Mooiste dorpen in Nederland volgens Dutch Review – Top 10

0
Beesel: Mooiste dorpen in Nederland volgens Dutch Review
Beesel: Mooiste dorpen in Nederland volgens Dutch Review

Mooiste dorpen in Nederland volgens Dutch Review

Wij vinden Nederland prachtig. We zijn rijk, hebben een geweldige gezondheidszorg en we hebben bijvoorbeeld de beste balans privé en werk. Verder hebben Nederlanders de mooiste en origineelste schilderijen voortgebracht om nog maar eens wat te noemen. Nu onze mooiste dorpen hier volgens Dutch Review.


Lees hier ->>> meer over Nederland op deze website…


Mooiste dorpen in Nederland volgens Dutch Review – Top 10


10. Thorn

Thorn

In Thorn leven nog geen 2.500 inwoners en is te vinden in de provincie Limburg. In 1007 verkreeg Thorn markt- en tolrecht en in de 13e eeuw werden stadsrechten verleend.

Het stadje werd gedeeltelijk omwald. Binnen de omwalling lag een ommuurd gedeelte, de immuniteit, die toebehoorde aan de abdij. Verder was er een burgerlijk centrum en in het noorden werd landbouw bedreven. Het stadje staat vol met rijksmonumenten, kapelletjes en kerken.


9. Bronkhorst

Bronkhorst
Bronkhorst

Het plaatsje Bronkhorst  ligt aan de IJssel in de provincie Gelderland. Het plaatsje, dat nooit meer dan een gering aantal huizen en inwoners heeft geteld, kreeg in 1482 stadsrechten. Het profileert zich toeristisch als kleinste stad van Nederland.


8. Broek in Waterland

Theehuis in Broek in Waterland
Theehuis in Broek in Waterland

Het mooie Broek in Waterland is een dorp in de gemeente Waterland, ten noorden van Amsterdam. Het oudste gebouw van het dorp is de hervormde Sint-Nicolaaskerk, die uit de 14e eeuw stamt.


7. Lisse

Lisse

Het vrolijke Lisse is een plaats en gemeente in de provincie Zuid-Holland. Lisse is een van de Hollandse plaatsen die is ontstaan op een oude strandwal en kent een lange geschiedenis.

In 1998 vierde de gemeente haar 800-jarig bestaan maar is mogelijk veel ouder. Deze verjaardag was terug te voeren op een document uit 1198 waarin de naam van het dorp voor het eerst officieel wordt genoemd als Lis.


6. Vinkeveen

Vinkeveense Plassen, met op de achtergrond Vinkeveen
Vinkeveense Plassen, met op de achtergrond Vinkeveen

Het prachtige Vinkeveen is een dorp in de gemeente De Ronde Venen in de provincie Utrecht en ligt precies tussen Amsterdam en Utrecht.

Het dorp is onder recreanten met name bekend om de Vinkeveense Plassen. Hier wordt veelal gedoken, maar ook veel gevaren en gezeild.

Het water is een van de schoonste in Nederland. Er zijn een twaalftal zandeilanden aangelegd in de plassen.


Top 5 mooiste dorpen in Nederland


5. Loosdrecht

Loosdrechtse Plassen
Loosdrechtse Plassen

Het waterrijke Loosdrecht is een dorp in de gemeente Wijdemeren, in de provincie Noord-Holland. Loosdrecht is vooral bekend als watersportdorp ten westen van Hilversum met aan elkaar verbonden recreatieplassen: de Loosdrechtse Plassen.

Deze zijn in de 16e eeuw uit veengebied door turfwinning ontstaan. Het aantal plassen dat tot de Loosdrechtse Plassen gerekend wordt is afhankelijk van de definitie die wordt gehanteerd, maar het zijn er tenminste vijf.


Zie hier de Top 10 duurste gemeenten om begraven te worden 2023 (en de goedkoopste)


4. Kinderdijk

Kinderdijk
Kinderdijk

Het molenrijke Kinderdijk is een dorp in Zuid-Holland, gelegen in de Alblasserwaard. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Molenlanden.

Kinderdijk bevindt zich op de plaats waar de Noord en de Lek samenkomen. De plaats is voornamelijk bekend om de Kinderdijkse molens.


Top 3 mooiste dorpen in Nederland


3. Naarden

Naarden
Naarden

Het unieke Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en vooral beroemd om zijn unieke stervorm. De vesting heeft zes bastions, een dubbele omwalling en dubbele grachtengordel.

Er is goed te wandelen over de verdedigingswerken. Ook een rondvaart rond de werken is mogelijk. De omvangrijke door Adriaen Anthonisz ontworpen vesting, waarvan nog grote delen uit de 17e eeuw aanwezig zijn, is voor het grootste deel vrij toegankelijk.


2. De Rijp

De Rijp
De Rijp

In de Noord-Holland vinden we De Rijp, een dorp in de gemeente Alkmaar,. Het is ook de geboorteplaats van Jan Adriaanszoon Leeghwater.

De Rijp werd eind dertiende eeuw gesticht. De plaatsnaam betekent ‘oeverrand’, De Rijp ontstond aan het zuidelijk deel van de dijk om Schermereiland.

De plaats was in de 17e, 18e en 19e eeuw zeer welvarend, dankzij walvisvaart, haringvisserij en de verwerking van hennep.


1. Beesel

Beesel
Beesel

Het dorpje Beesel wordt voor het eerst vermeld in 1275 en vormde samen met Belfeld eeuwenlang één schepenbank. Het ontwikkelde zich als kransakkerdorp.

Aan de uiteinden liggen de buurtschappen Bussereind, Ouddorp en Rijkel. In Ouddorp (ruim tweehonderd meter ten noordwesten van de huidige kerk) werd omstreeks 1400 de eerste kerk gebouwd.

Lange tijd hoorden Beesel en Belfeld bij het Overkwartier of Spaans Opper Gelre en maakten deel uit van het Ambt Montfort. In 1713 kwam Beesel samen met enkele andere gemeenten als Staats-Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën.