Mannen stoppen twee keer zo snel met werken als vrouwen als ze gepest worden
Ja, de dames hebben echt wat meer eelt op hun ziel en doorzettingsvermogen. Als de baas maar even losgaat op een man, dan verlaat ie met de staart tussen zijn benen de werkarena. Dames daarentegen zijn wat ‘harder’ voor zichzelf en laten meer over zich heen lopen. Dat heeft mevrouw Tine Eriksen van de Aarhus Universiteit gevonden in haar onderzoek. Lees meer…
Mannen stoppen twee keer zo snel met werken als vrouwen als ze gepest worden
Dat gepest op het werk zorgt er ook nog eens voor dat de persoon in kwestie twee keer zo veel ziektedagen opneemt als de mensen die niet worden gepest. Ook gebruiken de gepeste personen veel meer antidepressiva en ook op langere termijn houden ze er nogal wat geestelijke schade aan over.
Het is opmerkelijk dat met name mannen zo gevoelig zijn voor pesten, in de woorden van Eriksen: “The million-dollar question is why men primarily react by leaving the workplace, while women react to bullying by taking prolonged sick leaves. If anything, this illustrates that men and women handle bullying differently.”
Het onderzoek is gedaan onder ruim 3.000 mensen. Hiervan bleek zeven procent ‘gepest’ te worden. 43 procent van deze zeven was man. De gepeste heren melden zich wel minder ziek dan de gepeste dames. En als je gepest wordt, dan is je kans op promotie of salarisverhoging zo goed als nul.
Nogmaals mevrouw de professor Eriksen: “There are still many things we don’t know exactly. For example if the bullying follows the person or the workplace or both. But it is an expensive problem for society and for the individual, so we would like to dig deeper.”
Oftwel: dat gepest kost handenvol met geld en we moeten hert nog beter onderzoeken.
Bron en meer inormatie: Tine L. Mundbjerg Eriksen, Annie Hogh en Åse Marie Hansen: Long-term consequences of workplace bullying on sickness absence in SciencDirect, december 2016