Meest bekende schilderijen van Rafaël – De Top 10

0
Meeste bekende schilderijen van Rafaël - De Top 10
De school van Athene / Scuola di Atene (1509) - Rafaël

Meest bekende schilderijen van Rafaël – De Top 10

Rafaël (Urbino, 6 april 1483 – Rome, 6 april 1520) was een Italiaanse kunstenaar, voornamelijk kunstschilder uit de hoogrenaissance. Zijn echte naam was Raffaello Sanzio. Hij geldt als briljant portretschilder. Bekende portretten zijn dat van de in 1513 aangetreden paus Leo X, dat van Baldassare Castiglione, dat van Bindo Altoviti en La Donna Velata. Beroemd is ook zijn zelfportret.


Meest bekende schilderijen van Rafaël - De Top 10
De school van Athene / Scuola di Atene (1509) – Rafaël

Rafaël is ook bekend om zijn talloze, vaak erg tedere Madonna’s. Voorbeelden zijn de Madonna del Granduca en de Madonna della Seggiola. Vasari schreef dat werken van anderen schilderijen genoemd moesten worden, maar dat die van Rafaël echt leefden.


Lees hier ->>> meer over schilderijen op deze website…
En zie hier de 100 beroemdste schilders aller tijden


Meest bekende schilderijen van Rafaël – De Top 10


10. Het huwelijk van de Maagd Maria / Sposalizio della Vergine (1504) – Rafaël

"<yoastmark

Het huwelijk van de Maagd Maria  bevindt zich in de Pinacoteca di Brera in Milaan. Hier beeldt Rafaël de huwelijksceremonie uit tussen Maria en Josef. De tempel op de achtergrond is met zeer veel zorg in perspectief getekend.


9. St. Joris vecht met de draak / San Giorgio e il drago (1506) – Rafaël

 St. Joris vecht met de draak / San Giorgio e il drago (1506) - Rafaël
St. Joris vecht met de draak / San Giorgio e il drago (1506) – Rafaël

Dit schilderij, dat de bekende legende van Sint-Joris toont die de draak doodt, is misschien wel het beroemdste werk over dit onderwerp. Het was anderhalve eeuw één van de meest populaire schilderijen in de Hermitage in Rusland. Dit voordat het zijn weg vond naar de National Gallery of Art in Washington D.C. waar het nog steeds één van de belangrijkste kunstwerken is.


8. De vrouw met de sluier / La Donna Velata (1515) – Rafaël

De vrouw met de sluier / La Donna Velata (1515) - Rafaël
De vrouw met de sluier / La Donna Velata (1515) – Rafaël

De afbeelding van de jonge vrouw getuigt van een grote technische vaardigheid en is voor die tijd ongewoon realistisch en natuurgetrouw. In het bijzonder ook in de weergave van de huid en texturen. De dame oogt ernstig en sereen, maar de weergave is geenszins moraliserend, zoals in die tijd vaak gebruikelijk was. Parallellen zijn in dat opzicht wel getrokken met de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. De Mona Lisa is ook in dezelfde periode werd geschilderd.

Doorgaans wordt aangenomen dat de afgebeelde vrouw Margarita Luti is, ook wel la fornarina genoemd. Zij is de geliefde van Rafaël en voor hem de belichaming van absolute schoonheid. Deze hypothese wordt bevestigd door de gelijkenis van de vrouw met modellen op andere werken. Denk bijvoorbeeld aan de Sixtijnse Madonna en La Fornarina, hoewel deze vergelijkingen niet alle twijfel weg kunnen nemen.

Het werk bevindt zich in de collectie van de Galleria Palatina in Palazzo Pitti in Florence in Italië.


7. Dispuut over het Heilige Sacrament / La disputa del sacramento (1510) – Rafaël

Dispuut over het Heilige Sacrament / La disputa del sacramento (1510) - Rafaël
Dispuut over het Heilige Sacrament / La disputa del sacramento (1510) – Rafaël

Het is één van de fresco’s van de Stanza della Segnatura in het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad voor de appartementen van paus Julius II. Het is de tegenhanger van de School van Athene dat de rationele waarheid voorstelt. De afbeelding van dit fresco geeft juist de bovennatuurlijke waarheid weer. Het fresco bestaat uit twee niveaus, de hemel en de aarde. Op beide niveaus wordt een discussie gevoerd over het Heilige Sacrament of de eucharistie.


6. Portret van Baldassar Castiglione / Ritratto di Baldassarre Castiglione (1515) – Rafaël

Portret van Baldassar Castiglione / Ritratto di Baldassarre Castiglione (1515)
Portret van Baldassar Castiglione / Ritratto di Baldassarre Castiglione (1515)

Baldassare Castiglione was een schrijver, actief aan het hof van Urbino aan het begin van de 16e eeuw. Het werk hangt in het Louvre te Parijs.


Top 5: Meest bekende schilderijen van Rafaël


5. De Triomf Galatea / Trionfo di Galatea (1514) – Rafaël

De Triomf Galatea / Trionfo di Galatea (1514) - Rafaël
De Triomf Galatea / Trionfo di Galatea (1514) – Rafaël

Galatea is in Ovidius’ Metamorphoses de naam van een nimf, die de verliefdheid wekt van de cycloop Polyphemus. Als de laatste haar minnaar Acis onder een rotsblok vermorzelt, verandert zij zijn bloed tot een stromende bergbeek.

Later is haar naam ook verbonden aan het verhaal van Pygmalion, een ervaren beeldhouwer en de prins uit Cyprus.

Pygmalion wilde trouwen maar geen enkele vrouw was mooi genoeg, dus maakte hij een standbeeld van een prachtige vrouw. Hij wenste dat het standbeeld leefde en bracht elke dag een offer aan Aphrodite, de godin van de liefde. Dagen gingen voorbij en uiteindelijk verhoorde Aphrodite zijn gebeden: Galatea werd levend en ze trouwden en samen regeerden ze over Cyprus.


4. Madonna en kind met Johannes de Doper/ Belle jardiniere (1507) – Rafaël

 Madonna en kind met Johannes de Doper/ Belle jardiniere (1507) - Rafaël
Madonna en kind met Johannes de Doper/ Belle jardiniere (1507) – Rafaël

La Belle Jardinière, ook bekend als Madonna en kind met Johannes de Doper, is een schilderij van Rafaël en afgemaakt door Ridolfo del Ghirlandaio. Het toont Madonna, een jonge Christus en een jonge Johannes de Doper. Er wordt aangenomen dat het in opdracht van de Sienese patriciër Fabrizio Sergardi in ongeveer 1507-1508 is gemaakt. Het schilderij is te zien in het Louvre Museum in Parijs.


Top 3: Meest bekende schilderijen van Rafaël


3. Transfiguratie / Trasfigurazione (1520) – Rafaël

"<yoastmark

Transfiguratie is het laatste schilderij gemaakt door Raphael. Het is verdeeld in twee afzonderlijke delen. De bovenste helft van het schilderij toont de transfiguratie van Christus met de profeten Elia en Mozes aan weerszijden van hem. In het onderste gedeelte proberen de apostelen tevergeefs de bezeten jongen van demonen te bevrijden. Het bovenste gedeelte toont ook de getransfigureerde Christus die de bezeten jongen van het kwaad verlost.

Het schilderij kan worden geïnterpreteerd als een afbeelding van het contrast tussen god en mens. Het bovenste gedeelte is puur en symmetrisch en het onderste gedeelte donker en chaotisch. Voor Napoleon was Rafaël de grootste Italiaanse kunstenaar en Transfiguratie zijn grootste werk. Giorgio Vasari benoemt het als het ‘mooiste en meest goddelijke’ werk van Rafaël.


2. Sixtijnse Madonna / Madonna Sistina (1512) – Rafaël

Sixtijnse Madonna / Madonna Sistina (1512) - Rafaël
Sixtijnse Madonna / Madonna Sistina (1512) – Rafaël

De Sixtijnse Madonna is een olieverfschilderij en toont een klassieke in het rood en blauw geklede Madonna met het Christuskind, geflankeerd door heilige Sixtus en de heilige Barbara. Het werk bevindt zich sinds 1754 in de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. Het geldt als een van de beroemdste schilderijen van de Italiaanse Renaissance, mede door de iconische afbeelding van de twee engeltjes aan de onderkant.


1. De school van Athene / Scuola di Atene (1509) – Rafaël

"

Dit fresco toont onder andere de filosofen Plato, Aristoteles en Socrates. Het is geschilderd tussen 1509 en 1510 voor de appartementen van paus Julius II in het Apostolisch Paleis in het Vaticaan. De schildering bevindt zich in de zaal Stanza della Segnatura. Dit was de eerste van de kamers die moest worden ingericht, en De school van Athene is het tweede daar voltooide schilderij, na het Dispuut over het Heilige Sacrament, op de tegenoverliggende muur.

De school van Athene beeldt het rationele ware uit, oftewel de filosofie en haar rationele zoektocht naar de Waarheid. De school van Athene is een duidelijk voorbeeld van de tijdgeest waarin Rafaël leefde: de renaissance. In deze periode herleefde de belangstelling voor de Klassieke Oudheid. Niet alleen de kunst wordt weer gewaardeerd, maar ook de klassieke ideeën werden weer geapprecieerd.