Mooiste Wielerklassiekers – Een top 10

0
Mooiste Wielerklassiekers

Mooiste Wielerklassiekers

Het hoe en waarom is niet helemaal duidelijk wanneer we iets een wielerklassieker noemen. Het heeft iets te maken met de leeftijd van de koers, het geld wat er valt te verdienen, de geschiedenis en de heroïek.

Beestachtige kasseienstroken en bijvoorbeeld urenlang peddelen in de kou en regen in Milaan – San Remo, het is allemaal ieder jaar weer te zien. Vroeger wonnen we zeer regelmatig een klassieker als Nederlanders, maar de laatste twintig jaar zijn de Nederlandse overwinningen in Top 10 Wielerklassiekers met gemak op één hand te tellen.


Lees hier ->>> meer over wielrennen op deze website.


Top 10 mooiste wielerklassiekers


10. Waalse Pijl

La Flèche Wallonne wordt sinds 1936 in Wallonië verreden. Sinds 1998 is er ook een koers voor vrouwen.


9. Bordeaux – Parijs

De wielerwedstrijd Bordeaux-Parijs is voor het eerst gereden in 1891 en kende 86 uitgaven, waarvan de laatste plaatsvond in 1988. Deze wielerkoers nam een unieke plaats in onder de wielerklassiekers, zowel vanwege zijn uitzonderlijke lengte van 550 tot 620 km, als vanwege de manier van rijden. De laatste 300 tot 350 km van het parcours werden namelijk achter een derny gereden, een soort motorfiets waarvan de snelheid wordt aangegeven met trappers.


8. Gent – Wevelgem

Gent-Wevelgem (in het verleden ook als Gent-Wevelgem-Gent georganiseerd) is sinds 1934 een eendaagse wielerwedstrijd. De editie van 2016 kende een zeer zwarte rand vanwege het overlijden van wielrenner Antoine Demoitié na een val en een aanrijding met een motor.


Zie hier de Top 10 beste Nederlandse wielrenners van 2022.


7. Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race is enige echte Nederlandse wielerklassieker. Jan Raas wist de wedstrijd vijf keer te winnen, een record vandaar de bijnaam de Amstel Gold Raas.


Zie hier de Top 10 beste klimmers in het wielrennen aller tijden.


6. Parijs – Tours


5. Ronde van Lombardije

De koers van de vallende bladeren, La corsa delle foglie morte, werd in 1981 het laatst door een Nederlander, Hennie Kuiper, gewonnen


Zie hier de Top 10 wielrenners met de meeste overwinningen aller tijden.


4. Milaan – San Remo

Voor Milaan – San Remo moeten de heren 298 kilometer op de fiets zitten. Hiermee is het de langste professionele eendagskoers van het jaar. De wedstrijd staat ook bekend om haar bijnamen La Classicissima en La Primavera, De Lente.


Top 3 mooiste wielerklassiekers


3. Ronde van Vlaanderen

Vlaanderens Mooiste wordt verreden sinds 1913. Negen Nederlandse wisten deze koers op hun naam te schrijven. Adrie van der Poel was de laatste in 1986.


Zie hier alle winnaars van de Ronde van Vlaanderen sinds 1913.


2. Luik – Bastenaken – Luik

Liège-Bastogne-Liège wordt sinds 1892 wordt verreden en het is het traditionele sluitstuk van de voorjaarsklassiekers. De Nederlander Wout Poels was de winnaar in 2016.


1. Parijs – Roubaix

Parijs – Roubaix is de wielerklassiekers die precies een week na de Ronde van Vlaanderen wordt gereden. De wielerwedstrijd staat bekend ook als de “Hel van het Noorden”, L’enfer du Nord in het Frans. Dit omdat een deel van deze wielerkoers wordt verreden over de kasseistroken.

De volgende Nederlanders gingen als eerste over de meet:
1964 Peter Post
1967 Jan Janssen
1968 1982 Jan Raas
1983 Hennie Kuiper
2001 Servais Knaven
2014 Niki Terpstra

Mooiste Wielerklassiekers
Mooiste Wielerklassiekers