, , , ,

Meest beroemde schilderijen van Henri de Toulouse-Lautrec – De Top 10

Meest beroemde schilderijen van Henri de Toulouse-Lautrec - De Top 10

Meest beroemde schilderijen van Henri de Toulouse-Lautrec – De Top 10

Henri de Toulouse-Lautrec is de afficheontwerper, schilder en chroniqueur van zijn tijd, de ‘belle époque’. Ook is hij de decadente aristocraat die er genoegen in schept de vunzigheid, politieke wanorde, hypocrisie en eenzaamheid van zijn tijd uit te beelden. Hij schetst de verschoppelingen uit zijn maatschappij, in hun intiemste momenten. Hij is ook de kapotte mens die zelf deel uitmaakt van de zwarte nacht van Parijs. De kunstenaar vooral die kijkt en weergeeft, zonder te moraliseren en zonder pretentieus commentaar.

Toulouse-Lautrec had een aantal aangeboren gezondheidsproblemen. Dit is vermoedelijk het gevolg van inteelt in zijn aristocratische familie. Hij brak zijn beide dijen als een tiener, die geen van beide goed genezen vanwege een genetische aandoening. Zijn benen stopten met groeien en bleven op kindermaat, terwijl zijn romp zich normaal ontwikkelde.

Henri de Toulouse-Lautrec

Henri de Toulouse-Lautrec

Nog voor Henri’s geboorte hadden zijn ouders de opvoedingstaken verdeeld. De eerste jaren zou de kleine Henri naar traditie toebedeeld worden aan zijn moeder. Hierna zal zijn vader de opvoeding zou voortzetten. In de praktijk zou het anders lopen. De graaf schaamde zich voor zijn mismaakte, dwergachtige zoon. Hij weigert zich met hem te vertonen. Bovendien laat hij zich van Adèle scheiden toen Henri nog geen vier jaar oud was.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Ontwikkeling van de kunstenaar De Toulouse-Lautrec…

In 1882, op zijn zeventiende verjaardag, kreeg Toulouse-Lautrec toestemming van zijn ouders om het tekenen en schilderen serieus te gaan beoefenen. Zijn eerste leraar iss de onbesuisde schilder René Princeteau. Deze vriend van Toulouse-Lautrecs vader is gespecialiseerd in het tekenen en schilderen van paarden. Onder zijn invloed wordt Toulouse-Lautrec geboeid door de schilderachtige paardenrennen rondom Parijs zoals Auteuil en Longchamps.

In 1884 verhuist De Toulouse-Lautrec naar een studio in Montmartre, die de volgende dertien jaar zijn thuisbasis vormdt. In het nachtelijk leven van deze stad vind Toulouse-Lautrec de vrijheid om te schilderen wat hem boeit. Dit is het leven zelf, de mensen die hem interesseren in een omgeving die hij kent. Hij schildert in milieus die pas opbloeien bij kunstlicht. Dit is volledig in tegenstelling tot de toen geldende principes van het impressionisme. Hierin worden juist de effecten van het licht in het landschap gezocht. Voor die tijd is zijn werk ongewoon en gewaagd en de verguizing niet gering.

De werken van Toulouse-Lautrec worden gerekend tot het impressionisme. Vanaf begin jaren 1890 meer in het bijzonder door het postimpressionisme, gekenmerkt door zorgvuldige vlakverdelingen met duidelijke omlijningen en felle kleuren.


De top 10 meest beroemde schilderijen van Henri de Toulouse-Lautrec


La Danse au Moulin Rouge / Dansen in de Moulin Rouge (1890) – Henri de Toulouse-Lautrec

La Danse au Moulin Rouge / Dansen in de Moulin Rouge (1890) - Henri de Toulouse-Lautrec

La Danse au Moulin Rouge / Dansen in de Moulin Rouge (1890) – Henri de Toulouse-Lautrec

Dans in de Moulin Rouge toont een tafereel met een cancan-danseres in het cabaret de Moulin Rouge te Montmartre, geschilderd in een postimpressionistische stijl. Het werk bevindt zich thans in de collectie van het Philadelphia Museum of Art.

Als het Cabaret van de Moulin Rouge in 1889 opent, krijgt Toulouse-Lautrec de opdracht om een reeks posters te maken. Het kan hem niet schelen dat andere kunstenaars neerkijken op dergelijk commercieel werk.


La Blanchisseuse / De wasvrouw (1884-1888) – Henri de Toulouse-Lautrec

La Blanchisseuse / De wasvrouw (1884-1888) - Henri de Toulouse-Lautrec

La Blanchisseuse / De wasvrouw (1884-1888) – Henri de Toulouse-Lautrec

Dit schilderij vestigt een nieuw record als het veilinghuis van Christie’s het in 2005 verkoopt voor $ 22,4 miljoen. Toulouse-Lautrec was een aristocraat, het eerste kind van Comte Alphones de Toulouse-Lautrec-Monfa en Adele Tapie de Celeyran, en een afstammeling van graven en burggraaf. Hij verhuist van Tarn in de regio Midi-Pyrénées in Zuid-Frankrijk naar Parijs na de dood van zijn kleine broer en scheiding van zijn ouders.


Marcelle Lender dansant le pas du Boléro, dans ‘Chilperic’  / Marcelle Lender danst de Boléro in de ‘Chilperic'(1895) – Henri de Toulouse-Lautrec

"<yoastmark

Marcelle Lender (1862 – 27 september 1926) was een Franse zangeres, danseres en entertainer. Ze is beroemd geworden in schilderijen van De Toulouse-Lautrec. Geboren als Anne-Marie Marcelle Bastien, begint ze te dansen op de leeftijd van zestien.  Binnen een paar jaar maakt ze naam voor zichzelf in het Théâtre des Variétés in Parijs.

Lender verschijnt in verschillende werken van Lautrec. De meest opvallende is die van haar als ze Bolero danst. Dit tijdens haar optreden in februari 1895 in de Hervé operetta Chilpéric. Lautrec’s portretteert haar in vol kostuum, met haar vuurrode haar geaccentueerd door twee rode papavers gedragen als pluimen.

Dit schilderij heeft de populariteit van Lender aanzienlijk vergroot nadat het in een tijdschrift in Parijs verscheen. Het schilderij is uiteindelijk verkocht aan een verzamelaar uit de Verenigde Staten.  Bij haar dood in 1998 schonk de toenmalige eigenaar van het schilderij, Betsey Cushing Whitney, het aan de National Gallery of Art in Washington.


Vincent van Gogh (1887) – Henri de Toulouse-Lautrec

Vincent van Gogh (1887) - Henri de Toulouse-Lautrec

Vincent van Gogh (1887) – Henri de Toulouse-Lautrec

Deze pastelweergave, Toulouse-Lautrec is 23 , toont zijn 34-jarige vriend Vincent van Gogh. De heldergroene en alarmerende krachtige geest Absint is de creatieve brandstof voor de kunstenaars van die dagen. Absint staat als ‘De koningin van het gif’. Lautrec, Picasso en van Goghsluiten er allen vriendschap mee.

Het fysiek en uiterlijk van Lautrec dragen bij aan zijn alcoholisme. Zo denkt hij de beruchte cocktail “Earthquake” te hebben uitgevonden. Dit bestaan uit drie delen Absint en drie delen Cognac, afgemaakt met wat ijs.


De top 10 meest beroemde schilderijen van Henri de Toulouse-Lautrec


Au Salon de la rue des Moulins / De Salon in de rue des Moulins (1894) – Henri de Toulouse-Lautrec

Au Salon de la rue des Moulins / De Salon in de rue des Moulins (1894) - Henri de Toulouse-Lautrec

Au Salon de la rue des Moulins / De Salon in de rue des Moulins (1894) – Henri de Toulouse-Lautrec

In zijn 20-jarige kunstcarrière is Toulouse-Lautrec buitengewoon productief. Hij maakt 737 doeken, 275 aquarellen, 363 prints en posters en minstens 5.084 tekeningen. Daarnaast is hij ook actief met keramiek en glas in lood.

Het meisje aan de voorgrond van dit schilderij is Mireille, één van de prostituees uit het bordeel Rue d’Aboise. Dit is waar het schilderij gesitueerd is, ondanks de titel. Het is de beroemdste van de tientallen schilderijen die Lautrec maakte van bordelen in Parijs.


La Goulue arrivant au Moulin Rouge / La Goulue arriveert bij de Moulin Rouge (1892) – Henri de Toulouse-Lautrec

"<yoastmark

La Goulue, Louise Webe, was de meest succesvolle can-can-danseres van haar tijd. Ze kreeg haar bijnaam, ‘de veelvraat’, vanwege haar eetlust. Ze was de ster van de Moulin Rouge en een van de favoriete onderwerpen van Lautrec.


Aristide Bruant dans cabaret / Aristide Bruant in zijn cabaret (1892) – Henri de Toulouse-Lautrec

Aristide Bruant was een zanger, cabaretier en caberetartiest – en een ster in de wijk Montmartre in Parijs, waar Henri begon te verschijnen voor zijn optredens. De twee werden vrienden en Lautrec schilderde deze poster om reclame te maken voor een van zijn cabaretclubs. Van Lautrec’s schilderijen van Bruant wordt gezegd dat ze ‘onbewust’ Doctor Who kostuumontwerper James Achesons bohemien-look hebben beïnvloed voor Tom Baker, de vierde dokter.


Moulin Rouge: La Goulue (1891) – Henri de Toulouse-Lautrec

Moulin Rouge: La Goulue (1891) - Henri de Toulouse-Lautrec

Moulin Rouge: La Goulue (1891) – Henri de Toulouse-Lautrec

Deze poster maakt reclame maakt voor La Goulue’s optredens in de Moulin Rouge. Het is ook één van de meest herkenbare werken van Toulouse-Lautrec. Ongeveer 3.000 exemplaren van deze vierkleurenlithografie zijn er gemaakt. Het is één van zijn vroegste werken die op grote schaal te zien waren. Het versterkte het profiel van zowel de kunstenaar als Moulin Rouge.


De top 10 meest beroemde schilderijen van Henri de Toulouse-Lautrec


Reine de Joie (1892) – Henri de Toulouse-Lautrec

Reine de Joie (1892) - Henri de Toulouse-Lautrec

Reine de Joie (1892) – Henri de Toulouse-Lautrec

Deze poster van een oudere bankier die wordt vermaakt door een courtisane, is gemaakt om een roman met dezelfde naam te promoten. Reine de Joie betekent ‘Koningin van de vreugde’. Toulouse-Lautrec bracht zijn talent voor het maken van gewaagde en opwindende posters naar Londen. Hij maakte reclamewerken voor fietsen en confetti. Terwijl hij in Londen was, ontmoette en raakte hij bevriend met Oscar Wilde, die hij tijdens zijn proces schilderde en ondersteunde.


Jane Avril (1893) – Henri de Toulouse-Lautrec

"<yoastmark

Jane Avril, artiestennaam van Jeanne Beaudon, ook wel Jane La Folle of Mélinite genaamd (Parijs, 31 mei 1868 – aldaar, 16 januari 1943) was een Frans danseres. Ze is waarschijnlijk de meest bekende cancan-danseres ooit. Avril krijgt vooral bekendheid, omdat Toulouse-Lautrec haar veelvuldig geschilderd heeft.

Ze groeide op in armoede en werd regelmatig mishandeld. Toen ze van huis wegliep heeft ze een tijd in een inrichting doorgebracht. In deze inrichting had ze haar eerste optreden als danseres.

Vanaf 1889 trad ze op in de Moulin Rouge. Ze werd een van de boegbeelden van de nachtclub. Ze stopte korte tijd om te bevallen. Ook zou ze op tournee gaan naar Londen.

In 1910 trouwde ze met Maurice Biais. Het zou een ongelukkig huwelijk worden en de twee zouden in armoede leven totdat haar man in 1926 stierf.