Meest geavanceerde jachtvliegtuigen 2020
Op de website van www.aerotime.aero vonden we wat vandaag de dag de beste jachtvliegtuigen zijn. Eerder schreven we al over drones en of dat misschien niet een betere en goedkopere oplossing is. Hier in ieder geval de beste jagers ter wereld. Lees meer…
Lees hier ->>> meer over oorlog op deze website.
Top 10 – Meest geavanceerde jachtvliegtuigen 2020
Zie hier ->>> Top 10 Beste tanks aller tijden
10. Dassault Rafale
De Dassault Rafale is een zogenaamd multirole-gevechtsvliegtuig van Marcel Dassault Industries, de makers van de Mirage-serie. Het toestel is uitgerust met twee Snecma M88-2-motoren en kenmerkt zich door de canard-vleugelopstelling zoals ook de Saab JAS39 Gripen en de Eurofighter Typhoon hebben.
Tot de standaarduitrusting van dit toestel behoren onder meer:
- twee aparte SAGEM Sigma 90 navigatie- en gevechtscomputers die samen de zeer nauwkeurige combinatie van gyrolaser en GPS mogelijk maken;
- een geïntegreerd Spectra-ECM-systeem voor elektronische oorlogvoering met alle mogelijkheden inclusief infrarood- en laseropties;
- een optronisch bewaakte voorste zichtsector met automatische infrarooddetectie, trackingvideo en lasertelemetrie.
9. McDonnell Douglas F-15 Eagle
De Boeing F-15 Eagle is een tactische straaljager die onder alle weersomstandigheden inzetbaar is. Er bestaan diverse uitvoeringen, met een bemanning van 1 of 2 personen.
Het toestel bezit een reeks wapen- en afweersystemen om vijandelijke dreiging waar te nemen, te identificeren, te volgen en aan te vallen terwijl het toestel in het eigen of in vijandelijk luchtruim vliegt.
De wapen- en vluchtcontrolesystemen van het toestel zijn zodanig ontworpen dat één persoon ze in gevechtsomstandigheden kan bedienen.
De F-15 vormt al jaren de betrouwbare multirole (op verschillende manieren inzetbare) ruggengraat van de Amerikaanse luchtmacht (USAF).
8. JF-17 Thunder
De JF-17 Thunder of de FC-1 Xiaolong is een multifunctioneel gevechtsvliegtuig. Het toestel is ontwikkeld door een samenwerking tussen China en Pakistan.
Dit om de Pakistaanse luchtmacht een goedkoop en modern alternatief te bieden voor de veroudering en een grote vloot van verschillende gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en onderscheppers. Hierdoor wordt de JF-17 de ruggengraat van de PAF.
Zie hier de Top 10 beste Amerikaanse gevechtsstraaljagers 2023.
7. Eurofighter Typhoon
De bedoeling is dat er totaal 630 Typhoons worden gebouwd met een eventuele optie op 90 stuks extra. De toestellen worden geleverd aan het Verenigd Koninkrijk (232 stuks), Duitsland (180), Italië (121), Spanje (87), Oostenrijk (18) Saoedi-Arabië (72), Oman (12) en Koeweit (28).
Andere landen die interesse hebben getoond voor de Eurofighter Typhoon zijn Denemarken, India, Pakistan, Roemenië en Oman.
Website: www.eurofighter.com
6. Lockheed Martin F-22 Raptor
De F-22 Raptor kwam in dienst in 2005. De Amerikaanse regering stopte de productie van de Raptor in 2011. Hoewel het een cruciaal onderdeel was van de USAF (de Amerikaanse luchtmacht) zorgde de stijgende ontwikkelings- en onderhoudskosten voor een einde aan de productie van de jet.
Lockheed heeft in 2012 de laatste Raptor aan de USAF afgeleverd. Niettemin was de F-22 een pionier. Het was de eerste straaljager die supercruise, super manoeuvreerbaar, stealth en sensorfusie combineerde.
Top 5 – Meest geavanceerde jachtvliegtuigen 2020
5. Mitsubishi X-2 Shinshin
Is de Mitsubishi X-2 Shinshin een testvliegtuig? Ja. Hoewel het op zichzelf geen straaljager is, gebruiken de Japanners de X-2 als testtoestel voor andere straaljagertechnologieën. Het achtergrondverhaal van deze jet is dat Japan op zoek was om zijn vloot van huidige jagers te vervangen.
De Japanse regering nam contact op met de Verenigde Staten voor de mogelijkheid om F-22 Raptors aan te schaffen. Het Amerikaanse Congres verbood dit om militaire geheimen te beschermen.
De eerste Shinshin-vlucht ging van start in 2016. Na succesvolle tests begon Mitsubishi met de productie van het vliegtuig. De X-2 is een voorloper van de F-3, een straaljager van de zesde generatie. Japan streeft ernaar om vanaf 2027 de F-3 te produceren.
4. Shenyang FC-31
De Shenyang J-31 is een Chinees stealthgevechtsvliegtuig dat wordt ontwikkeld door de Shenyang Aircraft Corporation. Omdat het initiatief uitging van Shenyang zelf en niet het leger, is de officiële naam van het toestel “FC-31”.
Het is waarschijnlijk dat het type dienst zal doen op een Chinees vliegdekschip, en daarnaast vooral voor de export bestemd is onder de naam “F-60”. Vooral in Zuid-Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika liggen kansen voor China. Verder was het bedrijf ook in gesprek met de Chinese luchtmacht.
In oktober 2012 ging het prototype van de J-31 voor het eerst de lucht in voor een korte testvlucht. In november 2014 werd het toestel vertoond op de luchtshow van Zhuhai. Rond 2019 zouden de eerste productietoestellen moeten vliegen, en halfweg de jaren 2020 zou de straaljager operationeel worden.
De J-31 heeft een intern wapenruim waarin 2000 kg mee kan. Daarnaast kan nog 6000 kg extern aangehangen worden. De uiteindelijke motor is nog niet bekend. De prototypes hebben de Russische RD-93; dezelfde motor als de MiG-29.[2] China wil echter motoren van eigen makelij gebruiken, en werkt aan een krachtiger versie van de WS-13 die reeds op de JF-17 te vinden is.
Top 3 – Meest geavanceerde jachtvliegtuigen 2020
3. Chengdu J-20
De Chengdu J-20 “Powerful Dragon” is een tweemotorig jachtvliegtuig van de vijfde generatie met stealth-technologie dat als prototype ontwikkeld is door de Chengdu Aircraft Industry Group voor de Chinese luchtmacht.
Op 11 januari 2011 maakte de J-20 zijn eerste vlucht. De J-20 is met zijn stealth-technologie nauwelijks zichtbaar op de radar, is een potentiële rivaal van de Amerikaanse F-22.
2. Sukhoi Su-57
De Sukhoi Su-57 is een gevechtsvliegtuig dat wordt ontwikkeld door Soechoj. Het zal de MiG-29 en Su-27 van de Russische luchtmacht vervangen, volgens de planning van 2010 vanaf 2018.
India zal een tweezitsvariant van de PAK FA in gebruik nemen, en draagt ook bij aan de ontwikkeling ervan. De PAK FA zal stealth-eigenschappen combineren met wendbaarheid, een hoge snelheid en de mogelijkheid om lange afstanden af te leggen.
https://www.sukhoi.org/
1. Lockheed Martin F-35 Lightning II
De Lockheed Martin-F-35 Lightning II is een straaljager die voortgekomen is uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie. Zolang het programma geen resultaat opleverde, is de F-35 ook Joint Strike Fighter genoemd.
Sinds het ontwerp van Lockheed Martin het won van het ontwerp van Boeing (model X-32) is de naam F-35 Lightning II gekozen. De naam van het programma is kort daarop ook F-35 Lightning II-programma. Deze straaljager is een doorontwikkelde versie van de Lockheed Martin-X-35.
Er worden drie varianten van de F-35 geproduceerd: een standaarduitvoering (F-35A), een variant die verticaal kan landen (F-35B) en een marinevariant voor gebruik op de vliegdekschepen (F-35C).