Maakt misdaad op televisie kijken een betere crimineel?
Een grote fan CSI? Zorgen al die uren voor de TV er echt voor dat je een betere crimineel wordt en je minder sporen achter zult laten? Nieuwsgierig? Op zoek naar een nieuwe carrière? Lees meer…
Lees hier->>> meer over criminaliteit op deze website…
Maakt misdaad op televisie kijken een betere crimineel?
Al tijden nemen we aan dat het kijken naar misdaad op televisie je beter zou maken in het uitoefenen van dit beroep. Andreas Baranowski van de Johannes Gutenberg-Universität Mainz: ‘Over many years, it was presumed that certain links in this regard exist, although there were no appropriate studies to prove this.’
Om bovenstaande theorie te toetsen keken zij bijvoorbeeld naar de Amerikaanse misdaadstatistieken in relatie tot CSI. Het blijkt dat het percentage opgeloste zaken aan het dalen is, maar die trend was al zichtbaar toen CSI nog niet op de televisie was. Maar niet alles in natuurlijk op maken uit statistieken. De onderzoekers vroegen ook aan gevangenen waar zij hun kennis over criminaliteit vandaan haalden.
Van je vrienden moet je het hebben
De scholing kregen deze criminelen vooral van vrienden en niet van CSI. Volgens de onderzoekers zou het natuurlijk ook zo kunnen zijn, dat de misdaden van de CSI-kijker niet of minder worden ontdekt. Om dit laatste te onderzoeken werd er ook een experiment met studenten gedaan.
De studenten werden in twee groepen verdeeld. Een groep was CSI-fan en de andere groep keek nooit naar deze serie. De opdracht voor de studenten was om een laptop stelen, natuurlijk zonder sporen achter te laten. Ook moesten zij sporen wissen van een zgn. gepleegde moord.
We can now dispel certain of the myths that have been coursing through the media and other publications for the past 20 years because we are able to state with relative certainty that people who watch CSI are no better at covering their tracks than other people.
Andreas Baranowski
Er blijkt geen verschil te zijn tussen beide groepen. De CSI-fans laten evenveel sporen achter als de niet kijkers. Overigens blijken mannen wel beter in het wissen van sporen dan vrouwen. Ook de studenten met een technische opleiding doen het beter dan de anderen.
Een ander opmerkelijk feitje volgens de onderzoekers is wel dat criminelen erg goed weten dat zij op grond van DNA opgespoord kunnen worden. De vraag is dat komt door CSI of eerder opgedane ervaringen met justitie.
Bron en meer informatie: Andreas M.Baranowski, Anne Burkhardt, Elisabeth Czernik, en Heiko Hecht: The CSI-education effect: Do potential criminals benefit from forensic TV series? in International Journal of Law, Crime and Justice, 12 oktober 2017