de enige nog levende soort uit de familie vingerdieren, de zgn. Daubentoniidae. De verwantschappen van de soort zijn onduidelijk. De vacht van het vingerdier is donkerbruin tot zwart, met blekere plekken op zijn snuit en hals. Hij heeft een lange, dikke pluimstaart van ongeveer 50 cm lang. Dat is langer dan de kop-romplengte van 45 cm.

Het vingerdier
Het vingerdier

Hij heeft een ronde kop met een stompe snuit. De ogen zijn oranje gekleurd. Net als bij knaagdieren groeien de snijtanden van een vingerdier continu; een unicum onder de primaten. Aan de poten heeft hij lange en smalle vingers met scherpe klauwen. Alleen de grote teen mist een klauw.

Middelvinger vingerdier
Middelvinger vingerdier

3. Het spookdier

Tarsiidae, de spookdieren, is een familie uit de orde van de primaten en van dit geslacht zijn zeven soorten bekend die op Sumatra, Borneo, de Filipijnen en Celebes leven. Ook zijn er nog twee fossiele soorten bekend. Spookdieren zijn van die kleine halfaapjes van ongeveer 12 centimeter lang en ze hebben een lange staart van ongeveer 20 tot 25 centimeter lang.

Het spookdier
Het spookdier

Deze aapjes hebben een kleine snuit en opmerkelijk grote ogen. Met deze ogen kunnen zij goed zien in het donker en door die grote oren is het gehoor weer goed ontwikkeld. Aan de handen en voeten zittenn lange vingers om goed te kunnen klimmen en grijpen en aan de toppen van deze vingers zitten kussentjes. De spookdieren hebben sterke achterbenen en kunnen hiermee vanuit stilstand meters ver springen.

4. Axolotl

De axolotl of Ambystoma mexicanum, ook wel Mexicaanse wandelvis genoemd, want in het Latijn betekent ambulare wandelen, is mits volledig ontwikkeld een landbewonende molsalamander, maar de wildste exemplaren blijven aquatisch. De naam axolotl komt uit het Azteekse Nahuatl en in het Spaans heet hij of zij ajolote.

De axolotl
De axolotl

De axolotl wordt op dit moment door deConvention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora of CITES als een bedreigde diersoort beschouwd omdat er in 2009 nog 1200 exemplaren konden worden geteld.

5. De naakte molrat

De naakte molrat of Heterocephalus glaber  is een knaagdier uit de familie Bathyergidae en is zeker ook moeders mooiste niet. Hij is waarschijnlijk niet heel erg verwant aan de andere Bathyergidae waar ie wel veel op lijkt. De naakte molrat loopt rond voor in Kenia, Ethiopië en Somalië.

De naakte molrat
De naakte molrat

Naakte molratten hebben een cilindrisch gevormd lichaam dat vijf tot vijftien centimeter lang is en hij weegt tussen de dertig en vijftig gram. De poten van dit beestje zijn kort en slank. Zijn of haar lichaam lijkt bijna geheel haarloos op enkele tastharen, de zgn. vibrissae en ze hebben een heel fijne beharing. Door het ontbreken van grovere beharing is het voor parasieten in de omgeving moeilijk om zich op het lichaam te nestelen. De iets donkerdere kleur op de rug is voor camouflage-doeleinden wanneer zij zich ’s nachts buiten begeven.

De lelijkste dieren op fillum

Geef een reactie