Meest bijzondere ophaalbrug is de Tower Bridge in Londen (top 10 met video’s)

Meest bijzondere ophaalbrug is de Tower Bridge in Londen
Meest bijzondere ophaalbrug is de Tower Bridge in Londen

Meest bijzondere ophaalbrug is de Tower Bridge in Londen (top 10)

Hier een aantal bijzonder ophaalbruggen die in onze wereld te vinden zijn. Op nummertje twee een Nederlandse. De Slauerhoffbrug uit Leeuwarden. Een aardige top tien met leuke filmpjes.

Meest bijzondere ophaalbrug is de Tower Bridge in Londen
Meest bijzondere ophaalbrug is de Tower Bridge in Londen

Meest bijzondere ophaalbrug is de Tower Bridge in Londen (top 10)

 1. Tower Bridge, Londen, Engeland
 2. De Tower Bridge is een in 1894 voltooide brug over de rivier de Theems in Londen en tegenwoordig een toeristische attractie. Hij ligt naast de Tower of London, waaraan hij ook zijn naam dankt. Het deel tussen de twee torens is een basculebrug die voor de scheepvaart geopend kan worden. Twee hangbruggen verbinden het centrale deel met de oevers. Twee loopbruggen, 44 meter boven het water, verbinden de torens met elkaar en geven een tegenkracht aan de hangbruggen. Sinds 10 november 2014 is een deel van de vloer van een van de hangbruggen over een lengte van 11 meter vervangen door glazen panelen van 7,5 cm dik.

 3. Slauerhoffbrug,  Leeuwarden, Nederland
 4. De brug is een staartbrug uit 2000. Het is een basculebrug waarbij het scharnierpunt niet onder het wegdek zit, maar op pylonen die aan één kant van de brug staan. Als de brug geopend wordt, wordt het brugvlak in verticale positie gezet. Als de brug gesloten is, vallen de draagarmen waar het brugdek op rust in het wegdek. De brug kan bijzonder snel geopend en gesloten worden, waardoor hinder voor de twee kruisende vervoersstromen, over de weg en over het water, minimaal is. De onderkant van de brug is geschilderd in de kleuren van het stadswapen en de vlag van Leeuwarden, blauw en geel.

 5. Gateshead Millennium Bridge, Newcastle, Engeland
 6. De Gateshead Millennium Bridge uit 1996 is een fiets- en voetgangersbrug over de Tyne, die Gateshead met Newcastle upon Tyne verbindt. De brug is een kantelbrug die roteert rond een vaste as en is de eerste kantelbrug ter wereld.

 7. Pont Jacques Chaban-Delmas, Bordeaux, Frankrijk
 8. De Pont Jacques-Chaban-Delmas, of ook de Pont Bacalan-Bastide, is een hefbrug uit 2013 over de Garonne in Bordeaux. Het is de grootste in zijn soort in Europa. De lengte van de totale constructie is 575 meter; de eigenlijke brug is 433 meter lang. Het brugdeel dat kan worden opgeheven is 117 meter lang en kan tot 53 meter boven het wateroppervlak worden opgeheven.

 9. Puente de la Mujer, Buenos Aires, Argentinië
 10. De Puente de la Mujer (Spaans voor “Vrouwenbrug”) is een voetgangersbrug in Buenos Aires, Argentinië. De brug is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. De bouw werd gestart in 1998 en werd geopend in 2001. De brug is 170 meter lang en 6.20 meter breed. De kosten voor de bouw waren $ 6.000.000. De brug kreeg de naam Brug van de Vrouw, omdat de brug leidt naar een wijk waarin de straten vrouwennamen dragen.

 11. Vizcayabrug of Puente de Vizcaya, Biscay, Spanje
 12. The Dragon Bridge at Foryd Harbour, Rhyl, Wales
 13. Scale Lane footbridge, Hull, Engeland
 14. Hörnbrücke, Kiel, Duitsland
 15. 22 Drawbridges in Sint Petersburg, Rusland