Liegen wordt steeds makkelijker zegt onderzoek

0
Hoe zie je dat mensen liegen? Video's geven het antwoord...
Hoe zie je dat mensen liegen? Video's geven het antwoord...

Liegen wordt steeds makkelijker zegt onderzoek

Het begint met een leugentje om bestwil en voor dat je het weet weet ben je een echte Pinokkio. Onze hersentjes passen zich razendsnel aan ‘ficties en verzinsels’ die we construeren. Onderzoekers van het University College London en de Duke University laten zien dat als je begint met liegen, je je op een zeer schuin hellend en glad vlak begeeft. Dit zuigen we niet uit onze duim want lees zelluf meer over hersenen en liegen…

Liegen wordt steeds makkelijker zegt onderzoek
Liegen wordt steeds makkelijker zegt onderzoek

Liegen wordt steeds makkelijker zegt onderzoek

In een laboratoriumexperiment moesten 80 vrijwilligers aan een tweede deelnemer vertellen wat hun beste schatting was van het aantal centen in een glazen pot. Zij kregen verschillende scenario’s voorgelegd hoe deze mededeling te doen. In een aantal gevallen was er een stimulans om niet eerlijk te zijn over de eigen geschatte hoeveelheid. In één scenario was het liegen alleen ten faveure van de eerste deelnemer. Bij een ander scenario hadden beide deelnemers er voordeel bij leugentje. Soms profiteerde alleen  de eerste deelnemer en was de leugen schadelijk voor de tweede deelnemer.

Liegen levert stress op…

“Mensen ervaren eigenbelang in combinatie met oneerlijkheid als moreel verkeerd en rapporteren zelf onbehagen bij dergelijk gedrag,” schrijven de auteurs. Ook in dit onderzoek constateerde zij die emotionele opwinding bij de liegende en bedriegende meute. De onderzoekers scanden de hersenen proefpersonen met een fMRI, de Functional magnetic resonance imaging functionele kernspintomografie. De scan vond terwijl ze de verschillende onderzoekjes ondergingen.

Amygdala wordt relaxter tijdens liegen…

De onderzoekers waren zeer geïnteresseerd in de Amygdala in de hersenen. Dit circuit speelt een centrale rol bij de verwerking van nare prikkels en regulatie van angst bij ons mensen.

Amygdala
Amygdala

Wat de wetenschappers waarnamen was dat hoe langer en meer er gelogen werd gelogen om er voordeel bij te behalen, hoe minder activiteit was er in de amygdala. Met andere woorden: meer liegen bleek te leiden tot minder scrupules over liegen.

The findings uncover a biological mechanism that supports a ‘slippery slope’: what begins as small acts of dishonesty can escalate into larger transgressions.

The brain adapts to dishonesty

Op zich is dit dan weer niet zo opmerkelijk en verwonderlijk. Al vele malen hebben neurowetenschappers aangetoond dat het herhalen van een prikkel die een negatieve emotie oproept de intensiteit vermindert van die emotionele reactie. Denk bijvoorbeeld maar eens aan soldaten raken die gewend aan de verschrikkingen tijdens een oorlog of artsen die gewonde soldaten moeten opereren.


Zie hier de zeven misvattingen hoe mensen over je denken.


Bron en meer informatie: Neil Garrett, Stephanie C Lazzaro, Dan Ariely en Tali Sharot: The brain adapts to dishonesty in Nature Neuroscience, 24 oktober 2016


Geef een reactie