Meer spieren betekent meer denkkracht zegt de Universiteit van Sydney

0
Meer spieren betekent meer denkkracht
Meer spieren betekent meer denkkracht

Meer spieren betekent meer denkkracht

De Universiteit van Sydney denkt gevonden te hebben dat er een positief verband is tussen spieren en denkkracht.

Een beetje gewichtheffen en je wordt een stuk intelligenter zegt dr. Yorgi Mavros. Hij kan het weten, want hij onderzocht hiervoor een groep mensen tussen de 55 en 68 jaar op vier verschillende manieren. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Meer spieren betekent meer denkkracht

Mavros en zijn mede-onderzoekers werkten met mensen MCI. ‘Mild Cognitive Impairment’ (MCI) betekent ‘milde cognitieve stoornis’.

Iemand met MCI heeft problemen met het geheugen of met een andere hersenfunctie. Maar hij kan vaak nog zo goed als normaal functioneren in het dagelijks leven. MCI kan een voorstadium van dementie zijn, maar dit hoeft niet.


De 100 mensen die aan dit onderzoek meededen, werden ingedeeld in vier groepen met een eigen vorm van oefeningen: gewichtheffen, stretchen, cognitieve training met behulp van de computer en een soort van nep=oefeningen / placebo-oefeningen op de computer.

“What we found in this follow up study is that the improvement in cognition function was related to their muscle strength gains. The stronger people became, the greater the benefit for their brain.”


Dr Yorgi Mavros, Faculty of Health Sciences, University of Sydney.

De gewichtheffers trainden zes maanden lang en minimaal twee keer in de week. Indien mogelijk werd het aantal kilo’s wat ze moesten tillen hoger. Verrassend genoeg lieten alleen de gewichtheffers een verbetering in denkkracht zien.


Zie hier de Top 10 digitale gezondheidstrends 2023.


Laat het bloed lekker stromen…

De verklaring zou in wezen vrij eenvoudig kunnen zijn. De inspanning die gepaard gaat met het gewichtheffen brengt je bloed lekker in omloop. Dit stromende bloed brengt de organen lekker op orde, inclusief de hersenen.


Bron en meer informatie: Yorgi Mavros et al.: Mediation of cognitive function improvements by strength gains after resistance training in older adults with mild cognitive impairment: Outcomes of the study of mental and resistance training in de Journal of the American Geriatrics Society, doi: 10.1111/jgs.14542, 24 oktober 2016


Logisch toch? Hoger opgeleide mensen met dementie minder kans op detectie.


Geef een reactie