Mindfulness kan je egoïstisch maken zegt onderzoek

0
Mindfulness kan je egoïstisch maken zegt onderzoek
Mindfulness kan je egoïstisch maken zegt onderzoek

Mindfulness kan je egoïstisch maken

Aan Mindfulness is heel veel geld te verdienen. Het levert jaarlijks miljarden dollars op aan cursussen, boeken, apps en van alles en nog wat. De populariteit van mindfulness blijft maar groeien. Aan mindfulness is heel veel geld te verdienen. Het levert jaarlijks miljarden dollars op aan cursussen, boeken, apps en van alles en nog wat. De populariteit van Mindfulness blijft maar groeien.


Lees hier ->>> meer over gezond op deze website…


Mindfulness en meditatie linken we aan het verminderen van stress en angst, terwijl het emotioneel welzijn zou verbeteren. Veel studies ondersteunen deze voordelen. Maar hoe beïnvloedt mindfulness het menselijk gedrag dat mogelijk andere mensen kan helpen of ten goede kan komen, het zogenaamde pro-sociaal gedrag? Nu gaat het in dit onderzoek eens niet om de persoonlijke effecten, maar om de sociale effecten.


Mindfulness kan je egoïstisch maken


Het is toch niet allemaal zo positief gesteld met mindfulness. ‘Mindfulness kan je egoïstisch maken’, zegt Michael Poulin, PhD, universitair hoofddocent psychologie van de Universiteit van Buffalo College of Arts and Sciences en de hoofdauteur van het artikel. ‘Mindfulness verbeterde pro-sociaal gedrag voor mensen die zichzelf eerder als meer onderling afhankelijk beschouwen. Maar voor mensen die zichzelf eerder als onafhankelijker beschouwen, verminderde mindfulness het pro-sociaal gedrag.’

Poulin zegt dat onafhankelijke versus onderling afhankelijke denkwijzen een overkoepelend thema vormen in de sociale psychologie. Sommige mensen denken in enkelvoudige of onafhankelijke termen over zichzelf: ‘Ik doe dit.’ Terwijl anderen over zichzelf denken in meervoudige of onderling afhankelijke termen: ‘Wij doen dit.’

Bovenop deze perspectieven zijn er ook culturele verschillen. Mensen in westerse landen beschouwen zichzelf het vaakst als onafhankelijk. Dit terwijl mensen in Oost-Aziatische landen zichzelf vaker zien als onderling afhankelijk.

De mindfulness-praktijken zijn ontstaan ​​in Oost-Aziatische landen, en Poulin speculeert dat mindfulness in die context duidelijker pro-sociaal kan zijn. Mindfulness beoefenen in westerse landen verwijdert die context.

De experimenten

Ze gebruikten een serie van twee experimenten voor hun studie. Eerst maten ze de niveaus van onafhankelijkheid versus onderlinge afhankelijkheid van 366 deelnemers. Dit voordat ze de controlegroep mindfulness-instructies of een oefening om gedachten afdwalen te geven.

Voordat ze vertrokken, kregen de deelnemers te horen over mogelijkheden voor vrijwilligers om enveloppen te vullen voor een liefdadigheidsorganisatie. In dit experiment leidde mindfulness tot verminderd pro-sociaal gedrag bij degenen die de neiging hadden om onafhankelijk te zijn.

In het volgende experiment deden 325 deelnemers aangemoedigd, om in plaats van een eigenschap eenvoudigweg te meten, een korte maar effectieve oefening die de neiging heeft om mensen aan zichzelf te laten denken in onafhankelijke of onderling afhankelijke termen.

De mindfulness-training en controleprocedures waren hetzelfde als bij het eerste experiment. Echter, in dit geval werd de deelnemers achteraf gevraagd of ze zich wilden aanmelden om online te chatten met potentiële donateurs om geld in te zamelen voor een liefdadigheidsorganisatie.

Mindfulness zorgde ervoor dat degenen die gesteld zijn op onafhankelijkheid 33% minder geneigd waren om vrijwilligerswerk te doen. Het leidde ook tot een toename van 40% in de kans om vrijwilligerswerk te doen bij dezelfde organisatie onder degenen die van de onderlinge afhankelijkheid zijn.


Bron: University Buffalo. “Mindfulness can make you selfish: A pioneering new study examines the social effects of mindfulness.” ScienceDaily. ScienceDaily, 14 April 2021. www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210414100147.htm