Meest winstgevende bedrijven ter wereld 2018

0
Meest winstgevende bedrijven ter wereld 2018
Meest winstgevende bedrijven ter wereld 2018

Meest winstgevende bedrijven ter wereld 2018

De olie doet het nog steeds goed. Een Saudische staatsoliebedrijf was in 2018 met afstand het meest winstgevende bedrijf ter wereld met een nettowinst van 111 miljard dollar. Dit kunnen we opmaken uit een inventarisatie van kredietbureaus Moody’s en Fitch. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over het bedrijfsleven op deze website…


Meest winstgevende bedrijven ter wereld 2018
Meest winstgevende bedrijven ter wereld 2018

Meest winstgevende bedrijven ter wereld 20187. ExxonMobil 20,8 miljard dollar

ExxonMobil is een olieproducent en is ontstaan op 30 november 1999, door de fusie van Exxon en Mobil, maatschappijen die ieder op zich waren voortgekomen uit de opbraak van Standard Oil in 1911 na een antitrust proces. Exxon kwam voort uit Standard Oil of New Jersey en Mobil Oil uit Standard Oil of New York.

ExxonMobil is het moederbedrijf van de tankstations Exxon, Mobil en Esso rond de wereld. Het behoort tot de ‘Supermajor’ maatschappijen, de zes grootste staats-onafhankelijke oliemaatschappijen.


6. Shell – 23,4 miljard dollar

In 1907 gingen Koninklijke Olie en Shell Co. een zeer nauwe samenwerking aan, zonder echter volledig te fuseren. Koninklijke Olie kreeg een belang van 60% in de Koninklijke/Shell Groep. Het Britse Shell kreeg een belang van 40%.

De aandelen van de beide moedermaatschappijen werden nog altijd gescheiden verhandeld en het bedrijf had een bedrijfsstructuur met twee hoofdkantoren: een in Den Haag en een in Londen, maar het kantoor in Den Haag werd gezien als belangrijker.


5. JPMorgan Chase – 30,7 miljard dollar

De voorlopers van de bank dateren terug tot 1799. De bank is middels fusies en overnames een van de grootste Amerikaanse banken geworden. De bank dankt zijn naam aan de fusie tussen de banken JP Morgan en Chase Manhattan.

In 2008 nam het door de kredietcrisis in problemen geraakte banken Bear Stearns en Washington Mutual over. Tijdens de kredietcrisis ontving JP Morgan Chase 25 miljard dollar uit het reddingspakket van de regering.


4. Alphabet – 30,7 miljard dollar

Alphabet Inc. is sinds 2015 het moederbedrijf van Google en enkele andere technologiebedrijven.


3. Samsung – 35,1 miljard dollar

De Samsung Group is het grootste chaebol, een Zuid-Koreaanse variant van een conglomeraat, van Zuid-Korea en tevens een van de grootste elektronicabedrijven in de wereld. De Samsung Group werd opgericht op 1 maart 1938 te Daegu in Korea door Lee Byung-chull. Het bedrijf doet zaken in meer dan 58 landen en heeft wereldwijd meer dan 450.000 werknemers.


2. Apple – 59,5 miljard dollar

Op 10 februari 2015 werd Apple het eerste Amerikaanse bedrijf ooit dat bij het slot van de beursdag meer dan 700 miljard dollar waard is. Op 2 augustus 2018 passeerde Apple als eerste Amerikaanse bedrijf ooit een beurswaarde van 1 biljoen dollar.


1. Saudi-Aramco – 111,1 miljard dollar

Saudi Aramco is de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië. Het is tevens de grootste oliemaatschappij ter wereld in productie en reserves. Het bedrijf heeft een capaciteit van 10 miljoen vaten per dag en een bewezen reserve van 260 miljard vaten, of een kwart van de wereldreserves.


Geef een reactie