Meest beroemde schilderijen van Velazquez – De Top 10

0
Meest beroemde schilderijen van Velazquez
Meest beroemde schilderijen van Velazquez

Meest beroemde schilderijen van Velazquez – De Top 10

Diego Velazquez (1599 – 1660) is een Spaanse kunstenaar die actief is in de 17e eeuw. Velazquez is één van de belangrijkste figuren in de Spaanse Gouden Eeuw. Hij is één de belangrijkste schilders van zijn tijd. Ook is Velazquez de toonaangevende kunstenaar aan het hof van koning Filips IV van Spanje.


Meest beroemde schilderijen van Velazquez
Meest beroemde schilderijen van Velazquez

Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Zijn populariteit buiten Spanje krijgt in het begin van de 19e eeuw vorm. Dit als zijn kunstwerken model zijn voor realistische en impressionistische schilders. Sindsdien is Velazquez één van de meest invloedrijke schilders in de Europese geschiedenis. Kunstenaars, als Pablo Picasso, Salvador Dalí en Francis Bacon, hebben hem hulde gebracht. Dit door verschillende van zijn gevierde werken in het eigen werk terug te laten komen.


Top 10 – Meest beroemde schilderijen van Velazquez


10. El triunfo de Baco / Bacchus en de drinkers (1629) – Diego Velazquez

El triunfo de Baco / Bacchus en de drinkers (1629) - Diego Velazquez
El triunfo de Baco / Bacchus en de drinkers (1629) – Diego Velazquez

In de volksmond bekend als dronkaards van Los borrachos. Dit schilderij laat Bacchus zien omringd door verschillende dronkaards. Bacchus is de Romeinse god van druivenoogst, wijn maken en wijn. Zijn Griekse equivalent is Dionysus.

Het schilderij kan in twee helften worden verdeeld. Links gecentreerd zien wede lichtgevende Bacchus-figuur in een ontspannen maar dominante houding. Rechts zien we een groep dronkaards in een zeer Spaanse feeststemming.


9. La fragua de Vulcano / Apollo in de smederij van Vulcanus (1630) – Diego Velazquez

La fragua de Vulcano / Apollo in de smederij van Vulcanus (1630) - Diego Velazquez
La fragua de Vulcano / Apollo in de smederij van Vulcanus (1630) – Diego Velazquez

Dit schilderij beeldt het moment uit in de Grieks-Romeinse mythologie waarin de god Apollo Vulcanus bezoekt. Deze maakt wapens maakt de oorlogsgod Mars. Apollo vertelt Vulcanus over de affaire van zijn vrouw Venus met Mars. Dit leidt tot verrassing van alle aanwezigen in het schilderij.

Sommige figuren op het schilderij staan ​​voor anderen om een ​​gevoel van diepte te creëren voor de kijker. Dit een artistieke methode die bekend staat als ‘space sandwiching’.


8. Vieja friendo huevos / Oude vrouwen bakken eieren (c. 1618) – Diego Velazquez

Vieja friendo huevos / Oude vrouwen bakken eieren (c. 1618) - Diego Velazquez
Vieja friendo huevos / Oude vrouwen bakken eieren (c. 1618) – Diego Velazquez

Tijdens zijn vroege periode stond Velazquez bekend om zijn composities van grappige scènes. Onder zijn grootste schilderijen uit deze periode, toont dit een gewoon tafereel. Een scene van een oudere vrouw die eieren bakt, maar met veel ambacht en details. In dit schilderij heeft Velazquez de artistieke methode gebruikt van sterke contrasten tussen licht en donker.


7. Cristo crucificado / Chrisus gekruisigd (1632) – Diego Velazquez

Cristo crucificado / Chrisus gekruisigd (1632) - Diego Velazquez
Cristo crucificado / Chrisus gekruisigd (1632) – Diego Velazquez

Dit schilderij laat Jezus zien aan het kruis onmiddellijk na zijn dood. Een werk van enorme originaliteit en meesterlijk in zijn fusie van sereniteit, waardigheid en adel. Cristo crucificado is een keerpunt in de artistieke ontwikkeling van Velazquez.

Het is het meest gerenommeerde religieuze schilderij en heeft veel schrijvers geïnspireerd. Het gedicht El Cristo de Velazquez van Miguel de Unamuno is hier een bekend voorbeeld van.


6. La Infanta Margarita en azul / Infanta Margarita in een blauwe jurk (1659) – Diego Velazquez


Dit is één van de verschillende hofportretten gemaakt door Velazquez van kind Margaret Theresa. Zij is dochter van koning Filips IV van Spanje en Mariana van Oostenrijk.

Het schilderij is een uitstekend voorbeeld van de immense vaardigheid van Velazquez als portretschilder. Zijn portretten van koninklijke kinderen in zijn latere jaren behoren tot zijn mooiste werken. Infanta Margarita Teresa in een blauwe jurk is de beroemdste.


Top 5 – Meest beroemde schilderijen van Velazquez


5. Las Hilanderas / De Spinsters (1657) – Diego Velazquez

Las Hilanderas / De Spinsters (1657) - Diego Velazquez
Las Hilanderas / De Spinsters (1657) – Diego Velazquez

Eerder dacht men dat het een afbeelding van vrouwelijke werknemers in de tapijtwerkplaats was. Nu zien de meeste kunstcritici het als een weergave van Ovidius Fabel van Arachne. In de Grieks-Romeinse mythologie is Arachne een sterfelijke vrouw en een buitengewoon getalenteerde wever. Vanwege trots doet ze mee een weefwedstrijd met godin van vaardigheid en inspiratie Athena.

Tijdens de wedstrijd is Arachne’s geweefde mooier. Ze beledigt ook de vader van Athena, de koning van de goden, Zeus. Dit leidt ertoe dat Athena Arachne in een spin verandert. Het is vanuit deze fabel dat het schepsel zijn alternatieve naam spinachtige krijgt. Las Hilanderas is ook bekend als De fabel van Arachne. Velazquez schildert het tafereel tijdens zijn laatste jaren. Zijn artistieke talent is op zijn hoogtepunt.


4. La rendición de Breda / De overgave van Breda (1634) – Diego Velazquez

La rendición de Breda / De overgave van Breda (1634) - Diego Velazquez</h3>
La rendición de Breda / De overgave van Breda (1634) – Diego Velazquez

Dit schilderij toont de sleuteluitwisseling die plaatsvond drie dagen na de overgave van de Nederlandse vestingstad Breda. Het vond plaats na het beleg van Breda in 1624 tijdens den Tachtigjarige oorlog. Dit meesterwerk is gemaakt in opdracht van koning Filips IV van Spanje.

Het schilderij is onderdeel van twaalf levensgrote gevechtsscènes voor het paleis Buen Retiro in Madrid. Velazquez kiest om een ​​menselijke ontmoeting te illustreren te midden van de wreedheid van de oorlog. Het schilderij is waarschijnlijk één van zijn beste werken.


Top 3 – Meest beroemde schilderijen van Velazquez


3. La Venus del espejo / Venus voor de spiegel (1649–1650) – Diego Velazquez

La Venus del espejo / Venus voor de spiegel (1649–1650) - Diego Velazquez
La Venus del espejo / Venus voor de spiegel (1649–1650) – Diego Velazquez

Venus voor de spiegel is het enige overlevende naakt van Velazquez. Het toont Venus, de Romeinse godin van liefde, schoonheid, seks en vruchtbaarheid. Dit met haar zoon Cupido die een spiegel voor haar vasthoudt.

Het schilderij is gekocht door de Engelse geleerde John Morritt in 1813. Hij hing het in zijn huis in Rokeby Park in Yorkshire, Engeland. La Venus del espejo nu te zien in de National Gallery, Londen. Het is de 3D-achtige kwaliteit van de Rokeby Venus waardoor de kijker het gevoel heeft het schilderij aan te kunnen raken.

Het is ook het flirterige effect van Venus die terugstaart en de rijke kleuren en warme huidtinten die het schilderij zo bijzonder maken. Dit meesterwerk is waarschijnlijk één van de meest erotisch geladen kunstwerken aller tijden.

Het schilderij haalde de krantenkoppen in 1914 toen het werd vernield door de Canadese feministe Mary Richardson. Zij kreeg hierna de bijnaam ‘Slasher Mary’.


2. Retrato de Inocencio X / Portret van Paus Innocentius X (1650) – Diego Velazquez

Retrato de Inocencio X / Portret van Paus Innocentius X (1650) - Diego Velazquez
Retrato de Inocencio X / Portret van Paus Innocentius X (1650) – Diego Velazquez

Tijdens een reis naar Italië bood Velazquez aan om een ​​portret van de paus te schilderen. De paus vroeg hem eerst zijn schildersvaardigheden te bewijzen. Velazquez’ portret van zijn dienaar Juan de Pareja overtuigde paus Innocentius X van zijn talent.

Dit resulteerde in de creatie van dit beroemde meesterwerk. Het portret toont zo’n meedogenloosheid in de uitdrukking van Innocentius dat sommigen vreesden dat het de paus zou mishagen. Innocent X was zeer tevreden en zei volgens de legende: ‘Troppo vero!’ (Al te waar!). Portret van Innocentius X is volgens veel kunstcritici het mooiste portret dat ooit is gemaakt.


1. Las Meninas / De hofdames (1656) – Diego Velazquez

Las Meninas / De hofdames (1656) - Diego Velazquez
Las Meninas / De hofdames (1656) – Diego Velazquez

Het tafereel is geschilderd aan het Spaanse hof.  Centraal vooraan zien we de infante Margaretha, dochter van Filips IV. Het werk bevindt zich in de collectie van het Museo del Prado te Madrid. Las Meninas is één van de belangrijkste schilderijen ooit. Het kind Margarita wordt omringd door haar dienstmeisjes, lijfwacht, twee dwergen en een hond. Aan de linkerkant beeldt Velazquez zichzelf af met een borstel.

Boven het hoofd van de prinses is een spiegel die haar vader en moeder, koning Filips IV van Spanje en Mariana van Oostenrijk, toont. Het is het beroemdste schilderij van Velazquez.  Het is ook één van de meest geanalyseerde schilderijen in de westerse kunstgeschiedenis.