Levensverwachting 14 jaar korter in gewelddadige landen
, , ,

Levensverwachting 14 jaar korter in gewelddadige landen

Levensverwachting voor jongeren 14 jaar korter in gewelddadige landen

Volgens een wereldwijd onderzoek kan de levensverwachting van jongeren in gewelddadige landen wel 14 jaar korter zijn dan in vreedzame landen. Lee meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze wereld.


Levensverwachting voor jongeren 14 jaar korter in gewelddadige landen

Een team, geleid door onderzoekers van de Universiteit van Oxford, laat een direct verband zien tussen de wereld in een gewelddadige omgeving en de kortere duur van je leven. Dit geldt overigens ook als je niet direct betrokken bent bij het geweld .

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances, schat de kloof op ongeveer 14 jaar in de resterende levensverwachting. De levensverwachting is het aantal jaren dat je mag verwachten te leven op 10-jarige leeftijd.


Zie hier de Top 10 dodelijkste wapens Eerste Wereldoorlog.


In El Salvador, Honduras, Guatemala en Colombia lijkt verschil in levensverwachting met landen met een hoog inkomen goed te verklaren Dit komt voornamelijk als gevolg van van oversterfte door moorden.

Onzekerheid over het leven

‘Wat we het meest opvallend vonden, is dat onzekerheid over het leven een grotere relatie heeft met geweld dan met levensverwachting’. Dit vertelt Jose Manuel Aburto van Oxford’s Leverhulme Centre for Demographic Science.

Met de sterftegegevens uit 162 landen en de Internal Peace Index tussen 2008-2017, laat de studie zien dat de meest gewelddadige landen ook de landen zijn met de hoogste levenslange onzekerheid.

In het Midden-Oosten leveren conflictgerelateerde sterfgevallen op jonge leeftijd de grootste bijdrage. Dit terwijl in Latijns-Amerika een soortgelijk patroon het gevolg is van moorden en interpersoonlijk geweld, aldus de onderzoekers.


Zie hier alle liquidaties in Nederland sinds 1975.


De onzekerheid over het leven was tussen 2008 en 2017 echter ‘opmerkelijk laag’, in de meeste Noord- en Zuid-Europese landen, zagen ze.

De onderzoekers ontdekten dat in landen met een hoog inkomen de verminderde kankersterfte onlangs heeft bijgedragen aan het verminderen van de levenslange onzekerheid.

In de meest gewelddadige samenlevingen wordt levenslange onzekerheid echter zelfs ervaren door degenen die niet direct bij geweld betrokken zijn.

‘Terwijl mannen de belangrijkste directe slachtoffers van geweld zijn, hebben vrouwen meer kans om niet-fatale gevolgen te ervaren in gewelddadige contexten’. Dit voegt co-auteur professor Ridhi Kashyap van het Leverhulme Center er aan toe.

‘Deze indirecte effecten van geweld mogen niet worden genegeerd. Dit omdat ze ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aanwakkeren en andere vormen van kwetsbaarheid en doodsoorzaken kunnen veroorzaken’, aldus Kashyap.


Zie hier de 50 Beste films over seriemoordenaars – de 1ste 10 met trailers


Bron en meer informatie: Jose Manuel Aburto, Ridhi Kashyap et al.: A global assessment of the impact of violence on lifetime uncertainty in Science Advances, 3 February 2023, Vol 9, Issue 5, DOI: 10.1126/sciadv.add9038


Zie hier de Top 200 landen met de hoogste levensverwachting 2023.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie