Mensen worden blij van diepgaande gesprekken met vreemden

0
Mensen worden blij van diepgaande gesprekken met vreemden
Mensen worden blij van diepgaande gesprekken met vreemden

Mensen worden blij van diepgaande gesprekken met vreemden

Wij mensen hebben baat bij diepgaande en zinvolle gesprekken. We houden het vaak bij een snel praatje met vreemden omdat we onderschatten hoeveel anderen geïnteresseerd zijn in ons leven en ten onrechte geloven dat diepgaande gesprekken ongemakkelijker en minder plezierig zullen zijn. Lees meer over het onderzoek wat te lezen is gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology.


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Mensen worden blij van diepgaande gesprekken met vreemden


Op zinvolle manier contact maken met anderen maakt mensen meestal gelukkiger, en toch lijken mensen ook terughoudend om een ​​dieper en zinvoller gesprek aan te gaan. Als contact met anderen op diepe en zinvolle manieren het welzijn verhoogt, waarom doen mensen het dan niet vaker?


Voor meer geluk in het leven zie: Twaalf wetenschappelijk onderbouwde stappen naar geluk.


De onderzoekers ontdekten dat zowel diepe als oppervlakkige gesprekken minder ongemakkelijk aanvoelden als gedacht door de deelnemers. De gesprekken leidden tot grotere gevoelens van verbondenheid en plezier dan de deelnemers hadden verwacht. Dit effect was meestal sterker bij diepgaande gesprekken.

Deelnemers die de diepgravende vragen bespraken, overschatten hoe ongemakkelijk het gesprek zou zijn. In ieder geval veel meer dan degenen die oppervlakkige vragen bespraken. Diepe gesprekken waren ook leuker en leidden tot een sterker gevoel van verbondenheid.


Wil je meer weten over socialisatie? Zie de 21 belangrijkste sociologen aller tijden.


In één experiment verwachtten deelnemers die een diepgravend gesprek hadden met de ene partner en een oppervlakkig gesprek met een andere partner, aanvankelijk de voorkeur te geven aan het oppervlakkige gesprek. Achteraf bleken ze toch meer het diepgravende gesprek meer te waarderen nadat ze beide gesprekken hadden gehad.


Bron en meer informatie: Overly Shallow? Miscalibrated Expectations Create a Barrier to Deeper Conversation: Michael Kardas, PhD, Northwestern University, Amit Kumar, PhD, Universiteit van Texas in Austin en Nicholas Epley, PhD, Universiteit van Chicago, 30 september 2021, Journal of Personality and Social Psychology.


Geef een reactie