Miljoen Nederlanders depressief: hoe is het mogelijk?

0
Miljoen Nederlanders depressief
Miljoen Nederlanders depressief

Miljoen Nederlanders depressief: hoe is het mogelijk?
Kijk, dat is nog eens goed nieuws voor de antidepressiva maffia. Eén miljoen Nederlanders in een depressie bekent heel veel gelukspilletjes. Kom maar door met die aandelen van de betere pillendraaiers! Gelukkig zijn het wel mensen die zichzelf als depressief benoemden en dus niet door de professionals zijn gediagnosticeerd. Wil je depressief worden of zijn? Stop dan met leren na de basisschool. Hier meer info over de cijfers en hoe je weer vrolijk kan worden.

Miljoen Nederlanders depressief
Miljoen Nederlanders depressief

Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen, bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!

Miljoen Nederlanders depressief: hoe is het mogelijk?

Acht procent van de Nederlanders heeft wel eens depressieve klachten, maar het is niet zo dat men dan massaal naar de huisarts op de psychiater holt om een gesprek en wat vrolijkheidssnoepjes. Bij de dames gaat het om negen procent en bij de heren heeft zes procent het bolletje depressie ingekleurd. Dit heeft het Centraal Bureau voor Statistieken voor ons uitgezocht.

De definitie van een depressie volgens het CBS
De gegevens komen uit de Gezondheidsenquête van het CBS. Het gaat om het antwoord op de volgende enquêtevraag: “Wilt u van de volgende langdurige ziekten en aandoeningen aangeven of u die heeft of in de afgelopen 12 maanden heeft gehad?” Men kan kiezen uit een lijstje aandoeningen waaronder “Depressie”. Er is niet gevraagd of er een arts bij is geweest die de depressie ook zo benoemd heeft. Deze Gezondheidsenquête wordt gehouden onder de niet-institutionele bevolking. En zo komen we aan één miljoen Nederlanders depressief.


Zie hier: Tien tips: hoe overleef je de herfst op een prettige manier?


Basisonderwijs: vijf keer depressiever dan de gestudeerden
Van de Nederlanders van 25 jaar of ouder met minimaal een HBO-master zegt drie procent het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad. Van de mensen met alleen basisonderwijs is dat vijf keer zo veel. Ook krijgen laagopgeleiden vaker antidepressiva voorgeschreven.

Tabel: Leeftijd en depressie in %

12-15 jaar Leeftijd 0.7
16-19 jaar Leeftijd 6.5
20-29 jaar Leeftijd 7
30-39 jaar Leeftijd 7.8
40-49 jaar Leeftijd 10
50-54 jaar Leeftijd 9.8
55-64 jaar Leeftijd 8.2
65-74 jaar Leeftijd 5.7
75 jaar of ouder Leeftijd 7

Basisonderwijs: vijf keer depressiever dan de gestudeerden
Van de Nederlanders van 25 jaar en ouder met minimaal een HBO-master zegt maar drie procent het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad. Mensen met alleen basisonderwijs doen dat een factor vijf meer en zij krijgen ook de meeste antidepressiva voorgeschreven.

Tabel: Depressiviteit naar opleidingsniveau in %

Basisonderwijs 15
Vmbo; avo onderbouw; mbo 1 9.1
Mbo 2;3;4; havo; vwo 8.3
Hbo-; wo-bachelor 5.6
Hbo-; wo-master; doctor 3.3

Geef een reactie