Meeste park per inwoner in Nederland: Amstelveen – De Top 10

0
Meeste park per inwoner in Nederland
Meeste park per inwoner in Nederland

Meeste park per inwoner in Nederland: Amstelveen – De Top 10

Amstelveen wint als het gaat om een aantal vierkante meters groen per inwoner. Dit heeft Holidu uitgezocht en dat is een zoekmachine voor vakanties. Lees meer…


Meeste park per inwoner in Nederland: Amstelveen – De Top 10


Amstelveen is de lijstaanvoerder als stad in Nederland, met meer dan 75.000 inwoners ,met de ‘meeste vitamine G(roen)’. Purmerend en Delft staan respectievelijk tweede en derde in deze lijst.


Parken in Amstelveen

Bankras/Kostverloren heuvel
Op deze oude vuilstorthoop zijn vele bijzondere bomen en struiken geplant zoals dennen, valse Christusdoorns en rododendrons.

Beneluxbaan
De midden- en zijbermen van deze drukke verkeersweg zijn bedekt met inheemse planten. Bij de aanleg, die vanaf 1963 in fasen is uitgevoerd, zijn vanaf de Kalfjeslaan tot aan de Westwijk de bermen met zand voor planten voedselarmer gemaakt.

Deze voedselarme omgeving is belangrijk om een bloemrijke berm te krijgen en te houden. De Beneluxbaan heeft dan ook nationale en internationale bekendheid. Planten die er groeien zijn onder andere hokjespeul, slangenkruid en gevlekte rietorchissen.

Broersepark
Het Broersepark is het oudste park van Amstelveen. In het park staan heesters en bomen uit de hele wereld (exoten). In de wat natuurlijke delen vindt u veel inheemse planten.

Burgemeester A. Colijnweg
Een berm met een ruig karakter waar grote moerasplanten samen met wilgenbomen en bramenstruiken groeien.

De Braak
Dit park is in 1939 ontwikkeld en daarmee het oudste heempark van Amstelveen. De grote centrale plas, ooit ontstaan bij een doorbraak van de dijk (huidige Amsterdamseweg) biedt een mooi uitzicht over het park.

Aan de oostzijde van het park ligt de Doorbraak. In De Braak vindt u de kwekerij. Hier worden planten gekweekt voor de heemparken.

De Groene Schakel
Waar oorspronkelijk de snelweg naar Rotterdam zou komen, is in 2003 een nieuw park ontwikkeld met waterlopen, gras en ruige bloemrijke bermen. Een vlonder ligt in de vijver. In deze vijver staan veel moerasplanten.


Zie hier de Top 10 duurste gemeenten om begraven te worden 2023 (en de goedkoopste)


De Ruyschlaan
Achter de Kruiskerk ligt het voormalige openluchttheater, ontworpen in 1945. Langs de aflopende helling staan veldesdoorns. De helling is nu een bloemenweide, die veel vlinders trekt.

Dr. Jac. P. Thijssepark
Op een natte veenweide is vanaf 1940 in stappen dit bijzondere heempark ontwikkeld. Met de gebogen paden en oevers is het een mooi park geworden: een afgewogen geheel van inheemse planten. U vindt hier kleine open ruimten die worden omgeven door dichtte begroeiing.

Samenstelling ranglijst Meeste park per inwoner in Nederland

Deze lijst van Holidu is gemaakt op basis van gegevens uit Open Street Maps. Daaruit is berekend hoeveel vierkante meter park ook de naam park verdiend binnen elke stad. De resultaten van de parken per stad zijn bij elkaar opgeteld en daaruit voortvloeiende vierkante meters zijn per inwoner berekend.


Lees hier – >>> meer over natuur op deze website…


Tabel: Top 10 Meeste park per inwoner in Nederland

1. Amstelveen 112,81 m² park per inwoner – 10,25 km² park in totaal
2. Purmerend 43,94 m² park per inwoner – 3,52 km² park in totaal
3. Delft 31,14 m² park per inwoner – 3,21 km² park in totaal
4. Zoetermeer 30,21 m² park per inwoner – 3,77 km² park in totaal
5. Arnhem 17,36 m² park per inwoner – 2,76 km² park in totaal
6. Schiedam 16,00 m² park per inwoner – 1,25 km² park in totaal
7. Alkmaar 14,95 m² park per inwoner – 1,42 km² park in totaal
8. Zwolle 14,43 m² park per inwoner – 1,82 km² park in totaal
9. Leiden 14,35 m² park per inwoner – 1,79 km² park in totaal
10. Den Haag 13,14 m² park per inwoner – 6,99 km² park in totaal


Zie hier de top 10 mooiste nationale parken ter wereld 2022


Geef een reactie