Mooiste Engelse kathedralen – De top 10

Wells Cathedral Mooiste Engelse kathedralen

Mooiste Engelse kathedralen – De top 10

De Guardian heeft bepaald wat de Engeland’s mooiste kathedralen zijn. De krant is één van meest serieuze en gerespecteerde kranten in het Verenigd Koninkrijk volgens Wikipedia. Zij zullen het daarom wel weten, toch? Zie hier de de tien mooiste kathedralen van Engeland.


 


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over architectuur op deze website…


Mooiste Engelse kathedralen – De top 10

De naam kathedraal is te herleiden tot ecclesia cathedralis, kerk van de zetel. Die zetel is de zetel van de bisschop, die aan de zijkant van het priesterkoor van de kerk staat opgesteld. Dit in de vroegchristelijke kerk in de exedra of de koorapsis. Deze zetel heet in het Latijn cathedra.


10. Norwich

Kathedraal van Norwich
Kathedraal van Norwich

De kathedraal van Norwich is een anglicaanse bisschopskerk in de Engelse stad Norwich. Ze is gewijd aan de heilige drievuldigheid.

Het gebouw is in opdracht van bisschop Herbert de Losinga opgetrokken aan het einde van de 11e eeuw. De kathedraal is voltooid in 1145 in een overwegend Normandische bouwstijl en heeft een lengte van 140 meter. Het bouwmateriaal bestond uit silex en mortel met een façade van kalksteen, geïmporteerd uit Caen, Normandië, Frankrijk.

In 1465 is een 96 meter hoge toren toegevoegd. Hierdoor werd het gebouw de op één na hoogste kathedraal van Engeland.

Website: www.cathedral.org.uk


9. Salisbury

kathedraal van Salisbury
Kathedraal van Salisbury

De kathedraal van Salisbury heet in het Engels Cathedral of Saint Mary. Het is een anglicaanse kathedraal in Salisbury, Wiltshire, Engeland. De bouw van de kathedraal is begonnen in 1220 en was in 1280 grotendeels voltooid.

De vieringtoren heeft een spits die tot 123,14 m hoogte reikt en is daarmee de hoogste van Groot-Brittannië. Daarnaast bevindt zich in de kerk een van vier originele exemplaren van de Magna Carta. De kloostergangen van de kathedraal zijn de grootste van Engeland.

Website: www.salisburycathedral.org.uk


8. Winchester

Winchester Cathedral
Winchester Cathedral

De kathedraal van Winchester is de anglicaanse bisschopskerk in Winchester in Hampshire. Het is één van de grootste kathedralen van Engeland. Het oudste deel van de huidige kathedraal is de crypte, die dateert uit het begin van de 12e eeuw. De bouw van de gedrongen vierkante toren begon in 1202 en vertoont invloeden van de Normandische stijl.

De bouw is voortgezet tijdens de 14e, 15e en 16e eeuw. Restauratiewerk werd uitgevoerd door T.G. Jackson tussen 1905 en 1912. De kathedraal is gewijd aan de Heilige Drie-eenheid, aan Sint-Petrus, Sint-Paulus en aan Sint-Swithun. Dit is een 9e-eeuwse heilige, die van 852 tot 862 bisschop van Winchester was.

Website: www.winchester-cathedral.org.uk


7. Westminster

Westminster Cathedral
Westminster Cathedral

Dit is officieel de Roman Catholic Metropolitan Cathedral Dedicated To The Most Precious Blood Of Our Lord Jesus Christ. Het is de kathedrale kerk van de katholieke kerkprovincie Westminster en de zetel van het aartsbisdom Westminster. De kathedraal bevindt zich op het adres 42 Francis Street in de City of Westminster. Het is het grootste katholieke kerkgebouw van het Verenigd Koninkrijk.

Website: www.westminstercathedral.org.uk


6. York

York Minster
York Minster

De York Minster is een middeleeuwse gotische kathedraal in de Engelse stad York. Het is de tweede grootste gotische kathedraal van Noord-Europa, na de Dom van Keulen. De kerk is de zetel van de aartsbisschop van York.

De kerk is in het bijzonder beroemd om haar gebrandschilderde vensters. Ze wordt beschouwd als de belangrijkste kerk in het noordelijk aartsbisdom van de Anglicaanse Kerk.

Website: www.yorkminster.org


Zie hier de top 25 hoogste bergen in Engeland.


Top 5 mooiste Engelse kathedralen


5. Canterbury

Kathedraal van Canterbury
Kathedraal van Canterbury

The Cathedral and Metropolitical Church of Christ at Canterbury is Engelands beroemdste kathedraal. Het is ook de zetel van de aartsbisschop van Canterbury.

De geschiedenis van de kathedraal gaat terug tot het jaar 597. In dat jaar bracht Sint-Augustinus, gestuurd door paus Gregorius I, het christelijke geloof naar het Angelsaksische Engeland. St. Augustinus sticht een kerk en is de eerste aartsbisschop.

In 1170 is aartsbisschop Thomas Becket in de kathedraal vermoord. Vanaf die tijd groeit Canterbury uit tot een belangrijk bedevaartsoord. In de Canterbury Tales van Geoffrey Chaucer zijn pelgrims onderweg van Londen naar deze kathedraal.

Website: www.canterbury.co.uk


4. Durham

Durham Cathedral
Durham Cathedral

De officiële naam luidt The Cathedral Church of Christ, Blessed Mary the Virgin and St Cuthbert of Durham. Het gebouw staat op de Werelderfgoedlijst, samen met het naastgelegen kasteel van Durham.

Zowel de kathedraal als het kasteel bevinden zich in Durham. De kathedraal is gebouwd in wat de Engelsen Norman architecture noemen.

In de kathedraal zijn de tombe en relieken van Cuthbert van Lindisfarne te bezichtigen. Hij was een heilige uit de 7e eeuw. Tevens zijn aanwezig het hoofd van Oswald van Northumbria en de stoffelijke resten van Beda.

Een toeristische attractie vormt het beklimmen van de 325 traptreden van de 66 meter hoge toren. Hierna volgt een prachtig uitzicht op Durham en omgeving.

Website: www.durhamcathedral.co.uk


Top 3 mooiste Engelse kathedralen


3. Lincoln

Lincoln Cathedral
Lincoln Cathedral

De Lincoln Cathedral is een gotische kathedraal die zich bevindt in het centrum van de stad Lincoln (Lincolnshire), Engeland.

De kathedraal is van rond 1310 tot 1548 het hoogste bouwwerk ter wereld. Inclusief de vieringtoren zou de kathedraal ongeveer 160 meter hoog zijn geweest. Aan die status kwam in 1548 een einde toen de spits van deze centrale toren tijdens een storm instortte.

Website: www.lincolncathedral.com


2. Ely

De kathedraal van Ely
De kathedraal van Ely

Dit is The Cathedral Church of the Holy and Undivided Trinity of Ely. Het is de hoofdkerk van het bisdom Ely, in Cambridgeshire, Engeland. Ze is ook de zetel van de Anglicaanse bisschop van Ely.

Plaatselijk is de kathedraal bekend als ’the ship of the Fens’ of het schip van de moerassen. Dit vanwege zijn prominente vorm die uittorent boven het omliggende vlakke en waterrijke landschap.

De bouw van de huidige kathedraal is onder koning Willem de Veroveraar in 1083 begonnen. De bouw werd voortgezet door de opvolger van Simeon, abt Richard (1100-1107). De kerk is afgebroken, maar sommige van zijn relieken, zoals de graven van zijn weldoeners, werden verplaatst naar de kathedraal.

Het dwarsschip werd vroeg gebouwd, en kruist het schip onder de centrale toren. Het is het oudste nog bestaande deel van de kathedraal.

De westelijke toren werd gebouwd tussen 1174 en 1197. De romaanse stijl van de westgevel laat zien dat deze in de 12de eeuw is gebouwd. Later  is het Galilea-portaal (1198-1215) toegevoegd.

De westelijke toren is 66 meter hoog. De unieke achthoekige vieringtoren, bekend als The Octagon, werd geconstrueerd in de 13de eeuw.

Website: www.elycathedral.org


1. Wells Cathedral Mooiste Engelse kathedralen

Wells Cathedral Mooiste Engelse kathedralen
De kathedraal van Wells het voluit de Sint-Andreaskathedraal of in het Engels: Cathedral Church of St. Andrew. Het is een anglicaanse kathedraal in Wells, Engeland. De kathedraal is de zetel van de bisschop van Bath en Wells.

De oudste overblijfselen van een gebouw op de plek van de huidige kathedraal zijn van een Romeins mausoleum. In 705 werd er een abdij gebouwd. Het doopvont in de huidige kathedraal komt uit deze abdij.

Daarmee is het doopvont het oudste voorwerp in het huidige gebouw. In 909 werd de abdijkerk van Wells een bisschopszetel. Athelm werd de eerste bisschop van Wells. In 1090 is de bisschopszetel echter verplaatst naar Bath, vanwege de Normandische verovering van Engeland.

Website: www.wellscathedral.org.uk