, , , , , , ,

Meest beroemde schilderijen van René Magritte – Top 10

Meest beroemde schilderijen van René Magritte - Top 10

Meest beroemde schilderijen van René Magritte – Top 10

René François Ghislain Magritte (Lessen, 21 november 1898 – Schaarbeek, 15 augustus 1967) was een Belgisch surrealistisch kunstschilder. Zijn wereldberoemde werk is vaak multi-interpretabel.

René Magritte (Lessen, 21 november 1898 – Schaarbeek, 15 augustus 1967)

René Magritte (Lessen, 21 november 1898 – Schaarbeek, 15 augustus 1967)


Lees hier ->>> meer over schilderijen op deze website…
En zie hier de 100 beroemdste schilders aller tijden


Meest beroemde schilderijen van René Magritte – Top 10


10. Le jockey perdu (1926) – René Magritte

Le jockey perdu (1926) - René Magritte

Le jockey perdu (1926) – René Magritte

De vroege werken van Magritte zijn beïnvloed door abstracte kunstbewegingen zoals impressionisme, kubisme en futurisme. Zijn kunst begon een nieuwe richting in 1924 en in 1926. Le jockey perdu beschouwt men als zijn eerste werk in het surrealisme.

Magritte ontwierp theatersets in Brussel in de vroege jaren ’20 van de vorige eeuw. Veel van zijn vroege werken bevatten theaterinstellingen, waaronder dit schilderij. Het toont een ruiter tussen te grote balusters met takken die er uit steken. De jockey rijdt op een houten podium met gordijnen.


9. Le Portrait (1935) – René Magritte

Le Portrait (1935) - René Magritte

Le Portrait (1935) – René Magritte

Het portret of Le Portrait is een voorbeeld van de methode van Magritte die de kijker door zijn gewone objecten onrustig maakt vanwege de context.

Het schilderij toont een bijna fotorealistische tafel met een plakje ham in het midden. Magritte heeft een perspectief gebruikt dat het lijkt alsof de kijker plaatsneemt en naar de tafel kijkt.


8. Le Faux Miroir (1928) – René Magritte

Le Faux Miroir (1928) - René Magritte

Le Faux Miroir (1928) – René Magritte

Dit schilderij laat wimperloos oog zien met een stralende wolk gevulde blauwe lucht die de iris en de pupil vult. De pupil bevindt zich niet in zijn natuurlijke positie, maar in het midden van het oog.

Het oog van Magritte functioneert op meerdere raadselachtige niveaus: de kijker kijkt er zowel doorheen als door een raam en wordt er door bekeken, waardoor hij tegelijkertijd ziet en gezien wordt.

Man Ray, prominente Amerikaanse beeldend kunstenaar die het schilderij van 1933 tot 1936 bezat, beschreef TLe Faux Miroir als een schilderij dat ‘zoveel ziet als het zelf wordt gezien’.


7. La reproduction interdite (1937) – René Magritte

La reproduction interdite (1937) - René Magritte

La reproduction interdite (1937) – René Magritte

Portrait d’Edward James toont een ‘portret’, hoewel zijn gezicht niet zichtbaar is, van de Britse bankier, kunstverzamelaar, dichter en mecenas Edward James. James was een liefhebber van het surrealisme en steunde actief schilders als Magritte en Salvador Dalí.

Magritte verbleef enige maanden in het huis van James toen dit werk ontstond. Hij vervaardigde enige werken in opdracht van James.

Dit ter decoratie van diens woning, waaronder ook ‘Het rode model’ en ‘De doorboorde tijd’. Het schilderij bevindt zich in het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen.


6. La condition humaine (1933) – René Magritte

6. La condition humaine (1933) - René Magritte<

6. La condition humaine (1933) – René Magritte<

Het lot van het mensdom is de titel van twee schilderijen van de Belgische surrealistische schilder René Magritte uit resp. 1933 en 1935.

Beide werken tonen een geliefd thema van de schilder, dat van het ‘schilderij in een schilderij’. In het werk uit 1933 wordt dat gecombineerd met een ander terugkerend element in Magrittes oeuvre, dat van het uitzicht uit een raam.


5. L’Empire des lumières (1953 – 1954) – René Magritte

L’Empire des lumières (1953 – 1954) - René Magritte

L’Empire des lumières (1953 – 1954) – René Magritte

Het rijk der lichten (L’empire des lumières) behoort tot de bekendste werken van de schilder, hoewel er vele versies van bestaan.  Musée Magritte Museum bezit ook een versie uit 1961. Andere versies bevinden zich in de collecties van het Museum of Modern Art en Guggenheim in New York.

Het schilderij vertoont het verrassende beeld van een nachtelijke scène in het onderste gedeelte, terwijl daarboven een stralende lichtbewolkte hemel wordt afgebeeld. Enkele ramen van het afgebeelde huis zijn verlicht.

Een lantaarn wordt weerspiegeld in een vijver. Twee logische beelden worden in het schilderij verenigd tot een onlogisch geheel, waardoor een verrassend effect ontstaat.

Magritte zelf zei hierover: “Deze evocatie van dag en nacht lijkt me de kracht te hebben om ons te verrassen en op te vrolijken. Ik noem deze kracht poëzie.”


4. Les Amants (1928) – René Magritte

Les Amants (1928) - René Magritte

Les Amants (1928) – René Magritte

Dit schilderij toont een mannelijke figuur in zwart pak opgesloten in omhelzing met een vrouw gekleed in rood. De figuren kussen elkaar maar door sluiers. Zoals veel van Magritte’s schilderijen, zijn er verschillende interpretaties van het schilderij.

Bijvoorbeeld dat het een weergave is van ons onvermogen om de ware aard van zelfs onze meest intieme metgezellen volledig te onthullen. Gezichten die aan het zicht zijn onttrokken, komen veel voor in veel Magritte-schilderijen.

Toen hij 14 was, pleegde de moeder van Magritte zelfmoord door verdrinking. Hij was getuige van het lichaam van zijn moeder met haar natte nachthemd om haar gezicht gewikkeld. Dit trauma kan hem ertoe hebben gebracht verborgen gezichten in zijn werken te schilderen.


3. Golconde (1953) – René Magritte

Golconde (1953) - René Magritte

Golconde (1953) – René Magritte

Een van de meest gerenommeerde meesterwerken van het surrealisme, Golconda toont een scène van bijna identieke mannen gekleed in donkere jassen en bolhoeden. Zij lijken te vallen als regendruppels, opzweven als heliumballonnen of gewoon als in de lucht zijn gestationeerd.

De achtergrond is voorzien van gebouwen met rode daken en een overwegend blauwe lucht. Er zijn verschillende interpretaties van het schilderij. Zo zou het een demonstratie van de vage lijn kunnen zijn tussen individualiteit en groepsvereniging.

De titel Golconda is ontleend aan de stad Gol konda (“Ronde gevormde heuvel”) in de staat Telangana in het zuiden van India. Golkonda, of Golconda, staat bekend om de mijnen die enkele van ’s werelds beroemdste edelstenen hebben voortgebracht, waaronder de Koh-i-Noor en de Hope Diamond.


2. Le fils de l’homme (1964) – René Magritte

Le fils de l’homme (1964) - René Magritte

Le fils de l’homme (1964) – René Magritte

Magritte heeft het geschilderd als een zelfportret. Het schilderij bestaat uit een man in een overjas en een bolhoed, die voor een klein muurtje staat. Achter het muurtje zien we de zee en een bewolkte hemel.

Het gezicht van de man wordt bedekt door een groene appel, maar hij kan toch stiekem kijken over de rand van de appel. Met de linkerarm is er iets heel merkwaardigs, het is net alsof hij omgekeerd aan het lijf van de man hangt.


1. La trahison des images (1928 – 1929) – René Magritte

La trahison des images (1928 – 1929) - René Magritte

La trahison des images (1928 – 1929) – René Magritte

Dit schilderij is beroemd om zijn onderschrift Ceci n’est pas une pipe (dit is geen pijp). Het schilderij is ondergebracht in de collectie van het Los Angeles County Museum of Art (LACMA) in Los Angeles.

Met het onderschrift bedoelde Magritte dat de pijp eigenlijk geen echte pijp is maar de afbeelding van een pijp, niet meer dan een met olieverf beschilderd doek.