, , ,

Meer slapen zorgt voor meer nachtmerries zegt onderzoek

Meer slapen zorgt voor meer nachtmerries zegt onderzoek

Meer slapen zorgt voor meer nachtmerries

Blijf vooral niet te lang op je bedje liggen, want dan komen de demonen je nachtrust verstoren. Om rustig en met een goed gemoed wakker te worden is het de bedoeling dat je niet langer dan negen uur in je mandje vertoeft.

Doe je dat wel, dan zal de wraak van Morpheus zoet zijn! Lees meer van wat de universiteit van Oxford hierover te zeggen heeft…


Lees hier ->>> meer over onze hersenen op deze website.


Meer slapen zorgt voor meer nachtmerries

Bijna 850 mensen moesten bijhouden hoe het zat na een nachtje slapen met hun nachtmerries. Ook moesten zij aangeven of ze bijvoorbeeld gescheiden waren, alcohol gebruikten of ongelukkig waren.

Uit de antwoorden op de vragen uit de enquête bleek er een sterk verband tussen het hebben van nachtmerries en meer dan negen uur slapen per nacht.


Nightmare occurrence, adjusting for negative affect, was associated with higher levels of worry, depersonalisation, hallucinatory experiences, paranoia, and sleep duration (odds ratios 1.25-1.45). Nightmare severity, controlling for negative affect, was associated with higher levels of worry, depersonalisation, hallucinatory experiences, and paranoia (R 2s: 0.33-0.39). Alcohol use and physical activity levels were not associated with nightmares.

Uit: Nightmares in the general population: identifying potential causal factors


Dit zou vooral van doen kunnen hebben met de zgn. remslaap. Tijdens de remfase van de slaap is er een veel hersenactiviteit, te vergelijken met wanneer je wakker bent. Hoe langer je in bed ligt, hoe vaker je door een remslaapfase gaat, wat de kans op nachtmerries weer dot toenemen. Er bleek dus overigens geen verband tussen alcohol en nachtmerries.


Zie hier de Top 10 mythen over verkoudheid.


Ook lichaamsbeweging heeft geen invloed op nachtmerries. Een gedachte van één van de onderzoekers is dat ‘zorgen maken’ misschien niet eens voor nachtmerries zorgen, maar dat dit wel eens omgekeerd zou kunnen zijn.


Meer lezen over hersenen, slaap en bijbehorende zaken? Kijk dan hier->>> op deze website…


Wist je dat de snelheid van denken nauwelijks verandert gedurende leven zegt onderzoek


Bron en meer informatie: S. Rek,B. Sheaves en D. Freeman: Nightmares in the general population: identifying potential causal factors in Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, doi: 10.1007/s00127-017-1408-7, 15 juli 2017


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie