Luchtvervuiling vermoord miljoenen en is doodsteek voor economie

0
Luchtvervuiling vermoord miljoenen en is doodsteek voor economie
Luchtvervuiling vermoord miljoenen en is doodsteek voor economie

Luchtvervuiling vermoord miljoenen en is doodsteek voor economie

Luchtvervuiling zorgt vandaag de dag voor de meeste sterfgevallen op onze aardkloot. Door de uitstoot van die heerlijke verontreinigende stoffen komen jaarlijks zo’n 5,5 miljoen mensen voortijdig aan hun einde.

Ter vergelijking: luchtvervuiling zorgde in 2013 voor vier keer zo veel sterfgevallen als HIV/AIDS en zes keer zo veel als malaria.

Dit zeggen de Wereldbank en het Institute for Health Metrics and Evaluation in hun onderzoek: The Cost of Air Pollution. Lees meer over lucht vervuiling, dood en verderf in dit artikel…


Lees hier ->>> meer over het milieu op deze website.


Luchtvervuiling vermoord miljoenen en is doodsteek voor economie

De gegevens over dit angstaanjagende bericht komen uit een gezamenlijk onderzoek van de Wereldbank en het Institute for Health Metrics and Evaluation.

En wie zijn er natuurlijk weer het meest de klos? Natuurlijk, de jonge kinderen en ouderen zijn het hardst getroffen door die kleine giftige stofdeeltjes.

Een groot deel van de luchtvervuiling is afkomstig van brandstoffen als steenkool, hout of mest.

Deze grondstoffen worden nog steeds in vele landen gebruikt om een potje te koken en de dagelijkse verwarming. Veel vervuiling komt ook door het toenemende aantal auto’s en de industrie.


Zie hier de Top 10 Afrikaanse landen met de meeste luchtverontreiniging 2023.


De economische kosten van luchtvervuiling

De economische kosten zitten bijvoorbeeld in de mensen die niet langer productief zijn of nooit geweest zijn.

Dit wordt geschat op een bedrag van $ 225.000.000.000. De kosten van de luchtverontreiniging in Zuid-Azië worden op jaarlijks 0,8 procent van het BBP en 0,6 procent in Afrika ten zuiden van de Sahara.

De economische verliezen in Oost-Azië en de Stille Oceaan liggen lager, maar zijn nog steeds aanzienlijk.

De auteurs verwachten dat het kwantificeren van het aantal doden en het laten zien financiële kosten door luchtvervuiling de discussie moet ondersteunen.

Dit om een eind te maken aan het gebruik van fossiele brandstoffen, of deze in ieder geval sterk te verminderen.

Zij dringen er op aan dat de landen en regeringen “meer ambitieuze maatregelen” moeten nemen.  De politiek moet de luchtvervuiling net zo serieus  gaan nemen als andere dodelijke ziekten.

De studie geeft verder aan dat ongeveer 87 procent van de gehele wereldbevolking leeft in gebieden die getroffen worden door de luchtvervuiling.


Bron en meer informatie: The World Bank and Institute for Health Metrics en Evaluation University of Washington: The Cost of Air Pollution, Strengthening the Economic Case for Action, september 2016


 

Geef een reactie