Mensen die het niet eens zijn met wetenschappers overschatten vaak hun eigen wetenschappelijke kennis

0
Mensen die het niet eens zijn met wetenschappers overschatten vaak hun eigen wetenschappelijke kennis
Mensen die het niet eens zijn met wetenschappers overschatten vaak hun eigen wetenschappelijke kennis

Mensen die het niet eens zijn met wetenschappers overschatten vaak hun eigen wetenschappelijke kennis

Onderzoekers ondervroegen duizenden Amerikanen over het COVID-19-vaccin, klimaatverandering en andere omstreden kwesties.

Ze ontdekten een verband tussen hoeveel mensen denken te weten en afwijking van de wetenschappelijke consensus. Mensen die het niet eens zijn met wetenschappers overschatten vaak hun eigen wetenschappelijke kennis. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over intelligentie op deze website…


 

Mensen die de wetenschappelijke consensus over onderwerpen als de werkzaamheid van vaccins, klimaatverandering of de oerknal betwisten, hebben de neiging hun eigen kennis van deze onderwerpen te overschatten.

De studie is gedaan door wetenschappers van Brown University, Portland State University en de University of Colorado Boulder.

Zij ondervroegen duizenden Amerikanen online. De vragen gingen over wetenschappelijke feiten en hun mening over acht betwiste onderwerpen, waaronder het COVID-19-vaccin.

De wetenschappers ontdekten dat respondenten die meer feitelijke vragen correct beantwoordden, meer geneigd waren om het eens te zijn met de wetenschappelijke consensus over de onderwerpen.

Aan de andere kant was de kans groter dat degenen die veel feitelijke vragen onjuist beantwoordden, maar dachten dat ze bepaalde onderwerpen goed begrepen, het niet eens waren met de wetenschappelijke consensus.

Velen die bijvoorbeeld in juli 2020 zeiden dat ze ‘absoluut geen vaccin wilden hebben’ beantwoordden vragen vaker foutief over hoe virussen zich verspreiden en hoe vaccins werken. Vervolgens dachten ze wel een ‘grondig begrip’ te hebben van hoe een COVID-19-vaccin werkt.


Eigen kennis kunnen beoordelen

Steven Sloman, een co-auteur en professor in cognitieve, taalkundige en psychologische wetenschappen bij Brown, zegt dat de bevindingen aantonen dat het al dan niet eens zijn met wetenschappers niet alleen afhangt van hoe goed ze de wetenschap begrijpen.

Het is ook hangt af van hoe goed ze hun eigen kennis kunnen beoordelen. Het onderzoek laat ook zien in hoeverre alternatieve feiten ingang hebben gevonden in veel gemeenschappen.

‘Het is een triest dat onze samenleving is teruggekeerd naar een tijdperk waarin het gevoel van veel mensen voor wat waar is meer wordt bepaald door de overtuigingen van de mensen om hen heen dan door het harde werk van wetenschappers die bewijs gebruiken om hun hypothesen te testen.’ aldus Sloman.

De slimmere mensen onder ons  kijken naar de wetenschappelijke consensus en proberen hun kennis bij te spijkeren. Helaas suggereert het onderzoek dat er een probleem kan zijn van ‘overscahatting van de eigen kennis’ die meer leren in de weg staat.

Het gevoel van [veel] mensen voor wat waar is, wordt ook meer en meer bepaald door de overtuigingen van de mensen om hen heen. Meer dan door het werk van wetenschappers die bewijs gebruiken om hun hypothesen te testen.


Zie hier de Top 100 beste tools om te leren 2022.


Wat te doen?

Light vertelt dat mensen die het niet eens zijn met de meerderheid van de wetenschappers over controversiële onderwerpen, eerst alles moeten begrijpen wat ze niet weten over deze onderwerpen.

Dit voordat ze waarschijnlijk ontvankelijk worden voor educatieve interventies die hun financiële welzijn en bijvoorbeeld persoonlijke gezondheid kunnen verbeteren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vertelt hij: ‘Niemand vindt het leuk om te horen dat ze onwetend zijn.’

‘Het gebruik van de krachtige invloed van gemeenschapsleiders zoals burgemeesters en kerkleiders kan ook helpen’, vertelt Light.

Als gerespecteerde leden van de gemeenschap een bepaald gedrag modelleren, legt hij uit, is de kans groter dat hun medegemeenschapsleden hetzelfde doen. ‘Mensen hebben de neiging om te doen wat hun gemeenschap van hen verwacht’, aldus Light.


Bron en meer informatie: Nicholas Light, Philip M. Fernbach, Nathaniel Rabb, Mugur V. Geana en Steven A. Sloman: Knowledge overconfidence is associated with anti-consensus views on controversial scientific issues in Science Advances, 20 juli 2022, Volume 8, Issue 29, DOI: 10.1126/sciadv.abo0038.


Zie hier 14 geweldige studiegewoonten.


Geef een reactie