Middagdutje goed voor geheugen zegt onderzoek

Middagdutje goed voor geheugen zegt onderzoek
Middagdutje goed voor geheugen zegt onderzoek

Middagdutje goed voor geheugen

Regelmatig een middagdutje doen zorgt voor een betere mentale prestaties. Dit kunnen we opmaken uit een onderzoek gepubliceerd in het online tijdschrift General Psychiatry. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over je hersenen op deze website.


Middagdutje goed voor geheugen

Tot nu toe gepubliceerd onderzoek geeft geen consensus bereikt over de vraag of middagdutjes kunnen helpen om cognitieve achteruitgang en dementie bij oudere mensen te voorkomen. Wat we wel weten is dat naarmate je ouder wordt, je slaappatroon verandert. Middagslaapjes komen ook op oudere leeftijd vaker voor.

Zo’n dutje lijkt verband te houden met een beter gevoel voor je ruimtelijke omgeving, je verbale kwaliteiten en je geheugen. De onderzoekers hebben de invloed van middagdutjes onderzocht bij 2214 gezonde mensen van minstens 60 jaar.

In totaal deden 1534 een normaal middagdutje, terwijl 680 dat niet deden. Alle deelnemers ondergingen een reeks gezondheidscontroles en cognitieve beoordelingen. Zo deden ze bijvoorbeeld het Mini Mental State Exam (MMSE) om ter controle op dementie.

Slapen en dutjes doen

De gemiddelde slaapduur ’s nachts was in beide groepen ongeveer 6,5 uur. Middagslaapjes werden gedefinieerd als een periode van ten minste vijf opeenvolgende minuten slaap, maar niet meer dan 2 uur en wel na de lunch. De deelnemers is gevraagd hoe vaak ze een dutje tijdens de week deden. Dit varieerde van eens per week tot elke dag.


Logisch toch? Hoger opgeleide mensen met dementie minder kans op detectie.


De tests voor dementie omvatten 30 items die verschillende aspecten van cognitief vermogen. Denk aan waaronder visuospatiale vaardigheden, geheugen, aandachtsspanne, probleemoplossing, ruimtelijk bewustzijn en verbale kwaliteiten.

De MMSE cognitieve prestatiescores waren significant hoger onder de de dames en heren die een dutje deden. En er waren significante verschillen in ruimtelijk bewustzijn, verbale kwaliteiten en geheugen.

De oorzaak en het verband…

Dit is een observatieonderzoek en kan daarom geen oorzaak vaststellen. En er was geen informatie over de duur of het moment van de dutjes, wat belangrijk kan zijn. Maar er zijn enkele mogelijke verklaringen voor de gevonden waarnemingen, zeggen de onderzoekers.

Slaap reguleert de immuunrespons van ons lichaam. Een dutjes is misschien een geëvolueerde reactie op een beter herstel van ons immuunsysteem. Wist je dat tuinieren zorgt voor beter immuunsysteem?


Bron en meer informatie: Han Cai, Ning Su, Wei Li, Xia Li, Shifu Xiao en Lin Sun: Afternoon napping linked to better mental agility in General Psychiatry, 2021; 34 (1): e100361 DOI: 10.1136/gpsych-2020-100361.