Machtigste Europese politici 2023 – De klas van 2023 volgens Politico

0
Volodymyr Zelensky - Machtigste Europese politici 2023Volodymyr Zelensky - Machtigste Europese politici 2023
Volodymyr Zelensky - Machtigste Europese politici 2023

Machtigste Europese politici 2023

Politico stelt jaarlijkse een ranglijst op van de meest invloedrijke mensen in Europa. Naast de machtigste persoon op het continent, is de lijst onderverdeeld in drie categorieën: doeners, dromers en ontwrichters, die elk een ander type macht vertegenwoordigen.


Lees hier ->>> meer over politiek op deze website.


Meest invloedrijkst in Europa: Volodymyr Zelensky

The European

Behoeft geen toelichting toch…


Machtigste Europese politici 2023 – De doeners

Bron: www.politico.eu


1. Robert Habeck

The real chancellor

Habeck (Lübeck, 2 september 1969) is een Duits politicus van Bündnis 90/Die Grünen en schrijver. Sinds 8 december 2021 is hij bondsminister van Economie en Klimaat en tevens vicekanselier in het kabinet-Scholz.


2. Christine Lagarde

The firefighter

Lagarde (Parijs, 1 januari 1956) is sinds 1 november 2019 voorzitter van de Europese Centrale Bank. Daarvoor was zij directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Frans politica van de UMP, advocate en zakenvrouw.


3. Christopher Cavoli
The general

Christopher Gerard Cavoli is een generaal van het Amerikaanse leger die sinds 1 juli 2022 de commandant is van het Europees Commando van de Verenigde Staten en sinds 4 juli 2022 de opperbevelhebber van de geallieerden Europa.


4. Recep Tayyip Erdoğan

The wild card


5. Kaja Kallas

The Cassandra

Kallas is een Estisch politica en sinds 26 januari 2021 de eerste vrouwelijke premier van Estland. Kallas is lid van de Eesti Reformierakond, waarvan ze sinds april 2018 voorzitter is.


Zie hier de Top 50 meest invloedrijke Joden 2022 cf Jarusalem Post.


6. Denis Redonnet

The enforcer

Redonnet is econoom van opleiding en begon zijn carrière als bedrijfsbankier voor een Franse bank in de stad Londen.

Sinds 1995 is hij werkzaam als ambtenaar bij de Europese Commissie en bekleedde hij functies in de directoraten-generaal monetaire, internationale economische zaken en interne markt van de uitvoerende macht van de EU.


7. Marine Le Pen

The veteran

Le Pen (Neuilly-sur-Seine, 5 augustus 1968) is een Franse politica en was van 2011 tot 2022 voorzitter van het rechtse Rassemblement national. In 2011 en 2015 noemde het magazine Time haar één van de 100 invloedrijkste personen ter wereld.


8. Aija Kalnaja

The cop

Aija Kalnaja is sinds april 2022 interim-directeur van het grensagentschap Frontex, toen haar voorganger, Fabrice Leggeri, aftrad nadat de eerste bevindingen van een onderzoek door de fraudebestrijdingswaakhond OLAF hadden vastgesteld dat Frontex-functionarissen op de hoogte waren van het terugdringen van migranten naar de Middellandse Zee. Zee en heeft het niet gemeld.


9. Bjoern Seibert

The interlocutor

Seibert is als kabinetschef van Von der Leyen haar voornaamste politieke adviseur. Hij vergezelt haar bij vrijwel alle bezoeken.


Machtigste Europese politici 2023 – De dromers


1. Sanna Marin

The party leader

Marin (Helsinki, 16 november 1985) is een Finse politica en sinds 10 december 2019 premier van Finland. ze is lid van de Sociaaldemocratische Partij van Finland en werd in 2018 voor deze partij minister van Verkeer en Transport.

Na het aftreden van Antti Rinne als premier werd Marin op 8 december 2019 gekozen als nieuwe leider van de sociaaldemocraten. Marin werd daardoor op haar 34ste premier van Finland en daarmee de jongste premier ooit van het land.


2. Nicola Sturgeon

The repeat offender

Sturgeon is een Schots politicus. Zij is sinds 2014 eerste minister van Schotland en politiek leider van de Scottish National Party. Sturgeon is lid van het Schots parlement voor het kiesdistrict Glasgow Southside.


3. Eric Huang

The ambassador

De Europese frontlinie van de titanenstrijd tussen de VS en China loopt door Vilnius – en tegenover Peking staat de 49-jarige Taiwanese diplomaat Eric Huang. Huang leidt het ‘representative office’ van Taiwan in de Litouwse hoofdstad, het eiland komt het dichtst in de buurt van een ambassade, die vorig jaar werd geopend en leidde tot een dramatische ruzie tussen China en de Europese Unie.

De kwestie: het besluit van de Litouwse regering om toe te staan ​​dat het het “Taiwanese” representative office wordt genoemd. Het gebruik van die naam beledigde Peking, dat volhoudt dat het eiland deel uitmaakt van China en liever “Taipei” gebruikt. China plaatste snel een handelsembargo tegen de kleine Baltische natie.


Zie hier de Top 20 populairste wereldleiders 2022.


4. Elke Van den Brandt

The autophobe

In 2020 ontstond er controverse over het mobiliteitsbeleid dat Elke Van den Brandt voert in Brussel door het invoeren van diverse ingrijpende maatregelen zoals de algemene zone 30. Deze gaat van kracht in Brussel vanaf 1 januari 2021.


5. Pap Ndiaye

The mediator

Pap Ndiaye is een Franse historicus en minister. Als academicus concentreerde hij zich op transnationale rassenfilosofieën die zowel voortkomen uit het Amerikaanse als het Franse politieke denken, vooral omdat ze van toepassing zijn op de Afrikaanse diasporabevolking van beide landen.

Zijn benoeming tot lid van de regering door president Emmanuel Macron kreeg kritiek van extreemrechts en delen van traditioneel rechts.


6. Frans Timmermans

The green giant


7. Thierry Breton

The independent

Breton (Parijs, 15 januari 1955) is een Frans politicus. Sinds 1 december 2019 is hij Europees Commissaris voor de Interne Markt in de commissie van Ursula von der Leyen.


8. Sieta van Keimpema

The blowback

Van Keimpema is voorzitter van Dutch Dairymen Board (DDB) en vice-voorzitter van European Milk Board (EMB). Ze is ook vice-voorzitter van European Milk Board (EMB).


9. Vladimir Putin

The loser


Machtigste Europese politici 2023 – De ontwrichters


1. Giorgia Meloni

La Duce

Meloni (Rome, 15 januari 1977) is een Italiaanse journaliste en politica. Sinds 22 oktober 2022 is Meloni de minister-president van Italië. Ze is partijleider van de Italiaanse nationaal-conservatieve partij Broeders van Italië.


Zie hier de 10 belangrijkste eigenschappen voor goed leiderschap.


2. Viktor Orbán

The enemy within


3. Keir Starmer

The shadow prime minister

Starmer is een Brits jurist en politicus voor de Labour Party. Van 2008 tot 2013 was hij hoofd van de Crown Prosecution Service voor Engeland en Wales.


4. Jean-Luc Mélenchon

The French resistance

Mélenchon is een Franse politicus die in de regering van Frankrijk diende als minister van beroepsonderwijs van 2000 tot 2002. Hij was ook lid van de Franse Senaat van 1986 tot 2000 en van 2004 tot 2010.

In de 1e ronde van de Franse presidentsverkiezingen van 2022 stemde 21,95% van het kiesgerechtigde Franse volk op Mélenchon. Daarmee eindigde hij als 3e en haalde hij de 2e ronde vrij nipt niet.


5. Alberto Núñez Feijóo

The pragmatist

Feijóo (Ourense, 10 september 1961) is een Spaans politicus sinds 2022 is hij voorzitter van de conservatieve partij Partido Popular. daarvoor was hij van 2009 tot 2022 president van de autonome regio Galicië.


6. Carlos Tavares

The wrench

Is de toekomst van de auto elektrisch? Het antwoord zal gedeeltelijk worden bepaald door Carlos Tavares, de CEO van Stellantis, de op vijf na grootste autofabrikant ter wereld, vorig jaar ontstaan ​​door de fusie van Fiat Chrysler en de PSA Group, die merken als Peugeot en Citroën bezit.


7. Ylva Johansson

The protector

Johansson (Huddinge, 13 februari 1964) is een Zweeds politica namens de Socialdemokraterna. Sinds 1 december 2019 is ze Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken in de commissie-Von der Leyen.


8. Kyriakos Mitsotakis

The tarnished shield

Mitsotakis (Athene, 4 maart 1968) is sinds 8 juli 2019 de premier van Griekenland. Hij is de partijleider van Nea Dimokratia. Hij is geprezen omdat hij pro-Europees is en technocratisch regeert, zijn aanpak van de COVID-19-pandemie,zijn aanpak van migratie, en zijn aanpak van de Griekse economie

Griekenland is door The Economist uitgeroepen tot de beste economische speler over 2022. Dit was met name te danken aan het feit dat Griekenland in 2022 in staat was om 2,7 miljard euro ($ 2,87 miljard) aan leningen aan landen in de eurozone vervroegd terug te betalen.


Zie hier de beste uitspraken over leiderschap / beste quotes over leiderschap.


9. Sergey Lavrov

The dark diplomat

Op 9 maart 2004 is Lavrov door president Vladimir Poetin benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken.

Onder het ministerschap van Lavrov begon Rusland op 24 februari 2022 aan een invasie van Oekraïne met het oogmerk de democratisch gekozen regering af te zetten. De internationale gemeenschap reageerde onder meer door persoonlijke sancties tegen Poetin en Lavrov.


Geef een reactie