Meest gegeten pizza in de wereld – Top 5

Meest gegeten Pizza in de wereld
Meest gegeten Pizza in de wereld

Meest gegeten Pizza in de wereld – Top 5

De pizza is van origine een Italiaans gerecht. Ze bestaat uit een bodem van deeg, de pizzabodem, met daarop bijvoorbeeld kaas, tomaten, olijven, champignons, groenten en vlees. Doorgaans worden pizza’s gebakken in een oven. Lees hier meer over de meest gegeten pizza in de wereld…


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over eten drinken op deze website…


Meest gegeten Pizza in de wereld – Top 5


Top 5 – Meest gegeten Pizza in de wereld – Top 5

De oorsprong van de pizza ligt in het Middellandse Zeegebied. In veel landen rond de Middellandse Zee bakt men al duizenden jaren ronde broden, die als borden dienden.

Na de emigratie van Italianen naar de Verenigde Staten gedurende de tweede helft van de negentiende eeuw is er in de Verenigde Staten een geheel eigen vorm van pizza ontstaan. Deze kenmerkt zich vooral door de veel dikkere bodem en het uitbundiger gebruik van meerdere ingrediënten.

De voortgaande contacten heen en weer sindsdien hebben er mogelijk toe bijgedragen dat de, van oorsprong summier belegde, Italiaanse pizza nu zo uitbundig is.

Tot in de jaren 60 van de twintigste eeuw was de pizza in Italië vaak niet veel meer dan een groot rechthoekig stuk deeg met meestal alleen wat tomatensaus en soms een restje kaas of ansjovis erop. Deze pizza kon je kopen op straathoeken in stalletjes en maakte men vers gebakken op grote platen. Hiervan sneden ze dan een rechthoekig stuk af om te verkopen aan passanten. Dit is een manier die op Sicilië nog steeds gebruikelijk is.


5. Pizza Salami

Valt ook niet zo veel over te melden. Een pizza met salami…


4. Knoflook focaccia brood

Focaccia is een Italiaans plat brood. Het komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua. De naam komt waarschijnlijk van het Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten.

De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dikker. De basis bestaat uit bloem met een hoog glutengehalte, olie, water, suiker, zout en gist.


Top 3 – Meest gegeten Pizza in de wereld – Top 5


3. Champignon pizza

Valt niet zo veel over te melden. Een pizza met champignons…


2. Pizza Hawaii

De pizza Hawaï of pizza Hawaii is een pizza met daarop (in ieder geval) tomatensaus, kaas, ham en ananas. Het is de ananas die deze pizza haar naam geeft, naar Hawaï, de Amerikaanse staat waar veel ananas wordt gekweekt.

De pizza Hawaï is in de jaren zestig van de twintigste eeuw bedacht door de naar Canada geëmigreerde Griek Sam Panopoulos. Samen met zijn twee broers had hij een restaurant in Chatham (Ontario). Mogelijk was hij hiertoe geïnspireerd door zijn ervaring met het bereiden van Chinese maaltijden waar zoete en zure smaken worden gecombineerd. Het experiment, met ananas uit blik op een pizza met ham, sloeg aan. De pizza is zo wereldwijd bekend geworden is te vinden op bijna alle menu’s van pizzeria’s.


1. Pizza Margarita

De pizza Margherita is een typisch Napolitaanse pizza. Ze heeft als ingrediënten tomaten, mozzarella, verse basilicum, zout en olijfolie. Samen met de andere twee Napolitaanse pizza’s, de pizza Marinara en de pizza Margherita extra valt de Margherita onder een keurmerk van de Europese Unie.

De pizza is later vernoemd naar de Italiaanse koningin Margaretha, echtgenote van koning Umberto I. Zij bezochten de stad in 1889 en de koningin wilde graag een lokale specialiteit eten. De kok Raffaele Esposito van pizzeria Brandi bakte daarop deze pizza. Het verhaal gaat dat de koningin bijzonder gecharmeerd was van de pizza omdat die de kleuren van de Italiaanse vlag had (groen, wit en rood). De koningin heeft Esposito daarom een bedankbrief geschreven.


Zie hier de Top 10 lekkerste kazen uit Italië.