Meer mensen in de wereld lijden aan obesitas dan aan ondervoeding

0
Meer mensen in de wereld lijden aan obesitas dan aan ondervoeding
Meer mensen in de wereld lijden aan obesitas dan aan ondervoeding

Meer mensen in de wereld lijden aan obesitas dan aan ondervoeding

Ja hoor, het is zo ver. Obesitas wint het wereldwijd van ondervoeding, zo doet een artikel in The Lancet ons geloven. The Lancet is geen obscuur blaadje, maar een zeer belangrijk Brits medisch tijdschrift, dat wekelijks wordt uitgebracht.

Professor Majid Ezzat van het Imperial College London spreekt zelfs van een ‘epidemische en zeer ernstige obesitas’ vandaag de dag. Lees hier onder meer over dit onderzoek.


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Meer mensen in de wereld lijden aan obesitas dan aan ondervoeding


Het onderzoek: Trends in adult body-mass index in 200 countries from 1975 to 2014: a pooled analysis of 1698 population-based measurement studies with 19·2 million participants, maakt dus gebruik van data uit 200 landen, waarbij over ruim 19 miljoen mensen iets zinvols was te zeggen over hun BMI, de Body Mass Index.

Deze Body Mass Index of BMI is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte en geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht.

De onderzoekers vonden dat onze obesitas vrienden en vriendinnen in aantal stegen van 105 miljoen in 1975 naar 641 miljoen in 2014.

Een verzesvoudiging in veertig jaar! Helaas ging ook het aantal ondervoede mensen in de laatste veertig jaar omhoog: van 330 miljoen naar 462. Het gaat dus echt niet lang meer duren voordat meer mensen in de wereld lijden aan obesitas dan aan ondervoeding.

Globaal steeg het percentage volwassen in de categorie obesitas van 3,2 procent in 1975 naar 10,8 procent in 2014. Bij vrouwen is dat percentage nu 14,9 procent (was 6,4 procent). We hebben het dan over 266 miljoen mannen en 375 miljoen vrouwen die wereldwijd kampen met obesitas.


Andere bijzonderheden uit dit onderzoek…

  • De meest zwaarlijvige mannen en vrouwen leven in China en de Verenigde Staten
  • Bijna een vijfde van de zwaarlijvige volwassenen – 118 miljoen – leven in slechts zes Engelssprekende landen met een hoog inkomen: Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten
  • Ondergewicht blijft een belangrijk gezondheidsprobleem in landen als India en Bangladesh
  • China heeft het grootste aantal zwaarlijvige mensen in de wereld met 43,2 miljoen mannen en 46,4 miljoen vrouwen
  • De VS heeft 41,7 miljoen zwaarlijvige mannen en 46,1 miljoen zwaarlijvige vrouwen

Bron: George Davey Smith, Trends in adult body-mass index in 200 countries from 1975 to 2014: a pooled analysis of 1698 population-based measurement studies with 19·2 million participants, The Lancet, 2 april 2016


Wist je dat: hoe dikker hoe dommer of hoe dommer hoe dikker…


Geef een reactie