Meest bekende schilderijen van Henri Matisse – De top 10

0
La danse / De dans (1910) - Henri Matisse
La danse / De dans (1910) - Henri Matisse

Meest bekende schilderijen van Henri Matisse – De top 10

Henri Matisse (1869 – 1954) is een Franse kunstenaar die in verschillende kunstdisciplines beheerste. Denk aan beeldhouwkunst en papierknipsels, maar hij is het meest bekend om de meesterwerken die hij als schilder heeft gemaakt.

Samen met Pablo Picasso en Marcel Duchamp is hij één van de meest invloedrijke figuren van de moderne kunst. De werken van deze heren hebben voor een revolutie in de kunst ontketend.

Matisse zelf is het meest bekend om zijn werken in het Fauvisme, een invloedrijke kunststroming waarvan hij de leidende figuur was. Hieronder zijn de 10 meest beroemde schilderijen.

La danse / De dans (1910) - Meest bekende schilderijen van Henri Matisse
La danse / De dans (1910) – Henri Matisse

Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…


Meest bekende schilderijen van Henri Matisse – De top 10


10. Robe violette et anémones / Dame in paarse jurk (1937) – Henri Matisse

Robe violette et anémones / Dame in paarse jurk (1937) - Henri Matisse
Robe violette et anémones / Dame in paarse jurk (1937) – Henri Matisse

Dit is een portret van Lydia Delectorskaya die de muze en metgezel van Matisse is in zijn latere leven. Amélie Noellie Parayre, de vrouw van Henri Matisse, vermoedde een affaire tussen de twee wat ertoe leidt dat ze van haar man scheidde.

In het schilderij beeldt de kunstenaar Lydia uit in een exotisch Marokkaans jurk, omringd door exotische kleuren. De vrouw in een paarse jurk is één van de meest gerenommeerde werken in de laatste groep olieverfschilderijen in de carrière van Matisse. Hierna stopt hij met schilderen en papierknipsels maakte.


9. La fenêtre ouverte / Het open raam (1905) – Henri Matisse

La fenêtre ouverte / Het open raam (1905) - Henri Matisse
La fenêtre ouverte / Het open raam (1905) – Henri Matisse

Matisse is de meest prominente leider van de kortdurende maar invloedrijke kunststroming Fauvisme. Deze dat werd gekenmerkt door levendig expressionistisch en niet-naturalistisch kleurgebruik. Dit schilderij toont het uitzicht vanuit het raam van het appartement van Matisse in Collioure, aan de zuidkust van Frankrijk.

Daarin vertegenwoordigt hij het interieur van de kamer, het raam zelf, het balkon en het uitzicht op de haven, met een duidelijk andere behandeling van de borstel. The Open Window is een van de beroemdste schilderijen van Matisse in het Fauvisme en het wordt beschouwd als een iconisch werk van het vroege modernisme.


8. Poissons rouge en pallette / Rode vis in pallette (1914) – Henri Matisse

Poissons rouge en pallette / Rode vis in pallette (1914) - Henri Matisse
Poissons rouge en pallette / Rode vis in pallette (1914) – Henri Matisse

Tijdens zijn bezoek aan Marokko in 1912 merkt Matisse op dat de lokale bevolking, nadat ze veel opium gebruikten, urenlang zou dromen van goudviskommen. Als hij terugkeert naar Parijs zet hij een goudviskom in zijn atelier.

De goudvis verschijnt hierna in negen van zijn schilderijen. en dit is de meest bekende onder hen. Matisse schetste zichzelf aanvankelijk met een rechthoekig palet, net als Paul Cézanne in een zelfportret uit 1885. Het enige dat hem nog over is in het laatste schilderij is zijn duim op het palet. Goldfish en Palette deelden een geheime link met de Harlequin uit 1915 van Picasso, die nu wordt geïnterpreteerd als een nauwelijks waarneembaar zelfportret op een rechtlijnig canvas dat zijn Harlequin alter ego vasthoudt. Matisse en Picasso, die goede vrienden en aartsrivalen waren, vereerden Cezanne.


7. Luxe, calme et volupté / Luxe, kalmte en lust(1904) – Henri Matisse

Luxe, calme et volupté / Luxe, kalmte en lust (1904) - Henri Matisse
Luxe, calme et volupté / Luxe, kalmte en lust (1904) – Henri Matisse

Dit schilderij is waarschijnlijk gebaseerd op het uitzicht vanuit het huis van Signac in Saint-Tropez. Luxe, calme et volupté is het beroemdste schilderij van Matisse in de neo-impressionistische stijl. Het jaar daarop verliet hij deze stijl en werd één van de pioniers van het Fauvisme.


6. Femme au chapeau – Vrouw met de hoed (1905) – Henri Matisse

Femme au chapeau - Vrouw met de hoed (1905) - Henri Matisse
Femme au chapeau – Vrouw met de hoed (1905) – Henri Matisse

In 1905 exposeerde Henri Matisse, samen met een groep kunstenaars, zijn werk op de tentoonstelling Salon d’Automne in Parijs.

De criticus Louis Vauxcelles kleineerde de groep als ‘fauves’ (wilde beesten) en gaf zo de naam aan de invloedrijke kunstbeweging, Fauvisme. Dit portret van de vrouw van Matisse, Amélie Noellie Parayre, stond centraal in de controverse.

Het losse penseelwerk, het onvoltooide karakter, levendige en de niet-naturalistische kleuren schokten het publiek en de critici. Luxe, calme et volupté is één van de meest gerenommeerde meesterwerken van Henri Matisse.


5. Les demoisseles á la rivière / Dames bij de rivier (1917) – Henri Matisse

Les demoisseles á la rivière / Dames bij de rivier (1917) - Henri Matisse
Les demoisseles á la rivière / Dames bij de rivier (1917) – Henri Matisse

Matisse beschouwde dit schilderij als een van de belangrijkste in zijn carrière. Hij werkt er met tussenpozen van meer dan acht jaar aan.

Het werk gaat door verschillende transformaties die zijn nieuwe interesse in het kubisme weerspiegelen. Het is veel geanalyseerd en is onderwerp van intensief onderzoek geweest. Dat het is geschilderd tijdens de Eerste Wereldoorlog draagt ​​bij aan de interesse in het schilderij.


4. Nu bleu, souvenir de Biskra / Blauw naakt (1907) – Henri Matisse

Nu bleu, souvenir de Biskra / Blauw naakt (1907) - Henri Matisse
Nu bleu, souvenir de Biskra / Blauw naakt (1907) – Henri Matisse

Matisse werkte aan een sculptuur toen het per ongeluk uiteenviel. De gebroken stukken inspireerden hem om het meest controversiële werk van zijn carrière te maken, Nu bleu.

Toen het dit werk voor het eerst werd getoond in 1907 in de Société des Artistes Indépendants, schokte het het Franse publiek. Nu bleu zien we nu als een cruciaal werk in de carrière van Matisse. Het inspireerde Pablo Picasso om een ​​van zijn meest beroemde meesterwerken te maken, Les Demoiselles d’Avignon.


3. L’atelier rouge / Het rode atelier (1911) – Henri Matisse

L'atelier rouge / Het rode atelier (1911) - Henri Matisse
L’atelier rouge / Het rode atelier (1911) – Henri Matisse

Dit schilderij toont de werkplaats van Henri Matisse met schilderijen, sculpturen en keramiek verspreid over zijn atelier. L’atelier rouge is een cruciaal werk in de geschiedenis van de kunst.  Het schilderij eindigde in een enquête onder 500 kunstdeskundigen in 2004 als nummer vijf meest invloedrijke moderne kunstwerk aller tijden.


2. Le bonheur de vivre / De vreugde van het leven (1906) – Henri Matisse

Le bonheur de vivre / De vreugde van het leven (1906) - Henri Matisse
Le bonheur de vivre / De vreugde van het leven (1906) – Henri Matisse

Dit schilderij is één van meest radicale schilderijen van zijn tijd en het is het doorbraakwerk van Matisse. Het toont verschillende naakte vrouwen en mannen in een landschap van levendige kleuren.

Op de achtergrond is een groep dansende figuren te zien. Matisse verbreekt conventies van de westerse schilderkunst in dit kunstwerk. Dit doet hij met technieken zoals verschuivende perspectieven. Er is veel publieke verontwaardiging over het. Le bonheur de vivre is nu echter grootste meesterwerk van het fauvisme en één van de pijlers onder het vroege modernisme.


1. La danse / De dans (1910) – Henri Matisse

La danse / De dans (1910) - Henri Matisse
La danse / De dans (1910) – Henri Matisse

Samen met muziek is dit schilderij gemaakt als onderdeel van een opdracht voor twee schilderijen voor de Russische kunstverzamelaar Sergei Shchukin.

Het werk toont vijf dansende figuren, geschilderd in een sterk rood, tegen een eenvoudig groen landschap en diepblauwe lucht. Het schilderij straalt ‘primitieve’ energie uit en is opzettelijk op een wat kinderachtige manier geschilderd.

La Danse wordt beschouwd als een belangrijk punt in de ontwikkeling van de moderne schilderkunst. Het is vandaag de dag nog steeds enorm invloedrijk en is het beroemdste werk van Henri Matisse.