Meest invloedrijke projecten van de laatste 50 jaar – Een top 10

Meest invloedrijke projecten
Meest invloedrijke projecten

Meest invloedrijke projecten van de laatste 50 jaar

In de afgelopen 50 jaar zijn er verschillende projecten geweest die ons leven op z’n kop gezet of van grote invloed zijn geweest op een bepaalde sector. Van technologie tot gezondheidszorg en entertainment, deze projecten hebben onze wereld fundamenteel veranderd.


Het Project Management Institute (PMI), een non-profit organisatie uit de Verenigde Staten, heeft deze lijst gemaakt. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over innovatie op deze website…


Top 10 – Meest invloedrijke projecten van de laatste 50 jaar


10. Svalbard Global Seed Vault

Ingang van de Svalbard Global Seed Vault

Diep in de sneeuwbergen van Noorwegen begraven, werdvinde de de Svalbard Seed Vault. Ook wel bekend onder als de Doomsday Vault. De kluis is gebouwd om de voedselvoorraad van de wereld te beschermen. Het is waarschijnlijk ’s werelds belangrijkste verzekeringspolis. In deze kluis liggen bijna 1 miljoen zaden die essentieel zijn voor onze de menselijke beschaving.


M-Pesa

M-Pesa

Aan het begin van de jaren 2000 waren financiële instellingen in Kenia schaars. Vele bewoners moesten het doen zonder bank. Daarom begonnen de prepaid tijdminuten van hun mobiele telefoons te gebruiken als een vorm van valuta. Ze ruilden minuten op telefoonkaarten voor geld, goederen en diensten. Dit aandacht van Vodafone die een kans zagen om een ​​mobiel geldoverdrachtplatform te bouwen met behulp van mobiele telefoons.


8. Live Aid

Live Aid
Live Aid

Het begon als een eenvoudige geldinzamelingsactie van muzikanten om geld te doneren aan de miljoenen mensen in hongersnood in Ethiopië. Het groeide uit tot een mega-evenement dat bekend werd als Live Aid. Het dient nu als voorbeeld voor vele voor fondsenwervende evenementen door beroemdheden.


Zie hier de top 10 grootverbruikers van chips 2021 (semiconductoren).


7. Prius

Toyota Prius
Toyota Prius

De Prius zorgde als eerste voor in massa geproduceerde, milieuvriendelijke auto’s in de 21e eeuw. Door het succes van de Prius zijn vele autofabrikanten ook gestart met het produceren van elektrische of hybride voertuigen. De Prius kende een moeilijke ontwikkeling, maar door vindingrijkheid en doorzettingsvermogen maakte de auto in 1997 een spectaculair en baanbrekend debuut.


6. Vrijgezellendag

Singles' Day
Singles’ Day

Singles’ Day begon als een alternatief voor Valentijnsdag onder studenten van de Nanjing University in 1990. Het is nu een traditie die we elk jaar vieren op 11 november. Omdat e-commercegigant Alibaba in 2009 op het idee insprong, is het echt groot geworden. Singles Day is nu de grootste e-commerce-dag ter wereld, met meer omzet dan Black Friday en Cyber ​​Monday samen.


Top 5 – Meest invloedrijke projecten van de laatste 50 jaar


5. Human gnome project

Human genome project
Human genome project

Het Human Genome Project is een internationaal wetenschappelijk onderzoeksproject uit 1988. Het heeft als doel om de structuur van het menselijke DNA volledig op te helderen. Het blijft ’s werelds grootste biologische samenwerkingsproject. Slechts drie jaar na de start verklaarde het projectteam dat het met succes het hele genoom had gesequenced. Het lag daarmee twee jaar voor op schema en ongeveer 300 miljoen dollar onder budget.


4. Euro

De uitrol van de euro op 1 januari 2002 verliep zonder al te veel problemen. Bijna 65 jaar na de Tweede Wereldoorlog in Europa was de euro de grootste valuta-omschakeling in de geschiedenis. De helft van de contante betalingen en 99 procent van de geldautomaten gingen schalden binnen vijf dagen om in de euro.


Top 3 – Meest invloedrijke projecten van de laatste 50 jaar


3. Intel 4004

Intel 4004
Intel 4004

De allereerste computer was groot genoeg om een ​​hele kamer te vullen. De voorloper van kleinere, sterkere, goedkopere microchips, de 4004, toonde aan dat het mogelijk was om alle computerverwerking op een klein stukje silicium te plaatsen.


2. Apollo 11

Dit project was een kleine stap voor de mens en een enorme sprong voor de mensheid. De wereld keek met ontzag en ongeloof toe op 20 juli 1969 toen Neil Armstrong de eerste man was die voet op de maan zette. Apollo 11 was een buitengewone prestatie in planning, coördinatie en techniek kenmerk in de menselijke geschiedenis.


1. World Wide Web

World Wide Web
Het World Wide Web is het project dat ons leven compleet heeft veranderd. In 1989 heeft het een revolutie teweeg gebracht in onze manier van leven, werken, denken en doen. Het democratiseerde informatie en het ontketende ongekende economische kansen en hervormde hele bedrijfssectoren. Het vormde nieuwe wereldwijde gemeenschappen, stroomlijnde informatie en voorzag ons van miljoenen schattige kattenvideo’s.