, , ,

Minst vatbaar voor populisme in Europa zijn de Duitsers

Minst vatbaar voor populisme in Europa zijn de Duitsers

Minst vatbaar voor populisme zijn de Duitsers

Volgens nieuw onderzoek van het Britse onderzoeksbureau YouGov is Duitsland verreweg het minst gevoelig voor populisme. Uit deze enquête blijkt dat ongeveer 18 procent van de Duitsers open staat voor de populistische politieke boodschap. Dit is aanzienlijk lager dan in het Verenigd Koninkrijk en Italië, waar iets minder dan de helft van de bevolking een zwak heeft voor populistische politici. Lees meer, ook over ons…

Minst vatbaar voor populisme in Europa zijn de Duitsers

Minst vatbaar voor populisme in Europa zijn de Duitsers

Minst vatbaar voor populisme zijn de Duitsers

De studie beoordeelde populisme onder de bevolking door de deelnemers uit de verschillende landen een aantal overtuigingen voor te leggen. Dit waren onder andere een afwijzing van de Europese Unie, bedenkingen over immigratie, een kritische kijk op de huidige interpretatie van de mensenrechten en een voorkeur voor het buitenlands beleid dat sterk is gebaseerd op nationale belangen.

Nog wat getallen… In Frankrijk neigt wel 63 procent naar populisme. De Roemenen maken het helemaal bont. Daar heeft het populisme de meeste sympathie met 82 procent. De Roemenen worden op de voet gevolgd door Polen met 78 procent. Nederland staat op 55 procent. Uit het onderzoek blijkt dat oudere Duitsers meer sympathiseren met populistische partijen zoals de extreem-rechtse Alternative für Deutschland (AfD) dan jongere kiezers.

Is populisme iets voor domoren en mannen (of is dat hetzelfde…)?

Het onderzoek toonde ook aan dat de mensen die wat minder onderwijs hebben genoten veel vaker populistische opvattingen ondersteunen dan mensen die wat meer hebben geleerd na de lagere school. Populisme slaat ook meer aan bij de Duitse mannen. De verhouding man – vrouw aangaande populisme is 65 procent tegenover 35 procent.

“Terwijl in andere Europese landen, vooral in Frankrijk, we een sterke hang naar autoritair populisme zien, is Duitsland is het meest bestand tegen deze ontwikkeling.” vertelde Joe Twyman, onderzoeksleider bij YouGov Die Welt. “Spanje heeft ook een laag niveau aangaande populistische gevoelens en dat is misschien uit de recente geschiedenis van beide landen te verklaren.” De Duitsers moesten het in jaren ’40 van de vorige eeuw doen met Adolf Hitler en de Spanjaarden hadden van 1939 tot 1973 te maken met de rechtse dictator Franco.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie