Mooiste bruggen ter wereld (bijna 20)

0
Beroemdste brug ter wereld is de Golden Gate Bridge in San Francisco
Golden Gate Bridge in San Francisco

Mooiste bruggen ter wereld

Dit is werkelijk waar de hogeschool qua architectuur waar het gaat om bruggen. Om het nationalisme enigszins aan te wakkeren staan er ook drie bijzondere en mooie Nederlandse bruggen in deze lijst. Mis je er één, geef dit dan svp even door.  Kijk en lees meer…


Lees hier ->>> meer over architectuur en hier ->>> meer over bruggen op deze website.


Mooiste bruggen ter wereld


Puente de la Mujer (Buenos Aires, Argentinaë)

Puente de la Mujer
Puente de la Mujer

De Puente de la Mujer (Spaans voor “Vrouwenbrug”) is een voetgangersbrug in Buenos Aires, Argentinië. De brug is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. De bouw werd gestart in 1998 en werd geopend in 2001. De brug is 170 meter lang en 6.20 meter breed. De kosten voor de bouw waren $ 6.000.000. De brug kreeg de naam Brug van de Vrouw, omdat de brug leidt naar een wijk waarin de straten vrouwennamen dragen.


Nesciobrug (Amsterdam, Nederland)

Nesciobrug
Nesciobrug

De Nesciobrug is vernoemd naar de Nederlandse schrijver Nescio, is een gebogen hang-tuibrug en een van de langste fiets- en voetgangersbruggen van Nederland. De totale lengte van de brug is 780 meter.


Zie hier de Top 10 langste bruggen ter wereld.


Ponte di Rialto / Rialto Brug (Venetië, Italië)

Rialto Brug
Rialto Brug

De Rialtobrug is een brug in de Italiaanse stad Venetië over het Canal Grande, de levensader van Venetië. Het is de oudste en bekendste van de vier bruggen over het Canal Grande.

Voor de huidige brug, voltooid in 1591, waren er meerdere bruggen die op deze plaats het Canal Grande overspanden. De eerste brug, een vlotbrug, werd gebouwd in 1181 door Niccolò Barattieri.


Zubizuri (Bilbao, Spanje)

Zubizuri
Zubizuri

De Zubizuri is een voetgangersbrug in Bilbao (Zubizuri betekent “Witte Brug” in het Baskisch). De brug wordt ook wel Campo Volantin Bridge of Puente del Campo Volantin genoemd.

De brug werd gebouwd tussen 1994 en 1997 naar een ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava. De brug overspant de Nervión.


Manhattan Bridge (New York City, VS)

Manhattan Bridge
Manhattan Bridge

De Manhattan Bridge is een hangbrug die de East River in New York overspant. De brug verbindt Manhattan met Brooklyn, evenals de Brooklyn Bridge. De brug is ontworpen door de Poolse brugontwerper Ralph Modjeski en werd geopend op 31 december 1909.


Sheikh Zayed Brug (Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten)

Sheikh Zayed Brug
Sheikh Zayed Brug

Verbind twee stadsdelen van het emiraat Abu Dhabi


Kettingbrug (Boedapest, Hongarije)

Kettingbrug
Kettingbrug

De Kettingbrug (Hongaars: Széchenyi lánchíd) is de oudste brug over de Donau in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Ze is de vijfde brug, als men stroomafwaarts gaat. De 330 meter lange en 15,8 meter brede brug bevindt zich tussen het Adam Clarkplein (Clark Ádám tér) in Boeda en het Stefan Széchenyiplein (Széchenyi István tér) in Pest en dateert uit 1849.


Golden Gate Bridge (San Francisco, VS)

Beroemdste brug ter wereld is de Golden Gate Bridge in San Francisco
Golden Gate Bridge in San Francisco

De Golden Gate Bridge is een hangbrug over de zeestraat Golden Gate, de opening van de Baai van San Francisco in de Stille Oceaan. De brug maakt deel uit van zowel U.S. Route 101 als de California State Route 1 en verbindt het Schiereiland van San Francisco met Marin County ten noorden van de metropool San Francisco.

De Golden Gate Bridge is een van de meest herkenbare symbolen van San Francisco en de staat Californië. De American Society of Civil Engineers verklaarde de brug een van de zeven moderne wereldwonderen.


Helix Brug
Helix Brug

Erasmusbrug (Rotterdam)

Erasmusbrug
Erasmusbrug

De Erasmusbrug is naast de Willemsbrug de tweede brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam in de Haven van Rotterdam en is vernoemd naar de Nederlandse priester en humanist Erasmus. De brug verbindt de wijk Kop van Zuid met het centrum aan de noordzijde van de rivier.

De Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel (UNStudio) en opgeleverd in 1996. De 284 meter lange tuibrug heeft een 139 meter hoge geknikte asymmetrische stalen pyloon.Hieraan dankt de brug de bijnaam “De Zwaan”. Tussen de Kop van Zuid en de pyloon is er een 89 meter lange basculebrug voor schepen die niet onder de tuibrug door kunnen. Deze basculebrug is de grootste en zwaarste basculebrug in West-Europa.


Juscelino Kubitschek Bridge
Juscelino Kubitschek Bridge

Viaduct van Millau
Viaduct van Millau

Het viaduct van Millau is een meervoudige tuiconstructie over de rivier de Tarn, in de gemeentes Millau en Creissels in het departement Aveyron in Frankrijk. Het viaduct, op 14 december 2004 geopend door de toenmalige president Jacques Chirac, is de hoogste brug ter wereld (in constructiehoogte, d.w.z. de hoogte van de brugpijlers).


Karelsbrug (Praag, Tsjechië)

Karelsbrug
Karelsbrug

De Karelsbrug is een beroemde brug over de Vltava (Moldau) in Praag. De brug ligt in het district Praag 1 en verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana.

In 1357, op 9 juli, om 5.31 uur, legde koning Karel IV de eerste steen. Dat tijdstip komt overeen met het numerologische palindroom 135797531. De vorige brug, de Judithbrug uit de 12de eeuw, was in 1342 ingestort. Tot 1841 was de Karelsbrug de belangrijkste verbinding tussen de Oude Stad en de Praagse burcht. Oorspronkelijk heette de brug de Stenen Brug (Kamenný most), maar in 1870 werd dat Karelsbrug.


Brooklyn Bridge (New York City, VS)

Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridge

De in 1883 gebouwde Brooklyn Bridge is een hangbrug in New York en gaat over de East River en verbindt Brooklyn met Lower Manhattan, evenals de Manhattan Bridge. De architecten waren John en Washington Roebling, vader en zoon, zij wilden de mooiste brug ter wereld creëren. De vrouw van Washington maakte de brug uiteindelijk af.

De brug is 1825 meter lang, en de grootste overspanning is 486 meter. Daardoor had de brug tot de bouw van de Williamsburg bridge in 1903 de langste overspanning ter wereld. In 2008 was het de 64e hangbrug ter wereld qua overspanning.


Khaju Brug (Isfahan, Iran)

Khaju Bridge (Isfahan, Iran)
Khaju Brug

Pythonbrug (Amsterdam)

De Pythonbrug
De Pythonbrug

De Pythonbrug of Hoge Brug en is gespannen over het Spoorwegbassin in het Oostelijk Havengebied en verbindt de Panamakade op het schiereiland Sporenburg met de Stuurmankade op het Borneo-eiland. De brug werd in 2001 opgeleverd.

De naam verwijst naar de opvallende golvende vorm, als een voortbewegende python. De brug werd aanvankelijk ook wel Anaconda-, Salamander of Dinosaurusbrug genoemd. De felrode brug is ongeveer 90 meter lang en ontworpen door Adriaan Geuze van het architectenbureau West 8 dat ook woningen in de buurt heeft ontworpen.

De stalen brug met houten plankiers steunend op beton is alleen geschikt voor voetgangers (fietsers alleen met de fiets aan de hand).


Tower Bridge (Londen, Engeland)

Tower Bridge
Tower Bridge

De Tower Bridge is een in 1894 voltooide brug over de rivier de Theems in Londen en tegenwoordig een toeristische attractie. Hij ligt naast de Tower of London, waaraan hij ook zijn naam dankt. Het deel tussen de twee torens is een basculebrug die voor de scheepvaart geopend kan worden.

Twee hangbruggen verbinden het centrale deel met de oevers. Twee loopbruggen, 44 meter boven het water, verbinden de torens met elkaar en geven een tegenkracht aan de hangbruggen. Sinds 10 november 2014 is een deel van de vloer van een van de hangbruggen over een lengte van 11 meter vervangen door glazen panelen van 7,5 cm dik.


Henderson Waves (Singapore)

Henderson Waves
Henderson Waves

 

Geef een reactie