Meest voorkomende vogel in Nederland is de merel, de top 10
Vogels, we zien ze vliegen vandaag en morgen. Miljoenen kunnen we er vinden in ons landje en het meest te zien zijn de merels. Eigenlijk zou je ze alle tien wel moeten kennen, want het is toch ook een beetje de Nederlands trots en cultuur. Hier in ieder geval de top 10 meest voorkomende vogelsoorten in Nederland.
Lees hier ->>> meer interessante artikelen over de natuur en hier ->>> meer over vogels op deze website.
Top 10: Meest voorkomende vogel in Nederland is de merel
10. Wilde eend – minder dan 500.000
De lengte van de wilde eend is 51 tot 62 cm en de spanwijdte 91 tot 98 centimeter. Een volwassen eend weegt tussen de 700 en 1500 gram en wordt gemiddeld vijftien jaar oud. De oudst bekende wilde eend werd negenentwintig jaar.
9. Houtduif – minder dan 500.000
Deze houtduiven hebben een grijspaarse kop, grijze bovendelen en grijsroze borst. Ze hebben zwarte armpennen en een brede zwarte eindband op de staart. Ze hebben ook een witte vlek in de nek en een witte band op de vleugels, die goed zichtbaar zijn tijdens de vlucht. De houtduif heeft een korte, gele snavel met een rode basis en korte roze poten.
8. Fitis – ongeveer 500.000
De fitis en de tjiftjaf lijken erg op elkaar en zijn tweelingsoorten. Ze zijn te onderscheiden door de verschillende zang. Deze is bij de fitis muzikaal, vloeiend en aflopend, terwijl bij de tjiftjaf de zang bestaat uit het herhaaldelijk roepen van tjif-tjaf.
7. Winterkoning – ruim 500.000
De winterkoning is een klein gedrongen, zandbruin vogeltje van bijna tien centimeter met een opgewipt staartje. Zijn zang is helder, met vibrerende scherpe trillers en zijn lichaamslengte bedraagt 9 tot 10 cm.
6. Koolmees – ruim 500.000
Volwassen koolmezen zijn circa 14 centimeter groot, hebben een spanwijdte van 22,5-25,5 centimeter en een gewicht van gemiddeld 17 gram. De koolmees heeft een zwarte kruin, witte wangvlekken, een gele borst en daarop overlangs een zwarte band.
5. Tjiftjaf – ruim 500.000
De naam ontlenen de vogels aan hun zang,, die klinkt als tjif-tjaf. Ze zijn zeer beweeglijk en vertonen onrustig gedrag.
4. Vink – 600.000 tot 700.000
De vink, ook wel boekvink, botvink of charlotte genoemd, is een zangvogel. In de lage landen is hij de bekendste en meest frequent voorkomende vinkachtige. Zijn zang, waarvan de laatste tonen de “vinkenslag” wordt genoemd, kent vele dialecten.
3. Spreeuw – ruim 500.000
Het verenkleed is glanzend zwart met, vooral in de zon, een weerschijn van bronsgroen (kop en achterhoofd) en verschillende variaties purper. In de winter is het verenkleed duidelijker gespikkeld dan in de zomer. Behalve voor kenners is er eigenlijk nauwelijks onderscheid te maken tussen het mannetje en het vrouwtje.
2. Huismus – 500.000 tot 1.000.000
De huismus is 160 tot 165 mm lang en weegt 24 tot 39,5 gram. Het mannetje heeft een grijze kruin en grijze wangen, een zwarte keel en borst, een zwart masker met witte stip achter het oog, een witte streep over de vleugels en in het broedseizoen een zwarte snavel.
1. Merel – meer dan 1.000.000
De merel is een uitbundige zanger en zingt vaak vanaf een hoog punt, zoals een boomtop of dakrand. Het mannetje zingt vanaf februari, vooral ’s morgens en ’s avonds. De zang is een vol, aangenaam, melancholisch muzikaal lied met vele variaties, dat vaak eindigt in zachte, krassende geluiden.