Mooiste Britse kunstwerken volgens de Britten zelf – De top 10

Mooiste Britse kunstwerken volgens de Britten zelf
Mooiste Britse kunstwerken volgens de Britten zelf

Mooiste Britse kunstwerken volgens de Britten zelf

Een onderzoek door de National Art Audit laat zien wat de Britten mooi vinden. Het gaat van 18e-eeuwse grootmeesters tot Street Art van vandaag de dag. Ze variëren in stijl en onderwerp maar ze hebben zeker gemeenschappelijke kenmerken. Denk aan romantiek, het echte Britse, het platteland en de nostalgie. Het zijn dezelfde ideeën die in een andere vorm worden gepresenteerd.


Lees hier ->>> meer over kunst en hier- >>> meer over Groot-Brittannië op deze website.


Top 10 – Mooiste Britse kunstwerken volgens de Britten zelf


10. Mares and Foals (ca. 1765) – George Stubbs

Mares and Foals (ca. 1765) - George Stubbs
Mares and Foals (ca. 1765) – George Stubbs

Deze schilder was één van de vele kunstenaars die door aristocratische beschermheren werden gesteund. Daarom zijn er in dit werk, gemaakt rond 1765, paarden te zien. De ultieme hobby van de Britse hogere klassen.

Het werk is te vinden in de collectie van de Tate en toont Stubbs’ vaardigheid in het vastleggen van de anatomische details van de dieren. Elke spier en pees wordt door hem gevangen met dezelfde vaardigheid die Michaelangelo eeuwen eerder toonde.


9. Dark Side of the Moon (1973) – Hipgnosis and George Hardie

Dark Side of the Moon (1973) - Hipgnosis and George Hardie
Dark Side of the Moon (1973) – Hipgnosis and George Hardie

Pink Floyd’s Dark Side Of The Moon is een andere albumhoes die iconisch is. Hoewel het volledig modern aandoet, weerspiegelt dit beeld de tijd dat het werd gemaakt in 1973. Het is een breuk met het verleden omdat het de naam van de band, de albumtitel of een afbeelding van de groep niet bevatte.

Het weerspiegelt ook het feit dat dit het decennium is van wetenschap, technologie en de ontluikende ruimterace. Het is ook een enigszins hallucinerend in een tijdperk waarin drugs wijdverspreid raken.


8. Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)

Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band
Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band

John Lennon wilde eigenlijk Adolf Hitler op deze albumhoes. Dat is hem niet toegestaan. Dit is een voorbeeld van de nieuwe kunstvorm, Pop Art. De albumhoes is gemaakt in 1967 door Peter Blake en Jann Haworth.


Zie hier de top 50 slechtste plaatsen om in te wonen in het Verenigd Koninkrijk 2022.


7. The Lady of Shalott (1888) – John William Waterhouse

The Lady of Shalott (1888) - John William Waterhouse
The Lady of Shalott (1888) – John William Waterhouse

Dit meesterwerk is geïnspireerd door de Prerafaëlieten en is gebaseerd op beelden uit de middeleeuwse periode. Het is nostalgisch en romantisch, twee dingen zaken die door de Britten geleifd worden. Het is ook mooi en levendig, wat typerend is voor de schilderstijl van Waterhouse en zijn tijdgenoten.

Het schilderij, nu in de Tate-collectie, is gebaseerd op The Lady of Shalott, een ballade van de Engelse dichter Alfred, Lord Tennyson, en vertelt het verhaal van een meisje dat onbeantwoorde liefde verdraagt ​​na het zien van Sir Lancelot. Ze vaart haar dood tegemoet, met een gebroken hart.


6. Going to the Match (1953) – LS Lowry

Going to the Match (1953) - LS Lowry
Going to the Match (1953) – LS Lowry

Naar het voetballen gaan is zo waardevol omdat het een ander inzicht in het Britse leven biedt, dat van het noordelijke, industriële stadsleven. In Centre in Salford, de geboortestad van de kunstenaar, draait alles om de gemeenschap.

Het laat zien dat mensen bij elkaar komen en het laat zien dat ze samenkomen om te sporten, in dit geval voor een voetbalwedstrijd. Het onthult een waarheid over het industriële landschap en het leven in de arbeidersklasse die niet alleen somber of grimmig.


Top 5 – Mooiste Britse kunstwerken volgens de Britten zelf


5. The Angel of the North (1998) – Antony Gormley

The Angel of the North (1998) - Antony Gormley
The Angel of the North (1998) – Antony Gormley

Toen Antony Gormley deze sculptuur van 200 ton aan de horizon van Gateshead creëerde, zorgde hij ervoor dat de vleugels enigszins gekanteld waren. Hij wilde dat de figuur, die van staal was gemaakt, het industriële erfgoed van het gebied weerspiegelde.


4. The Fighting Temeraire – JMW Turner

The Fighting Temeraire (1839) - J.M.W. Turner
The Fighting Temeraire (1839) – J.M.W. Turner

JMW Turner’s The Fighting Temeraire hangt in de National Gallery. De HMS Temeraire hielp bij het winnen van de Slag bij Trafalgar in 1805. Op het schilderij is te zien is dat ze als schroot wordt weggevoerd.

Het is episch en historisch, met een zonsondergang, een schip, de zee, alle zaken die de grote zeevarende macht belichaamden. Het is ook romantisch en sfeervol, dus het is geen verrassing dat dit een beeld is waar veel Britten van houden.

Zie hier ->>> meer beroemde kunstwerken van JMW Turner op deze website.


Top 3 – Mooiste Britse kunstwerken volgens de Britten zelf


3. The Singing Butler (1992) – Jack Vettriano

The Singing Butler (1992) - Jack Vettriano
The Singing Butler (1992) – Jack Vettriano

Dit is nu de meest populaire kunstafdruk in Groot-Brittannië. Het is overigens ook een kunstwerk dat de meeste kunstcritici haten.

Technisch gezien is het niet het beste schilderij, maar het is geliefd bij miljoenen mensen. Waarom? Omdat het veel elementen heeft om van houden te houden. Denk aan romantiek en excentriciteit en ook is het geschilderd in een toegankelijke, realistische stijl.


2. The Hay Wain (1821) – John Constable

The Hay Wain (1821) – John Constable
The Hay Wain (1821) – John Constable

Deze klassieker toont de andere kant van Groot-Brittannië. De landelijke idylle die is aangetast door de industriële revolutie. Het schilderij, te vinden in de National Gallery, is onderscheidend voor het oog voor detail.

Elke rimpel op de rivier en elk blad aan de boom is perfect. Het is ook een belangrijke momentopname van het werkende leven op het platteland. Aan de linkerkant is Willy Lott’s Cottage te zien, bewoond door landarbeider William Lott, die nog steeds overeind staat in Flatford, Suffolk.

Zie hier ->>> de 10 beroemdste schilderijen van John Constable op deze website.


1. Balloon Girl (2004) – Banksy

Balloon Girl - Banksy
Balloon Girl – Banksy

Banksy doet ook wat kunstenaars al eeuwen doen en gebruikt mensen als iconen. Hier zoals het kleine meisje op deze muurschildering uit 2002. Ze symboliseert onschuld en hoop en de wegvliegende ballon is een aangrijpend beeld van het verdwijnen van hoop. De politieke boodschappen in zijn werk maken ze betekenisvol voor een breed publiek.

Zie hier ->>> meer beroemde kunstwerken van Banksy op deze website.