Dagelijks zouden we eigenlijk zo’n 250 gram groenvoer tot ons moeten nemen. Slechts twee procent van alle Nederlanders weet ook die hoeveelheid naar binnen te werken. Het gemiddelde wat aan groentes wordt gegeten in Nederland is slechts 127 gram.
Waar komt al die wijsheid nu vandaan? Nou, van Het Voedingscentrum: “Vanuit de overheid hebben wij een opdracht meegekregen: help consumenten bij het maken van gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuzes. Dat doen we door voorlichting direct op consumenten te richten én door professionals, die in bijvoorbeeld de zorg en welzijn werken, te voorzien van informatie.” Lees meer…
Lees hier->>> meer interessante artikelen over eten en drinken op deze website…
Waarom moeten we nou groente eten eigenlijk? Volgens het Voedingscentrum levert groente weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op chronische ziekten.
Top 10 meest gegeten groente in Nederland
(Leeftijdscategorie 19-69 jaar)
Bron: AGF.nl
1. Ui (7,1 gram per dag)
De herkomst van de plant is onzeker, maar waarschijnlijk stamt ze uit Midden-Azië hoewel daar nooit wilde exemplaren zijn aangetroffen. Uit geschriften van rond 3000 v.Chr. blijkt dat de ui voor het eerst in delen van Azië, in Iran en Afghanistan, werd verbouwd.
In deze periode kwam de ui ook voor in China en later ook in het oude India. Vanuit India is de ui naar Griekenland en Egypte gebracht. In decoraties en hiërogliefen van piramides komt de ui veelvuldig voor.
2. Tomaat (6,9 gram per dag)
Tomaten zijn afkomstig uit Meso-Amerika, waar de voorvaderen van de Inca’s en de Maya’s kleine varianten kweekten. Toen de Spanjaarden Mexico veroverden was de plant daar al ingeburgerd.
De Spaanse conquistadores stuurden planten met kleine gele vruchten, die in het Nahuatl, de taal van de Azteken xitomatl, werden genoemd, naar Spanje (het woord is verwant aan een ander Azteeks woord, namelijk xipotatl, de aardappel – vergelijk het Engelse potato en tomato).
3. Bloemkool (6 gram per dag)
De eerste betrouwbare vermelding van de plant komt voor in Kitab al-Filaha (‘Boek over de landbouw’) van de in Sevilla werkzame Arabische landbouwkundige Ibn al-‘Awwam (12e eeuw).
Ook de in Málaga geboren, en in Syrië werkzame farmacoloog, plantkundige en arts Ibn al-Baitar (1197-1248) beschreef de bloemkool. Zijn Duitse beroepsgenoot Joachim Camerarius de Jonge (1534-1598) nam een afbeelding op in zijn kruidboek. Sinds de zestiende eeuw wordt de groente in heel Europa verbouwd.
Zie hier de Top 10 grootste graan producerende landen 2010-2020.
4. Sperziebonen (5,5 gram per dag)
5. Worteltjes (5 gram per dag)
6. Broccoli (4,5 gram per dag)
Zie hier de top 10 populairste groenten in Duitsland 2021.
7. Komkommer (4,2 gram per dag)
8. IJsbergsla (3,4 gram per dag)
9. Witlof (3,3 gram per dag)
10. Groene sla (2,5 gram per dag)
Zie hier de top 10 meest gegeten fruit in Nederland.